Pongrác
11 °C
27 °C

Bulgáriát kapta Magyarország a 2020-as Eb-kijutásért

2019.11.22. 11:46
A legkedvezőbb utat kapta Magyarország a részben budapesti rendezésű 2020-as Európa-bajnokság pótselejtezőiben. Ha nyerünk Szófiában a bolgárok ellen, akkor itthon fogadjuk az Izland-Románia meccs győztesét.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) péntek délben a görög Eb-aranyérmes Angelosz Hariszteasz segítségével sorsolta ki, hogy a nem túl könnyen érthető formátumúra szabott Nemzetek Ligájában még versenyben maradó csapatok milyen úton juthatnak ki a jövő évi Európa-bajnokságra. Még négy fennmaradó hely van, és 16 csapat. Minden divízió győztese csatlakozhat a már kijutott 20 országhoz.

  • A D divízió így állt össze: Grúzia–Fehéroroszország és Macedónia–Koszovó.
  • A B divízió párharcai: Bosznia–Észak-Írország és Szlovákia–Írország

Az elöl álló csapatok a pályaválasztók, március 26-án lesznek a meccsek. Hogy a két győztes, melyik országban csap össze március 31-én, azt is sorsolással döntik el.

Mivel a C-ben heten maradtak, az A-ban pedig egyedül Izland, a sorsolás legfontosabb része, melyik nemzet csatlakozhat a mindenképpen a C-ben maradó Skócia, Norvégia, Szerbia trióhoz. Ezzel a ránk fókuszáló táblázattal lesz átláthatóbb. Négy út állt előttünk. A vastagon szedettre léptünk.

A sorsolás a C-ben tartja Elődöntő 1, március 26. Elődöntő 2, március 26. Finálé, március 31.
Magyarország Skócia-Magyarország Norvégia-Szerbia Sorsolással döntik el a helyszínt
Izrael Izland-Románia Bulgária-Magyarország Sorsolással döntik el a helyszínt
Románia Izland-Magyarország Bulgária-Izrael Sorsolással döntik el a helyszínt
Bulgária Izland-Románia Izrael-Magyarország Sorsolással döntik el a helyszínt

Azt már előzetesen tudtuk, hogy a norvégok Oslóban fogadják a szerbeket, az azonban most derült ki, hogy a skótokhoz, melyik csapat látogat.

Izraelt húzták ki a skótokhoz, ami az összes többi párosítást is azonnal meghatározta.

Ezzel pedig nyilvánvaló lett: Magyarország a világranglistán a 61. helyen álló Bulgáriához látogat. A mieink most az ötvenedik helyen állnak, de a két novemberi vereség hatására várhatóan ezt a pozíciót nem őrizzük meg.

A bolgárok a selejtezőben a negyedik helyen végeztek Anglia, Csehország és Koszovó mögött, egyedül Montenegrót előzték meg. Egy meccset nyertek, a már továbbjutó cseheket verték az utolsó körben 1-0-ra. Mindössze hat pontot szereztek.

Magyarország 12 ponttal fejezte be a küzdelmeket, ha az utolsó meccsen megverte volna Walest, akkor most a jövő szombaton Bukarestben tartandó Eb-sorsolásra készülhetnénk.

Az is kiderült, ha a magyar válogatott nyer, akkor a Puskás Arénában fogadja az Izland–Románia párharc győztesét március 31-én. Ha a bolgárok nyernek, értelemszerűen ők fogadják Izlandot vagy Romániát.

Bulgáriával legutóbb 2012-ben játszottunk, még Egervári Sándor kapitánysága idején, 1-1 lett az eredmény Győrben.

1974-ben vertük őket utoljára. Az 1966-os világbajnokság csoportkörében 3-1-re győztük le őket.

Idegenben a magyar válogatott az Eb-selejtezőkön nem tudott nyerni a jobban rangsorolt csapatokkal szemben, sőt még csak gólt sem rúgott Walesben (0-2), Horvátországban (0-3) és Szlovákiában (0-2).

A 2018-ban három hónap alatt lejátszott Nemzetek Ligájában sem nyertünk idegenben, a finnektől 2-0-ra, a görögöktől 1-0-ra kaptunk ki, Észtországban pedig 3-3 lett. Mindez csak azt jelzi, nem vár könnyű feladat a csapatra, egy meglehetősen rossz sorozatot kellene megszakítani.

„Bulgária ugyan mögöttünk áll a világranglistán, de erős csapatról van szó, amely saját közönsége támogatását élvezve játszhat ellenünk. El kell végeznünk ezt az extra munkát, hogy ott lehessünk a részben budapesti rendezésű Eb-n” – idézte Marco Rossi szövetségi kapitányt a Magyar Labdarúgó Szövetség Twitter-oldala. Itt a hosszabb változat.

A bolgár kapitány, Georgij Dermendzsijev azt nyilatkozta, óvna az eufóriától, noha nekik ki sem kell mozdulniuk, úgy tudnak kijutni.

Kielemezzük a magyarokat, jó válogatottjuk van, de nem szabad leégni ellenük

– mondta.

  • A negyedik ösvény így néz ki: Skócia–Izrael, Norvégia–Szerbia.