Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Mekkora veszélyben vannak a sorozatterhelés miatt a futballisták?

000 8UR87R
2020.11.14. 17:52
A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet szerint a labdarúgók egészsége a koronaírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben a sorozatterhelés miatt fokozott veszélynek van kitéve. A FIFPro közleményt adott ki a napokban ezzel kapcsolatban, amelyben felhívta a figyelmet a problémákra, és ötpontos javaslattal állt elő, amellyel csökkenthető a játékosok sérülésének kockázata. A magyar válogatott korábbi, az NB I.-es Budafok jelenlegi csapatorvosával, dr. Szilágyi Györggyel beszélgettünk a témában.

A FIFPro tájékoztatásában leszögezi,

mindennél fontosabb, hogy a tavaszi teljes leállás után újra beindult a sportélet, ez azonban komoly lelki és fizikai terheket jelent a futballistáknak,

akiknek mindezzel vélhetően 2022-ig kell szembenézniük. A szervezet szerint a kialakított versenynaptár azonban – főleg a 2021-re halasztott Európa-bajnokságot, valamint a 2022-es katari világbajnokságot figyelembe véve – nem kellően megfontolt.

A megfelelő pihenés hiánya miatt a labdarúgók már most is fáradtságban szenvednek, amely komoly sérülésekhez vezethet. 

Márpedig a futballisták iránti gondoskodás kötelességének a legfontosabb elvnek kell lennie

a koronavírus-járvány idején végrehajtott sürgősségi versenynaptár teljes időtartama alatt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

‼️FIFPRO STATEMENT‼️ 🚑🚑🚑 Emergency period workload risks player health 🚑🚑🚑 FIFPRO notes the accumulated workload for players in the first quarter of European ⚽’s 2020-2021 season and the mental and physical burden they are facing until 2022. The current handling of the match calendar during this emergency period lacks sufficient considerations for their health, well-being and performance and requires an urgent and ongoing revision by competition organisers✏️🗓️. Footballers are already experiencing fatigue due to the ongoing competition cycle, back-to-back matches and a lack of adequate rest and recovery during the European summer period 💤. This, in turn, is putting them at an elevated risk of stress and injury 🤕. The duty of care to footballers must be the most important principle throughout the period of the emergency calendar implemented during the covid-19 pandemic 😷. FIFPRO strongly supports the efforts of the football industry to continue to play despite the fast-changing and unpredictable nature of the pandemic. However, the intensive current match calendar, with barely any off- and in-season breaks for players, not only risks their health but also risks undermining their performance at the forthcoming UEFA European Championship and FIFA World Cup Qatar in 2022. It is clear that during these extraordinary times, the football industry needs to focus on the most relevant competitions and games to limit unnecessary travel ✈️, stress 🤯 and physical workload 🏃 as well as possible exposure to the virus and lengthy quarantine periods. Furthermore, it is evident that all domestic competitions must adopt the temporary measure to implement five substitutes in order to ease mental and physical pressure on players. Player safeguards must include: 🔆 Mandatory minimum four-week off-season break 🎄 Integration of flexible two-week in-season breaks 📖 Individual load management protocols 🏃‍♂️ Pre-season training periods of at least four weeks 🏥 Mental and physical-health support 5️⃣ Mandatory implementation of five-substitution rule

FIFPRO (@fifpro_official) által megosztott bejegyzés,

A FIFPro a világjárvány gyorsan változó és kiszámíthatatlan jellege ellenére 

határozottan támogatja a futballipar azon erőfeszítéseit, hogy a csapatok továbbra is játszani tudjanak, ám a megfelelő terhelés és regeneráció mellett.

 A szervezet ezért megfogalmazott egy ötpontos javaslatot:

  • Négyhetes kötelező „nyári” szünet szezonok közben; 
  • Minimum kéthetes szünet szezon közben;
  • Egyéni terheléskezelési protokoll;
  • Szezon kezdete előtt minimum négyhetes felkészülési időszak;
  • Mentális és fizikai-egészségügyi támogatás.

A témával kapcsolatban felkerestük a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatorvosát, dr. Szilágyi Györgyöt, aki 226 mérkőzésen ült a nemzeti csapat kispadján, jelenleg pedig az NB I-es Budafok orvosi szaktanácsadója. A sportszakorvos az alábbiakat mondta az Indexnek.

A szezon előtt és közben is folyamatosan figyelik a játékosokat, de természetesen a két időszakban végzett vizsgálatok eltérnek egymástól. Az alapvető koreográfia a bajnokságokat megelőzően a futballisták teljes fizikális és biológiai felmérése, valamint annak kiértékelése. Ezeknek köszönhetően aztán meghatározzák a csapatok azt a fajta protokollt, amely alapján a játékosok a maximális, pozitív teljesítményt tudják nyújtani.

A fizikális felmérést talán nem kell magyarázni, de mit jelentenek pontosan a biológiai vizsgálatok?

A biológiai rész két legfőbb eleme a labor- és élettani vizsgálat. Utóbbinál a kardiális, tehát a keringési protokoll különösen fontos. Ezek szívcentrikus mérések, 12 elvezetéses, valamint terheléses EKG segítségével, illetve szívultrahanggal. Kiemelt még az úgynevezett izometriai protokollt, ami annyit jelent, hogy a felmért és kiértékelt vizsgálatok eredményeinek birtokában olyan tervet készítenek a csapatok a játékosokra egyénileg lebontva, hogy a futballisták csupán minimális sérülést szenvedjenek a szezonban.

De mondok még egy érdekességet. Sokszor kérdezték már tőlem, hogy fizikálisan miért jobbak a külföldi játékosok, a Barcelona, a Real Madrid, a Bayern München futballistái a magyaroknál?

Egyszerű a válasz: a profiknál, az igazi profiknál már a kezdet kezdetén, ifjúsági korban elvégzik az izombiopsziát.

Ennek lényege, hogy az izomrostokat vizsgálják, amelyeknek minőségéből és biológiai tulajdonságaiból meg tudják állapítani, hogy az adott játékosnál a jövőben milyen izometriai teljesítményt várhatnak.

Dr. Szilágyi György (középen) 226 mérkőzésen ült a magyar válogatott kispadján, itt éppen Egervári Sándor segítőjeként
Dr. Szilágyi György (középen) 226 mérkőzésen ült a magyar válogatott kispadján, itt éppen Egervári Sándor segítőjeként
Fotó: Andy Rain / MTI

A felkészülést kiveséztük, mi a helyzet a szezon közben?

Ott lépnek be a történetbe a szakemberek, a fizioterapeuták, fitneszedzők stb., akik a biológiai és fizikai tényezők segítségével ugyancsak egyénileg lebontva készítik el az edzésterveket. A FIFPro javaslatai közül leginkább talán a négyhetes felkészülés a legfontosabb, 

ahol nem is igazából az idő számít, hanem az idő hasznos felhasználása.

Hogy akár edzőtáborban, akár máshol hogyan használják fel ezt az időszakot az izomzat, a keringés, a technika, az emésztés, az étkezés, vagy éppen a testsúly szempontjából – ezek mind alapvető szükségletek. Ha ezek a rendben vannak, ha a felkészülés tökéletes, akkor a teljesítménnyel sem lesz gond a pályán. Csökken a sérülésveszély, komplett állapotban van az izomzat. 

Ami még fontos, folyamatosan az egész szezonban, azok a táplálékkiegészítők és a vitaminok.

Ezt persze ne úgy képzeljük el, hogy odavisszük a kulacsot a játékosnak, hogy igyál, ez nem így megy. Be kell állítani pontosan, hogy mikor, milyen típusú folyadékból mennyi a javasolt adag.

Akkor túlzók a labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet meglátásai?

A topkluboknál, sőt a legtöbb nyugati csapatnál pontosan úgy működnek a dolgok, ahogyan elmondtam, ebből „táplálkoznak” az edzők, a játékosok és az egyesületek. Lehet persze fáradtságról beszélni, és sűrű versenynaptárról, de ha megnézünk egy mérkőzést, a futballisták a 70. és a 80. percben is úgy pörögnek, teljes hőfokon égve, ahogy kell...

Dr. Szilágyi György
Dr. Szilágyi György
Fotó: https://www.mtkbudapest.hu/

Akkor végezetül beszéljünk Jürgen Klopp és Pep Guardiola kritikájáról, akik közösen bírálták az angol szövetséget, amely a FIFA szabályalkotó testületének javaslata ellenére nem engedélyezte a Premier League-ben az öt cserelehetőséget. Valós hátrány ez az angol csapatoknak?

Ez nem az orvos asztala, az edző feladata, hogy hogy cserél.

A versenynaptárat, a szezon menetrendjét már nyáron megkapták a klubok. Ha profi a stáb, amely a csapat mellett dolgozik, akkor abból előre össze tudja úgy állítani a programot, hogy ez ne jelentsen hátrányt.

Ha többet kell dolgozni, akkor többet dolgoznak, ha jobban oda kell figyelni a regenerációra, akkor jobban odafigyelnek rá. Persze a jelenlegi egy kivételes helyzet, a koronavírus-járvány miatt kieshetnek hosszabb-rövidebb időre játékosok, de ezt egy Liverpool- vagy egy Manchester City-szintű csapatnak tudnia kell kezelni.

(Borítókép: Joshua Kimmich sérülése a Dortmund-Bayern München Bundesliga rangadón. Fotó: Martin Meissner/Pool/AFP)  • Vennék
  • Hírek