Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Vége a költekezésnek? Szigorítások a kínai futballban

GettyImages-1227908302
2020.11.17. 11:03
Cseng Hszü-jüan, a Kínai Labdarúgó-szövetség elnöke bejelentette, hogy az év végéig újabb gazdasági szigorítások várhatók a profi klubok számára – írja az MTI.

A sportvezető a Hszinhua kínai állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette: az együtteseknek tovább kell csökkenteniük a bérköltségüket annak érdekében, hogy az országban életben tudják tartani a profi futballt. Cseng Hszü-jüan tavaly augusztusban vette át a szövetség irányítását, és azóta folyamatosan pénzügyi óvatosságra inti a klubokat. Ennek érdekében még a következő szezon rajtja előtt újabb intézkedések meghozatalát helyezte kilátásba.

A profi bajnokságok csak észszerű pénzügyi feltételek mellett tudnak jól működni. A fenntarthatatlanság legfőbb oka a klubok túlköltekezése, amin változtatni kell. Ellenkező esetben a profi bajnokságokat nem lehet hosszú távon működtetni

– mondta. Hozzátette: biztos abban, hogy még az év végéig újabb intézkedéseket dolgoznak ki a kiadások visszaszorítása, azon belül elsősorban a játékosok fizetésének csökkentése érdekében.

Cseng felügyeletével januárban már bevezették a fizetési plafont: a légiósok kereseti lehetőségét évi 3,3 millió dollárban (998 millió forintban) maximalizálták, míg a kínai labdarúgók esetében 1,4 millió dolláros határt húztak meg.

Hszi Csin-ping kínai elnök évekkel korábban beszélt arról a vágyáról, hogy Kína labdarúgásban stabilan a világ legjobbjai közé tartozzon. Ezt követően az ország legtehetősebb magánvállalkozásai óriási összegeket biztosítottak a profi klubok számára, hogy ezzel emeljék Kínában a bajnokság színvonalát és segítsék a hazai játékosok fejlődését. Az elmúlt években azonban sorra vezették be azokat a szabályokat, amelyek elsősorban azokkal a légiósokkal voltak kapcsolatosak, akikre nagyobb összeget fordítottak a klubok. Például a külföldi játékosok transzferdíját 2018 óta százszázalékos adó terheli, ezután jelentősen csökkentek az ilyen jellegű átigazolások.

(Borítókép: Paulinho gólját ünnepli. Fotó: Fred Lee / Getty Images Hungary)