Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Nagy csavar a Nemzetek Ligájában, Romániával is játszhatunk

2019.10.16. 09:29

Az Európa-bajnoki selejtezőkből már csak két játéknap van hátra, egyre inkább tisztul a kép, milyen párok jönnek össze a vigaszágon, a Nemzetek Ligája playoffjában. Svájc fontos meccset nyert - két könnyű meccse van hátra -, Finnország is hozta a kötelezőt, mindkét ország nagy lépés tett a kijutás felé. Az összesített sorrendre minden ilyen esemény hatással van, ezzel együtt a nem kijutott országok sorsára is. 

A magyar válogatott hatalmas szerencsével érte el a 31. helyezést a Nemzetek Ligája rangsorában. Ha Marco Rossi csapatának nem sikerül megnyernie a Wales elleni utolsó selejtezőt, akkor mehetünk pótvizsgára. Ahogy már megírtuk, az a siker Eb-részvételt garantálna.

Az is lenne a könnyebb út, mert az NL-playoffban két találkozót kellene nyerni, és az elsőt biztosan nem játszhatjuk hazai pályán.

A cardiffi győzelem elmaradása esetén ebbe a tizenkettes sorba állnánk, az utolsó előtti helyre. Mindez még nem végleges, apróbb változások még az utolsó pillanatban is lehetnek benne.

  • Izland (A), Bosznia (B), Dánia/Írország (B), Wales/Szlovákia (B), Észak-Írország (B), Skócia (C), Norvégia (C), Szerbia (C), Bulgária (C), Izrael (C), Magyarország (C), Románia (C).

Hangsúlyozzuk: egy dolog biztos eddig, hogy mivel Skócia megnyerte a divízióját, hazai pályán kezdi a playoffot. Bosznia is hazai selejtezőt kap várhatóan, mert szintén nyerte - még tavaly ilyenkor - a saját divízióját, de az még csak 90 százalékig biztos. Az Eb csoportbeosztását egyébként már decemberben megtartják, ami igazi bravúr az UEFA-tól, hiszen az NL-playoffot csak március végére írták ki.

Az NL értelmezésében, a feltöltés szabályait figyelembe véve - az MLSZ is így számol - arra jutottunk, hogy a következőképp nézne ki a jövő márciusi playoff. Szóval, az A osztályból Izland helyzete reménytelennek tűnik, mert Törökországba megy, és ponthátrányban van egyébként is a törökökkel szemben. A többi nemzet ebből a ligából kijut, ezért a B-ből töltenék fel a bentragadókat. Mivel a B-ben éppen négyen ragadnának bent, ők egymás között meccselnének az egy kijutó helyért. Ezért jöhetnek a C-sek, vagyis a mieink, felkerülnének még két országgal együtt Izlandhoz.

A helyzet bonyolultságát jól jelzi, ha a románok megverik a svédeket, és utána egy pontra jók lesznek Spanyolországban, akkor kijutnak, és máris mi utazhatunk Izlandra. A svédek pedig bejönnek a B divízióba, és minden borul.

  • A divízió: Izland-Románia, Izrael-Magyarország
  • B divízió: Bosznia–Észak-Írország, Dánia/Írország-Szlovákia/Wales
  • C divízió: Skócia-Bulgária, Norvégia-Szerbia
  • D divízió: Grúzia-Fehéroroszország, Koszovó-Macedónia

Az egymeccses párharcok győztesei március 31-én csapnak össze, akkor a helyszínt már sorsolják. Nem egyszerű a helyzet, mert ha a magyar válogatott nyer Izraelben, és kedvez neki a szerencse, akkor 4 napjuk lesz a drukkereknek, hogy megszerezzék a jegyüket.

Szerencsétlen esetben két idegenbeli meccset is kaphat egy ország, és úgy érhet célba.

Még így is rendkívül sok ismeretlenes az egyenlet, a következő két forduló hat napja alatt viszont minden kitisztul. Ha nyerünk november 19-én Cardiffban, onnantól kezdve ez nekünk csak egy érdekesség. Ha nem nyerünk, akkor november 22-én fokozottan figyelni fogunk az UEFA székházára.