Nagy nehezen belementek az Arsenal futballistái a fizetéscsökkentésbe

2020.04.21. 08:48

Kisebb huzavona után belementek fizetésük csökkentésébe az Arsenal futballistái, írja a BBC. A korábbi hírek szerint csak abban az esetben lett volna fizetéscsökkentés a londoni klubnál, ha a szezon végén nem jön össze a Bajnokok Ligája-szereplés. Ennek egyébként elég nagy az esélye, mivel nyolc ponttal vannak lemaradva a már BL-selejtezőt érő negyedik helyen álló Chelsea-től. Az Arsenal több mint 200 millió fontot költ évente bérekre (Mesut Özil például a Premier League egyik legjobban fizetett játékosa), egy újabb BL nélküli év komolyan megviselné a klubot.

Az Arsenal-játékosok fizetésük 12,5 százalékáról mondtak le, ellenben a  Southamptonnál és a West Ham Unitednél 30 százalékos csökkentést vállaltak a futballisták. A fizetéscsökkentés az edzői stábra is vonatkozik, így a koronavíruson átesett Mikel Arteta vezetedző bére is kevesebb lesz. 

A klub közleménye szerint, ha sikerül elérni a BL-t, akkor a játékosok visszakapják a most levont összeget. A klubvezetés abból indult ki, hogy sikerült befejezni a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt bajnokságot, és megkapják a közvetítési jogdíjak után járó több millió fontot. 

Más sztárcsapatoknál is jóval többről mondtak le a futballisták:

  • Franciaországban a játékosok és a klubok 20 százalékos bércsökkentésben állapodtak meg, a havi 100 ezer euró felett kereső sztárok – mint például Neymar és Kylian Mbappé - ennél nagyobb, 50 százalékos csökkentésre számíthatnak.
  • A Barcelonánál és az Atlético Madridnál 70 százalékkal kapnak kevesebbet a futballisták, az így megspórolt pénzből fizetik a többi dolgozót.

 Még április elején az angol élvonalbeli futballisták szakszervezete (PFA) elutasította a Premier League-klubok egységes, 30 százalékos fizetéscsökkentésre vonatkozó javaslatát. A PFA azzal védekezett, hogy így 12 hónap alatt mintegy 200 millió fontnyi adóbevételtől esne el a brit egészségügy. Azóta a 20 csapatos mezőnyből a Southampton, a West Ham, a Watford és az Arsenal jelezte, hogy csökkenti futballistái fizetését. Ebben a cikkünkben írtunk részletesen arról, hogyan botrány Angliában a futballisták fizetéséből. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás