Ida
6 °C
9 °C

A Budapesten elfogott hacker leplezte le a leggazdagabb afrikai nőt

2020.01.27. 12:50

Az úgynevezett Football Leaks botrányt kirobbantó portugál hacker, Rui Pinto áll az Afrika leggazdagabb nőjének számító Isabel dos Santos csalással megszerzett vagyonát leleplező, Luanda Leaks nevű kiszivárogtatási botrány mögött is - hozták nyilvánosságra hétfőn az őrizetben lévő férfi ügyvédei, írja az MTI.

Rui Pinto elismeri, hogy ő hozta nyilvánosságra 2018 végén azokat az adatokat, amelyek fényt derítettek arra, honnan származik Isabel dos Santosnak, az előző angolai elnök, José Eduardo dos Santos lányának a milliárdos vagyona. A hacker tettével azt akarta elősegíteni, hogy az emberek megértsék a bankok és jogászok cinkosságával működő összetett folyamatokat, amelyek nem csak Angola népének okoztak károkat, hanem Portugália érdekeit is súlyosan megsértették, mivel Isabel dos Santos az egykori gyarmati hatalom területén eszközölt jelentős befektetéseket - közölték a 31 éves hacker ügyvédei.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szövetsége (ICIJ) január közepén tett közzé jelentést mintegy 715 ezer kiszivárogtatott dokumentum alapján. A Luanda Leaks névre keresztelt kiszivárogtatás nyomán azzal vádolják Isabel dos Santost, hogy

leszívta Angola olaj- és gyémántvagyonát, és feltehetően apja hatalmával visszaélve vált dollármilliárdossá.

Három nappal az ICIJ jelentésének közzététele után az angolai hatóságok hivatalosan is vádat emeltek Isabel dos Santos és több portugál üzlettársa ellen csalás, sikkasztás és pénzmosás gyanújával. Tavaly decemberben már befagyasztották dos Santos vagyonát Angolában.

Rui Pintót 2019 januárjában vették őrizetbe Budapesten, ahol akkor élt. A portugál központi nyomozó hivatal 2019. január 15-én adott ki ellene európai elfogatóparancsot zsarolás és más számítógépes bűncselekmények elkövetése miatt, amelyeket Pinto még 2015-ben követett el. A portugálok többek között titoktartás megsértésével, bizalmas információk megosztásával, jogi személy rágalmazásával és zsarolással, összesen hat tételben gyanúsították meg bűncselekmények elkövetésével. Pinto az információkat a Sporting Lisszabon futballklub levelezőrendszerének feltörésével, illetve a Doyen Sport befektetési alap számítógépes rendszerébe behatolva szerezte meg.

A portugál hatóságoknak az az érdekük, hogy közvetve vagy közvetlenül valami történjen velem. Kérem a bíróságot, hogy ezt mérlegelje. Ez élet és halál kérdése, ne adjon ki Portugáliának.

– mondta a Fővárosi Törvényszéken tavaly márciusban. Ennek ellenére Pintót a magyar hatóságok átadták a portugáloknak., ahol jelenleg is fogva tartják. 

A European Investigative Collaborations (EIC) nevű médiakonzorcium által több részletben nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint adócsalási és korrupciós ügyekben érintett több ismert labdarúgó-játékos és futballklub is Európában. A Football Leaks nyomán több országban is vizsgálatok indultak.

Röviddel letartóztatása után Rui Pinto azt mondta:

még további 6 terabyte mennyiségű adatmennyiség van a birtokában.

(Borítókép:  Rui Pinto elfogása után a bíróságon 2019 március 5-én - fotó: Isza Ferenc / AFP)