Büntetőeljárás indult a FIFA elnöke ellen

2020.07.30. 15:08

Büntetőeljárás indult a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino ellen Svájcban, írja a Sky News.

Júliusban egy különleges ügyészt neveztek ki a korábbi svájci főügyész, Michael Lauber és a világszövetség vezetője, Gianni Infantino közötti kényes ügyek kivizsgálására. Lauber a múlt héten ajánlotta fel lemondását, miután kiderült, hogy az elmúlt években több titkos találkozója is volt régi barátjával, az időközeben FIFA-elnökké választott Infantióval. Lauber eleinte tagadta a találkozók létét, majd azt állította, nem emlékszik, miről beszélgetett a FIFA elnökével. A svájci törvényhozás vizsgálóbizottsága szerint ezzel akadályozta a FIFA körüli korrupciós botrányok feltárását és kivizsgálását.

A svájci szövetségi ügyészeket felügyelő hatóság csütörtökön bejelentette, hogy Stefan Keller különleges ügyész – aki engedélyt kért a főügyész ellen folytatott eljárás megindításához – a találkozókkal kapcsolatban bűncselekményre utaló jeleket talált. Mind Lauber, mind Infantino korábban tagadta a jogsértéseket. Sőt, Gianni Infantino csütörtökön újfent visszautasította a vádakat, szerinte a találkozókon csak "a FIFA érdekét képviselve tisztázott bizonyos kérdéseket, ez a kötelessége volt, és a jövőben is ezt fogja tenni".

Mindig is ez volt a célom, és ettől nem hagyom magam eltántorítani

- idézte a FIFA elnökét a szervezet friss közleménye.

Hadd tegyem még egyszer egyértelművé: a szövetségi ügyészekkel való találkozók hozzájárulnak az ügyek teljes tisztázásához. Abban az időszakban több mint húsz ügy volt folyamatban a FIFA volt tagjai ellen

- tette hozzá Infantino.

A svájci sportvezető 2016-ban lett a FIFA elnöke, a korrupciós botrányba belebukó Sepp Blattert váltotta a világszövetség élén. A jogász végzettségű Infantino ezt megelőzően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) főtitkára volt.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt egyébként a FIFA korábbi vezetője, a jelenleg hatéves eltiltását töltő Joseph Blatter is, aki belső vizsgálatot sürget.  • Tippek
  • Csok