A futballban sem lesz már semmi úgy, ahogy azelőtt volt

2020.03.21. 12:59

Michael Rummenigge, gazdasági szakember, korábbi válogatott futballista a nemzetközi futballpiac teljes átalakulását várja.

Az 56 éves, fiatalabb Rummenigge fivér – akinek testvére, Karl-Heinz a Bayern München vezérigazgatója – a sportbuzzer.de sportoldalon közzétett blogjában azt írta: „a koronavírus-járvány miatt viharos időket élünk át, és ha eljön a pillanat, amikor túl lesz rajta a világ, utána már semmi sem lesz úgy, ahogy azelőtt. Ez vonatkozik a mindennapi élet legtöbb részére, miként a futballra is. Különösen az átigazolási díjakra és a játékosok fizetésére".

„Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy minden egyes euró után futni kell majd a jövőben" –

írta.

A klubok sokkal gazdaságosabbá válnak, erre a jövedelem hiánya kényszeríti majd őket. Ennek eredményeként egy ideig nem hallunk majd átigazolási díjakról, különösen nem 120 millió euró felettiekről. Azoknak az időnek vége" - vélte.

Michael Rummenigge szerint a legjobban kereső játékosoknak tudomásul kell venniük, hogy klubjuk nem tudja majd kifizetni számukra a szerződésben foglalt teljes összeget.

Mit számít, hogy tíz vagy csak nyolcmillió eurót kapnak egy évre? A kulcs most a szolidaritás. A sztároknak a klub többi alkalmazottja érdekében, a gondnoktól kezdve a klub shopjában dolgozó eladóig, le kell mondaniuk fizetésük egy részéről" – írta, majd utalt a Borussia Mönchengladbach csapatára, amelynél már megtették ezt a mások számára példamutató lépést.

Egy dolog világos: ha egyik, másik klub anyagilag ellehetetlenül, akkor kilenc csapattal nincs értelme megrendezni a Bundesligát" - összegzett.

Michael Rummeniggének egyébként sem tetszettek az átigazolási összegek ugrásszerű növekedése, szerinte nincs olyan labdarúgó, akinek szerződtetése megérne akár 100 millió eurót. Szerinte a Neymarra kifizetett 222 millió euró pedig a mai gazdasági szempontból még nevetségesebbnek tűnik, mint 2017-ben, amikor a brazil támadó az FC Barcelonától a Paris Saint-Germainhez került.

Michael Rummenigge 1982 és 1993 között előbb a Bayern München, majd a Borussia Dortmund játékosa volt, a nyugatnémet válogatottban kétszer játszott. A sporttól pályafutása végén sem szakadt el teljesen, végzett pénzügyi szakemberként egy sportmarketinggel foglalkozó céget irányít.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla