Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Utánpótlás Eb-selejtezők: erős ellenfelek a hazai U17-es tornán

2019.12.03. 18:42 Módosítva: 2019.12.03. 20:19

A jövő tavaszi, magyarországi úgynevezett elitkörös Európa-bajnoki selejtezőben a magyar U17-es labdarúgó-válogatott Franciaország, Svédország és Norvégia csapatával mérkőzik meg, írta az MTI.

A tornát március 25. és 31. között bonyolítják le. A nyolc csoportból az első helyezettek mellett a hét legjobb csoportmásodik biztosítja helyét az észtországi Európa-bajnokságon.

Az eggyel fiatalabb, 2004-es korosztály jövő novemberben a svájci, a fehérorosz és a luxemburgi válogatottal mérkőzik meg az Eb-selejtezőben, a tornának Luxemburg ad otthont.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapjának beszámolója szerint a csapatokat Dárdai Pál középső fia, a német korosztályos válogatott Dárdai Márton húzta ki az európai szövetség (UEFA) svájci székhelyén, Nyonban tartott keddi sorsoláson.

A 2021-es U19-es Európa-bajnokság selejtezőjében az idén U17-es világbajnokságon járó 2002-es korosztály lesz érdekelt jövő októberben. A magyar válogatott Norvégiában játssza mérkőzéseit, ellenfele a házigazda mellett az izlandi és az andorrai csapat lesz.

Jön az új kvalifikációs rendszer

Az U19-esek Eb-selejtezőjét a következő idényben rendezik meg utoljára az eddig megszokott formában, a 2022-es Eb-re már új kvalifikációs rendszer végén jutnak ki a csapatok. Ez a Nemzetek Ligája lebonyolításához hasonlít: három ligában küzdenek majd egymással a válogatottak – a ligák beosztása az UEFA-együttható alapján alakult ki –, az A liga válogatottjai négy, a B liga válogatottjai három, a C liga válogatottjai két minitornán vesznek részt.

Az egyes tornák végén a B és C liga csoportjainak első helyezettjei feljutnak az eggyel magasabb szintre, míg az A és a B liga csoportutolsói kiesnek az eggyel alacsonyabb szintre. A negyedik minitorna végén az A liga legjobb csapatai biztosítják helyüket az Európa-bajnokságon, az öt csoportgyőztes és a két legjobb második csatlakozik a rendező Szlovákiához.

Az A ligában 20 csapat szerepel öt négyes csoportban, a B ligában 16 négy négyes csoportban, a többiek a C ligában kezdik meg a selejtezőket.

A magyar válogatott – a jelenleg az U17-es elitkörben érdekelt 2003-as korosztály – jövő ősszel a B ligában kezdi meg szereplését a másfél évig tartó sorozatban. A jövő novemberi csoportkörben Románia, Ciprus és Izland lesz az ellenfél, a tornának Ciprus ad otthont.