Vazul
10 °C
25 °C

Tiltott edzés segítheti bajnoki címhez Szoboszlaiékat

2020.05.29. 08:48

Súlyos, akár a bajnoki cím sorsáról is döntő büntetést kapott az osztrák futballbajnokságot eddig vezető linzi LASK, amelytől 12 pontot vontak le, amiért az osztrák karanténintézkedéseket megszegve engedély nélkül tartottak csoportos edzést. A csapatot két, rejtett kamerákat felszerelő maszkos férfi buktatta le – erre reagálva közölte a linzi klub, hogy gazdasági kémkedés áldozatává váltak, hiszen a két maszkos férfi a stadionba betörve rejtette el a kamerákat.

A klub emellett 75 ezer eurós (26 millió forint) pénzbüntetést is kapott, írja az MTI. 

Az osztrák liga két héttel ezelőtt közölte, hogy videofelvételek jutottak a birtokába a linziekről, amelyeken egy szokásos keretedzés látható, miközben a koronavírus-járvány miatt akkoriban Ausztriában csak kis csoportokban és egymástól biztonságos távolságban volt szabad edzeni. A bajnokság többi csapata felháborodva fogadta a történteket.

A 12 pontos büntetést a bajnokság felsőházi rájátszásában érvényesítik, ahol a csapatok az alapszakaszban szerzett pontszámot megfelezve folytatják, így a LASK végül a 12 pontos levonás helyett csak 6 pontos büntetést kap valójában. Ám ezzel is nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen a korábban 27 pontos csapat hárompontos előnyéből hárompontos hátrány lesz Szoboszlai Dominik csapatával, a Red Bull Salzburggal szemben.

A felsőházba bejutott hat csapat oda-visszavágós rendszerben dönt egymás ellen a végső sorrendről, vagyis még tíz forduló van hátra, tehát a maximálisan megszerezhető pontmennyiség 10%-ával büntették a LASK-ot. Az osztrák bajnokság küzdelmei június 3-án, szerdán folytatódnak.

A LASK Linz, amely fellebbez a szerintük aránytalanul súlyos büntetés ellen, a pénzbírságon és a pontlevonáson felül extrém esetben akár a másodosztályba lefokozást is kaphatta volna büntetésül.