Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Sztojcskov élő adásban sírt, Balakov elnézést kért

2019.10.16. 12:41

A bolgár rendőrség eddig négy személyt állított elő, akik a gyanú szerint rasszista bekiabálással zavarták meg a hétfői, Anglia elleni Európa-bajnoki futballselejtezőt.

A bolgár belügyminisztérium szerdán a honlapján közölte, a nagy botrányt kavaró ügyben további előállítások várhatóak. Eddig ezt a négy személyt tudták azonosítani az elkövetők közül, a többi érintett azonosítása még folyamatban van. 

Az eset miatt a kormány nyomására kedden lemondott Boriszlav Mihajlov, a bolgár futballszövetség (BFS) elnöke. 

Kraszimir Balakov szövetségi kapitány - több játékosához hasonlóan - a mérkőzés után közvetlenül még úgy nyilatkozott, hogy ők mindebből meccs közben nem hallottak semmit. Az edző kedd este e-mailben kért bocsánatot a sajtótól és az angoloktól a bolgár huligánok viselkedése miatt. Hangsúlyozta, határozottan elutasít bármilyen rasszista megnyilvánulást, a múltból származó előítéleteket pedig meg kell szüntetni.

Balakov meccs közben magyarázkodik az angol Trippiernek
Balakov meccs közben magyarázkodik az angol Trippiernek

Közben Hriszto Sztojcskov, volt világklasszis futballista és szövetségi kapitány egy spanyol tévéműsor élő adásában sírta el magát, amikor a szégyenteljes történtekről beszélt.

Még szép, hogy szomorú vagyok a történtek miatt. Keményebben kell fellépni ellenük. Az angolokat anno öt évre kitiltották az európai futballból. Mondom ezt úgy, hogy a saját országomat, csapataimat sújtanám"

- felelt a műsorvezető kérdésére Sztojcskov, majd lehajtott fejjel megkönnyezte szavait. 

Mihajlov, Balakov és Sztojcskov is az ország futball-aranygenerációjának a tagja, mindannyian benne voltak az 1994-es vb-n elődöntős csapatban.

Sztojcskov teljesen elkeseredett a hazájában tapasztalt futballrasszizmus miatt

A hétfői, szófiai bolgár-angolt először a vendégek 2-0-s vezetésénél, a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok fekete játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítéssel tisztelgett, mások pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal.

A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán elhagyta a tribünt. Ez után be tudták fejezni a mérkőzést, az angolok 6-0-ra nyertek. 

Az európai szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást indított a bolgárokkal szemben. (MTI/Index)