Az olasz sportminiszter nem tudja megmondani, mikor folytatódhat a Serie A

2020.04.21. 10:07

Az olasz sportminiszter, Vincenzo Spadafora továbbra sem tudja megmondani, hogy az olasz élvonalbeli futballbajnokság, a Serie A csapatai május 4-től újra tudnak-e edzeni, írja a Football Italia. A miniszter szerdán egyeztet az Olasz Labdarúgó Szövetséggel a bajnokság sorsáról, de elképzelhető, hogy még nem születik döntés a szezon folytatásáról. 

A sport nem csak a futball vagy a Serie A. Az olasz bajnokság egy iparág, de természetesen figyelembe vesszük a sportszakmai szempontokat is

– nyilatkozta Spadafora. Az olasz szövetség vezetői a szerdai tanácskozás mutatják be az edzésekre vonatkozó protokoll terveit, amiket azután közösen kiértékelnek. A miniszter hangsúlyozta, ezzel nem akarja azt az illúziót kelteni a szurkolókban, hogy az edzések újrakezdése automatikusan a bajnokság folytatását is jelenti. 

A Serie A-ban március 9-én rendeztek utoljára meccset, még 12 teljes forduló és négy, korábbról elhalasztott mérkőzés van hátra, ez összesen 124 meccset jelent. Május 3-ig biztosan maradnak a szigorú korlátozások az országban, de az egyik lehetséges forgatókönyv szerint május végén már újra lennének meccsek, és július közepéig fejeznék be a bajnokságot. Ezt erősíti, hogy az Olasz Labdarúgó Szövetség május elején letesztelné a Serie A teljes mezőnyét a mielőbbi folytatás érdekében. 

Olaszország egyike a koronavírus-járvány által leginkább sújtott európai országoknak; eddig több mint 180 ezren fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma meghaladja a 24 ezret. Hétfőn fordulóponthoz érkezhetett a járvány az országban, először csökkent az aktív esetek száma. Szintén jó jel lehet, hogy utoljára március közepén volt olyan alacsony a napi esetszám, mint hétfőn. 

Eközben az osztrák másodosztályban szereplő futballisták hétfőn nyílt levélben kérték a kormányt, hogy ne csak az első osztályú bajnokság indulhasson újra. A játékosok érdekvédelmi szervezete egyenlő elbánást kér a döntéshozóktól, mert mint írták, a második ligában szereplő futballisták 80 százaléka profi, és a 16 csapatból 13-nál úgy szavaztak a játékosok, hogy folytatódjon a bajnokság. 

Az osztrák kormány múlt héten engedélyezte a profi futballklubok számára az edzések megkezdését (egyelőre legfeljebb hatfős csoportokban) annak érdekében, hogy felkészüljenek az idény folytatására. A március 8. óta szünetelő osztrák élvonal sajtóértesülések szerint májusban folytatódhatna. Az élvonalbeli bajnokság nézők nélkül indulna újra, a liga felelne azért, hogy a meccsek kezdete előtt minimum 48 órával leteszteljék a játékosokat.   • Hírek
  • Lakáshitel