Gergely
6 °C
23 °C

Módosítanák a futball szabályait, hogy többet lehessen cserélni a meccseken

2020.04.27. 14:15

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a koronavírus-járvány miatt háromról ötre növelné az egy meccsen becserélhető játékosok számát, írja az MTI. 

A szabályváltoztatás minden jelenleg zajló, illetve ebben az évben kezdődő és 2021-ben véget érő versenysorozatra alkalmazható lesz.

A válogatott meccseken viszont egészen 2021 december 31-ig lesz érvényben az új szabály, ami azt jelenti, hogy a 2021-re halasztott Európa-bajnokságon is ötöt cserélhetnek majd a csapatok.  Ha az UEFA is hozzájárul, akkor az öt cserén felül a hosszabbításban további egyet lehet majd cserélni. 

A FIFA arra kérte a sportág szabályalkotó testületét (IFAB), hogy sürgősségi eljárásban döntsön a módosításról. Az IFAB-ban a négy brit (angol, skót, walesi és északír) szövetségnek egy-egy, a FIFA-nak négy szavazata van. A javaslat elfogadása valószínűleg csak formalitás.

A FIFA ezzel az új szabállyal segítené a futballistákat, akikre a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idény újraindulása után feszített menetrend vár, ami kihatással lehet a következőre szezonra is. Erről beszélt a magyar válogatott Nagy Ádám is, aki szerint nagy az esélye, hogy a következő szezon kizsigerelni a játékosokat, ha nem tudják időben folytatni a félbemaradt bajnokságokat.