Katalin
-1 °C
3 °C

Csak DVD-n lehet megnézni az Észak-Korea–Dél-Korea-meccset

2019.10.15. 13:27

Gól nélküli döntetlent játszott a házigazda Koreai NDK (Észak-Korea) és a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) futballválogatottja kedden az ázsiai világbajnoki selejtezőben, írja az MTI.

A két válogatott 29 év után játszott újra Észak-Koreában, ezelőtt 1990. október 11-én játszottak barátságos mérkőzést Phenjanban. Legutóbbi két, KNDK-ba kiírt vb-selejtezőjüket 2008-ban Sanghajban játszották, miután az északiak visszautasították, hogy felhúzzák a Koreai Köztársaság zászlaját, és lejátsszák a himnuszát.

Az Észak-Korea–Dél-Korea-meccset üres stadionban játszották le
Az Észak-Korea–Dél-Korea-meccset üres stadionban játszották le

A keddi meccset a helyszínen nézte meg Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke. Vendégszurkolók viszont nem voltak az 50 ezer fő befogadására alkalmas stadionban, amely Kim Ir Szen, az 1948-ban országalapító korábbi kommunista vezető nevét viseli. A Koreai NDK ugyanis nem engedélyezte déli szomszédjának, hogy drukkerek utazzanak be, a dél-koreai médiumokat sem fogadták, és nem járultak hozzá az élő televíziós közvetítéshez sem.

A dél-koreai szövetségnek sem sok lehetősége volt, hogy beszámoljon a déli szurkolóknak a mérkőzés alakulásáról, ugyanis mindössze két internet-csatlakozási pontot biztosítanak számukra a rendezők, egyet a stadionban és egyet pedig a szállodájukban. Észak-Korea ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a déli küldöttség még hazautazása előtt átveheti a selejtező felvételeit DVD-n.

A két Korea között évtizedek óta rossz a viszony, ám a közeledés jegyében a két ország tavaly közös csapatot indított a phjongcshangi téli olimpia jégkorongtornáján, emellett a megnyitón is együtt vonultak fel sportolóik a Koreai-félsziget egységét jelképező kék-fehér zászló alatt. Felmerült az is, hogy együtt pályáznának a 2032-es nyári olimpia rendezésre.

„Hogyan tudnánk közösen olimpiát rendezni, ha egy egyszerű selejtezőt sem nézhetünk meg?" - tette fel a kérdést egy szurkoló az egyik dél-koreai portálon. Egy másik úgy fogalmazott: azt sem bánja, ha vesztenek, csak a játékosok térjenek haza épségben.

Három forduló után a két Korea - egyaránt hét ponttal - az első két helyen áll a H csoportban  Türkmenisztán, Libanon és Srí Lanka előtt. Az ötösből az első helyezett automatikusan továbbjut a 2022-es katari vb selejtezősorozatának harmadik körébe, ahová a nyolc csoportmásodik közül a legjobb négy kerül még be.