Dömötör
-1 °C
14 °C

Loic Nego már Bulgária ellen bemutatkozhat a magyar válogatottban

2020.10.02. 16:28
A magyar NB I. évek óta egyik legjobb játékosa a FIFA eddigi szabályainak értelmében nem játszhatott a magyar válogatottban, mivel korábban pályára lépett tétmérkőzésen a francia U19-es és U20-as válogatottban is. A FIFA szeptemberi kongresszusa azonban több változtatást is elfogadott, elsősorban a játékosok érdekét figyelembe véve. Ennek köszönhetően a Mol Fehérvár FC magyar állampolgárságú labdarúgója, Loic Nego immáron pályára léphet a magyar válogatottban, Marco Rossi pedig számít rá – írja az mlsz.hu.

A FIFA szövetségváltással kapcsolatos eddigi szabálya túl merev volt, ezáltal sokszor indokolt és méltányolandó esetekben sem tette lehetővé az országváltást. Például, ha egy játékos akár csak 10 percet is játszott egyetlen tétmérkőzésen bármely utánpótlás-válogatottban, akkor ez általános esetben meggátolta abban, hogy felnőttként egy másik ország válogatottját erősítse. Az új szabályozás változatlanul szigorú és precíz, de rugalmasabb és részletesebb, mint a korábbi. Mostantól a különböző élethelyzetekre meghatározott, eltérő előírások szélesebb körben teszik lehetővé a futballhonosítást, természetesen megfelelő indokoltság esetén, a FIFA engedélyével.

Loic Nego – aki 2010. augusztus 17-én Portugália ellen játszott utoljára a francia U20-as csapatban, és több mint öt éve Magyarországon él, miközben felvette a magyar állampolgárságot – ennek a szemléletváltozásnak köszönheti a lehetőséget.

A jobbhátvédként és szélsőként is bevethetó 29 éves futballista a Fehérvár színeiben 213 tétmeccsen lépett pályára eddig, 31 gól és ugyanennyi gólpassz fűződik a nevéhez.

Az eddigi merev szabályozás enyhítését először Csányi Sándor vetette fel a FIFA Tanácsban, majd az MLSZ hivatalosan is kezdeményezte az alapszabály módosítását, amelyet végül a nemzetközi szervezet illetékes testülete terjesztett a FIFA kongresszusa elé, ahol a részt vevő országok gyakorlatilag egyhangúlag támogatták a változtatást. A szabálymódosításnak köszönhetően a franciaországi születésű Loic Nego mostantól szerepelhet a magyar labdarúgó-válogatottban. A Mol Fehérvár FC védője korábban többször is elmondta már, hogy otthonának tekinti Magyarországot, boldog lenne, ha játszhatna a magyar nemzeti együttesben.

Abban mindenképp hasonlítunk, hogy abszolút magyarnak érezzük magunkat, és ezt a válogatottban is szeretnénk bizonyítani

– mondta Marco Rossi az mlsz.hu-nak.

Nego 2013 óta játszik Magyarországon, és régi álma, hogy a magyar válogatottban szerepelhessen. Az utóbbi hét év alatt számtalanszor bizonyította, hogy az OTP Bank Liga egyik legkiemelkedőbb labdarúgója. Éppen ezért én magam is régóta vártam a lehetőségre, hogy végre meghívót küldhessek neki, hiszen nem is kérdés, hogy ha a válogatottban is tudása legjavát nyújtja, akkor nagy hasznára lehet a csapatnak.

Ezúttal tehát Marco Rossinak nem kényszerűségből kellett újabb játékost meghívnia a keretbe.

Örülök, hogy végre nem kényszerűségből kell módosítanom a kereten annak kihirdetését követően. Ebben az időszakban, amikor minden bizonytalan, hiszen a koronavírus-járvány miatt bármikor előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban le kell mondanom egy-egy játékosról vagy akár stábtagról, akkor ez igazi ajándék. Különös tekintettel arra, hogy a Nemzetek Ligája-mérkőzések mellett az Eb-pótselejtezőben egy velünk egy szinten lévő bolgár válogatottat kell legyőznünk, majd pedig, ha ez sikerül, akkor egy nálunk erősebb és előrébb rangsorolt izlandi vagy román csapatot.

Ahogy a válogatott többi tagja, úgy Loic Nego is vasárnap este csatlakozik a kerethez, majd pedig szerdán utazik el a Bulgária elleni sorsdöntő mérkőzés helyszínére.