Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Dibusz remekelt, Varga sprintelt – a törökverés kulcspillanatai

CER 4352
2020.11.19. 10:55
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott 2–0-ra legyőzte a Puskás Arénában Törökországot, ezzel megnyerte csoportját a Nemzetek Ligájában, és feljutott az A-divízióba. Összegyűjtöttük a mérkőzés kulcspillanatait.
  • Szürreális élmény – az üres Puskás Aréna: ugyan a koronavírus miatt lassacskán már hozzászokunk a nézők nélküli lelátók látványához, de még mindig szomorú látványt nyújt egy üres aréna, különösen a csodálatos nemzeti stadion. A magyar szurkolótábor ráadásul rendszeresen kiérdemli a 12. játékos elnevezést, a drukkerek buzdítását gyakorlatilag minden mérkőzés után kiemelik a futballisták is. A televíziós közvetítésekben ugyan mesterséges zajjal dúsítják a helyszíni élményt, de azért ez mégsem olyan, mintha 66 ezer szurkoló énekelné fennhangon, hogy „az éjjel soha nem érhet véget”.
  • Kapitány és kulcsemberek nélkül: Marco Rossi koronavírusos lett még a múlt héten, így a Törökország elleni találkozón is csak lélekben lehetett ott a csapattal. A szövetségi kapitány mellett kulcsjátékosok hiányoztak: Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és Szalai Ádám sem állt rendelkezésre szerda este, vagyis lényegében a fél kezdőcsapat nélkül kellett helytállni. Sikerült, nem is akárhogyan!
  • Sikerült pótolni a hiányzókat: a fent említett játékosok távollétében a kezdőcsapatban kapott helyet többek között Loic Nego és Könyves Norbert is, akik a 24. percben kis híján összehoztak egy gólt. A fehérvári szélső húzott el a jobb oldalon, majd élesen középre lőtte a labdát, amiről az érkező zalaegerszegi center, Könyves Norbert centikkel maradt csak le. Összességében Nego és Könyves is hasznosan futballozott, megmutatták, hogy van kire számítania a szakvezetésnek a kulcsemberek távollétében.
  • Ültek a magyar cserék: a szünetben beállt Cseri Tamás és Varga Kevin is, majd a vezető gólunk megszerzése után Gyurcsó Ádám, végül Holender Filip és Botka Endre is lehetőséget kapott. Mindegyikük hozzátett a győzelemhez, Gyurcsó többször iramodott meg a széleken, bár tegyük hozzá, társakat alig-alig talált, így rendre vissza kellett fordulnia – az előny birtokában ez sem volt gond, hiszen legalább a magyar válogatottnál volt a labda. Holender is bátran vállalkozott cselekre és előretörésekre, Varga Kevinről nem beszélve.
  • Dibusz Dénes nagyon megbízható volt: a Gulácsi Pétert helyettesítő kapus előbb a 27. percben védett óriásit Hakan Calhanoglu lövésénél, majd a 73. percben is bemutatott egy bravúrt, akkor szintén az AC Milan kiválóságának próbálkozását hatástalanította. A Ferencváros kapusa magabiztosan, stabilan hozta a mérkőzést, irányította a védelmet, biztos pont volt hátul – nagy szerepe volt abban, hogy a válogatott 2–0-ra megnyerte a mérkőzést.
  • Sigér Dávid megtörte a jeget: a védekező középpályás első gólját szerezte címeres mezben, a lehető legjobbkor tette ezt. A Ferencváros futballistája egyébként is hasznosan futballozott, a klubjánál megszokott határozottsággal és bátorsággal ment bele a párharcokba. Az 57. percben követte a támadást, már-már önfeláldozóan dobta be magát a kipattanó lövésnél, ami így róla pattant a török kapuba.
  • Varga Kevin szenzációs sprintje: az utolsó pillanatokban a törökök mindent egy lapra feltéve jöttek fel egy szöglethez, amit pazarul használt ki a magyar válogatott, pontosabban Varga Kevin. A megszerzett labdával a saját tizenhatosának előteréből indult el, végigvágtatott az egész pályán gyakorlatilag, és 17 méterről lőtt a jobb alsóba. A fiatal támadó egyébiránt épp Törökországban, a Kasimpasában futballozik, így a török válogatott több tagjával is találkozik hétről hétre a pályán. Most bottal ütötték a nyomát.
  • Az éjjel soha nem érhet véget: a lefújás után kezdődhetett az ünneplés, nem is érdemtelenül. A magyar válogatott 2–0-ra megnyerte a mérkőzést, ezzel csoportját is a Nemzetek Ligájában, és feljutott a legjobbak közé, az A-divízióba. Ráadásul nagy lépést tett a 2022-es világbajnokság és a 2024-es Európa-bajnokság pótselejtezője felé is. Milyen kár, hogy pont most nem lehettek ott a stadionban a szurkolók, és nem énekelhették együtt a játékosokkal a válogatott himnuszává váló slágert. Sebaj, jövő nyáron remélhetőleg zúghat a dal a Puskás Arénába, immár Európa-bajnoki csoportmeccsen. 

(Borítókép: Sigér Dávid és Hakan Calhanoglu. Fotó: Czerkl Gábor/Index)  • Vennék
  • Hírek