Vencel
13 °C
23 °C

A szurkolókkal könnyebb lenne – Szűcs Lajos szerint az FTC legyőzheti a Dinamót

K EPA20200826221
2020.09.16. 09:46
A labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében a magyar bajnok Ferencváros a Dinamo Zagrebet fogadja szerda este. A tét óriási: a találkozó győztese már biztosan főtáblás lesz valamelyik európai kupasorozatban, a vesztesnek pedig az Európa-liga playoff körében kell kivívnia a csoportkörbe kerülést. A mérkőzés előtt Szűcs Lajossal, a zöld-fehérek korábbi kapusával beszélgettünk.

Ismerős arcok érkeznek a Groupama Arénába: a Ferencváros a 2019–2020-as idényben is a Dinamo Zagrebbel találkozott a BL-selejtező harmadik fordulójában. Akkor nem szólt közbe a koronavírus, és a hagyományos oda-vissza vágós rendszerben bonyolították a párharcokat, amiből a magyar csapat jött ki rosszabbul: a horvát bajnok a zágrábi 1–1 után 4–0-ra nyert Budapesten. A Dinamo a Rosenborgon is túljutott, így csoportkörös volt a Bajnokok Ligájában, míg a Ferencváros az Európa-ligában került a főtáblára.

Az idén ismét összecsap a magyar bajnok a Dinamo Zagrebbel, de két fontos különbség van a tavaly nyári párharchoz képest:

  • a koronavírus-járvány miatt ezúttal egy mérkőzésen dől el a továbbjutás,
  • és a horvát együttesnél nem lesz ott az a Dani Olmo, aki az elmúlt idényben mindkét meccsen bevette az FTC kapuját – a spanyol futballista az RB Leipzighoz igazolt. 

Túlzás lenne kijelenteni, hogy így már a Ferencváros a mérkőzés esélyese, de látva a Celtic elleni bravúros idegenbeli győzelmet, nem tűnik lehetetlen feladatnak a horvát bajnokságot hibátlan mérleggel vezető Dinamo Zagreb megállítása. Erről kérdezte az Index Szűcs Lajost, az FTC korábbi kapusát, aki jelenleg a Kaposvár és a TF SE kapusedzőjeként dolgozik.

Mentálisan rendben van a csapat, a bajnokságban is remek teljesítményt nyújt. A Bajnokok Ligája selejtezőjében eddig két jó erőkből álló együttest búcsúztatott a Ferencváros. Emlékszem, anno a Djurgardennél is örültek, hogy a Fradit kapták a sorsoláson, utólag pedig savanyú volt a szőlő. A Celtic ellen pedig egyáltalán nem az FTC volt a favorit, mégis szép sikert ért el idegenben. Ez nagy fegyvertény lehet a Dinamo ellen, annak ellenére is, hogy a szurkolók nem lehetnek ott a stadionban.

Mint ismert, a járványügyi intézkedések miatt nem lehetnek szurkolók a Groupama Arénában. Szűcs Lajos szerint ez nagy hátrány a házigazdának, ám a továbbjutás így sem lehetetlen küldetés.

Korábbi FTC-játékosként pontosan tudom, hogy a szurkolótábor tényleg a 12. tagja a csapatnak. Velük könnyebb lenne, abban biztos vagyok, ám így is van esélye továbbjutni a Fradinak. Ugyanakkor azt se feledjük, hogy a horvát bajnokság erősebb, mint a magyar. Ha a két sorozatot nézzük, az Európa-ligában lehet realitás a csoportkör. De mindig a következő lépcsőfokra kell fellépni, és ez most az, hogy a Ferencváros legyőzze a Dinamo Zagrebet.

A Dinamo Zagreb legyőzésével biztossá válna a csoportkör (hiszen a BL-selejtező playoffkörének vesztese főtáblás az Európa-ligában), de vajon az onnan történő továbbjutás már túlzottan elrugaszkodott gondolat?

Ez függ attól is, hogy milyen csoportba kerül a csapat. A magyar futball erejét mutatja, hogy a 2016-os Európa-bajnokság előtti pótselejtezőn a válogatott legyőzte Norvégiát, amely a sorsolás után nagyon boldog volt, aztán legalább ekkorát koppant. Később a kontinenstornán is bejutott a nyolcaddöntőbe a válogatott. Előbb-utóbb el kell jönnie annak az időnek, hogy magyar klub(ok)ért szoríthatunk az egyenes kieséses szakaszban is valamelyik európai kupasorozatban.

A találkozót az a Tobias Stieler vezeti, aki 2018 októberében az 1–0-s hazai sikert hozó Görögország–Magyarország Nemzetek Ligája-találkozón is fújta a sípot. A 39 éves német bíróról keserű emlékeket őriz a Ferencváros: a 2014–2015-ös idényben ő vezette a Rijeka elleni Európa-liga-selejtezőt – a zöld-fehérek 1–0-ra kikaptak Horvátországban, és búcsúztak a sorozattól. Abból a keretből már csak Dibusz Dénes és Somália futballozik jelenleg is az FTC-ben. Előbbi már évek óta oszlopos tagja a csapatnak, és idén nyáron Bogdán Ádám személyében új posztriválist kapott.

Dibusz Dénes nagyon jó képességű kapus, a 2019–2020-as évadban még jobb teljesítményt nyújtott, mint az azt megelőzőben. A Gróf Dávid – aki szintén nagyszerű kapuvédő – által rá gyakorolt nyomás a legjobbat hozta ki belőle. A szakvezetés neki szavazott bizalmat, és ő élt is vele. Az érthető, hogy Dávid védeni szeretne, ezért klubot váltott. Úgy gondolom, egy olyan csapatnak, mint a Ferencváros, teljesen normális, hogy két kiemelkedő képességű kapusa van, jelen esetben Dibusz Dénes és Bogdán Ádám.

Az FTC szerdán 19 órakor csap össze a Dinamo Zagrebbel. A mérkőzés győztese a playoffkörben az azeri Qarabag és a norvég Molde párharcának továbbjutójával találkozik, a vesztes az Európa-liga playoffkörébe kerül, aminek sorsolását szeptember 18-án, pénteken 13 órakor tartják.

(Borítókép: Sigér Dávid a Ferencváros (k) és Callum McGregor a Celtic Glasgow játékosa (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott mérkőzésen Glasgow-ban 2020. augusztus 26-án. Fotó: Ian MacNicol / MTI / EPA)