János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Küzdősportokban is tiltott ollódobással okozott sérülést a barcás

2019-05-01T191527Z 544162331 RC1F8E4F9720 RTRMADP 3 SOCCER-CHAMP
2019.05.02. 18:14

A 3-0-s hazai győzelmet hozó szerda esti Barcelona-Liverpool Bajnokok Ligája-elődöntő egyik fontos mozzanata volt, hogy az idegenben játszó angolok az első félidő derekán elveszítették Naby Keitát. A védekezésben és támadásban egyaránt hasznos, és mostanában igen nagy formában játszó guineai középpályást sérülés miatt kellett lecserélni.

Hogy mi lett volna a végeredmény, ha Keita végig a pályán marad, az a puszta fantáziálgatás kategóriájába tartozik, az viszont tény, hogy a tavalyi BL-döntőt követően ismét egy fontos játékosát veszítette el a Liverpool a szezon legfontosabb meccsén, egy bíró által könnyen vett szabálytalanság miatt.

Keita még lecserélése előtt bő tíz perccel szedte össze sérülését, amikor Ivan Rakitic hátulról becsúszva a földre vitte. Megpróbált ugyan tovább játszani, de csak a 24. percig bírta.

A jelenetet megmutattuk Tóth Gergelynek, az Index házi küzdősport-szakértőjének, aki annak idején Sergio Ramos Szalah elleni akciójának elemzésében is segítségünkre volt. Rögvest elszörnyülködve kérdezte, hogy ezért ugye rögvest piros járt. Kollégánkat valószínű elpuhította a 20 év full-kontakt kempózás, Kuipers játékvezető ugyanis tudvalevőleg még sárgát sem adott a vétkesnek.

Utólag persze nem sok értelme van azon elmélkedni, hogy milyen büntetés járt volna a horvát középpályásnak, sokkal érdekesebb, hogy miért volt annyira sérülésveszélyes az első látásra talán nem is olyan durvának tűnő megmozdulás.

És itt átadnánk a szót Gergőnek:

Rakitic mozdulata, mely során a Keitához közelebbik lábával lép be az ellenfél elé, és a hátsó lábával kaszál, egy létező judo-dobás suta imitációja, amit Kani Basami-nak, azaz ollódobásnak, vagy repülő ollónak hívnak. Ennek a lényege, hogy a csípőre-combra, illetve a térdhajlatba támaszkodó lábak ollóként zárnak össze, és ezáltal döntik a földre az ember. A kiváló oktató, Stephan Kesting prezentálásban így néz ki:

Azonban az oktatóvideó címe nem véletlenül a „Legveszélyesebb dobás“, mivel a dobás életszerű kivitelezése során a megdobott fél térdében nagy eséllyel szakadnak el a szalagok (ahogy ezt Jamasita Jasuhiro japán világbajnok precedensnek számító esete is mutatja), ráadásul az esés irányát is úgy módosítja a dobás, hogy a szokásosnál nagyobb veszélynek van kitéve a koponya érzékenyebb hátsó felülete. Ezért az ilyen ollózó leviteleket a cselgáncsban, a földharc-specialista brazil jiu-jitsuban és az egyetemi birkózásban is szigorúan tiltják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!