Felmentették a 96 életet követelő Hillsborough-tragédia rendőrfőnökét

2019.11.28. 17:19

Felmentették a 96 emberéletet követelő az 1989-es hillsborough-i tragédia fővádlottját, David Duckenfieldet. A bíróság szerint nem bizonyítható a Liverpool–Nottingham Forrest-meccs rendőrfőnökére a gondatlanságból elkövetett emberölés.

A 30 évvel ezelőtti tragédiában az FA-kupameccsre jóval több Liverpool-szurkolót engedtek be, mint ahányan a lelátókon elfértek. A tömeg kezelhetetlenné vált, a meccs első perceiben összepréselődtek az egyik szektorban, agyonnyomták egymást az emberek. 95 ember még a helyszínen az életét vesztette, egy szurkoló pedig kómába került, a meccs után négy évvel halt meg.

A tragédia egyik oka az volt, hogy a meccset biztosító rendőrök a meccs előtt egy olyan kaput is kinyitottak a nagyszámú, késve érkező szurkoló előtt, ami eredetileg csak kijáratként szolgált, ott pedig akadálytalanul és ellenőrizetlenül jutottak be a szurkolók.

A meccs rendőrfőnöke Duckenfield volt, ő adott utasítást a C kapu kinyitására, de ezt csak 26 évvel a tragédia után vallotta be, korábban azt mondta, hogy a szurkolók törték át a kaput.

1991-ben hozott először ítéletet az angol bíróság a hillsborough-i ügyben, de akkor balesetként kezelték az ügyet. A feltételezett felelősök ellen csak az áldozatok családtagjainak hosszú harca után indultak perek.

Duckenfield ügyét már tavasszal is tárgyalták, de ajkkor végül bírósági ítélet nélkül zárták le a pert.