Az istenek között a legemberibb – így búcsúzik a sportsajtó Maradonától

GettyImages-1287815856
2020.11.26. 12:08

Németország

Bild:

„Adios, Diego! Maradona isten kezében. Diego Armando Maradona (60), a világ legnagyobb futballművésze halott.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung:

„A zsenialitás és az őrület között. A labdarúgás világának búcsúznia kell egyik legjobb játékosától: mindössze 60 évesen elhunyt Diego Armando Maradona. Világbajnok, többszörös bajnok, UEFA-kupa-győztes, szövetségi kapitány, doppingvétkes, megbukott tévés műsorvezető, kokainfogyasztó – ez tulajdonképpen túl sok egyetlen életre.”

Süddeutsche Zeitung:

„Isten lába. Az istenek között a legemberibb. Az esendő zseni: csak kevés embernek van annyi meghatározó fejezet az életében, mint Diego Armando Maradonának. Az argentin évekig a mennyország és a pokol között ingázott.”

Die Welt:

„Az isten halott! Diego Maradona zseni volt, mániákus, szenvedélybeteg – szurkolói számára pedig csak »D10S«, azaz isten. Most pedig elhunyt.”

Der Tagesspiegel:

„Az isteni. Zseniális, őrült, tragikus – Diego Maradona az ellentmondások embere volt.”

Olaszország

La Repubblica:

„Diego Armando Maradonának abszolút tehetsége volt két dologhoz, a futballhoz és az önsorsrontáshoz. Sokáig párhuzamosan végezte a kettőt, aztán az elsőt abbahagyta, a másodikat pedig folytatta a 60.-ban elérkezett lefújásig.”

Franciaország

Liberation:

„Igazi futballvirtuóz volt: legjobb pillanataiban Diego Maradona azt tanította nekünk, hogy kételkedjünk a fizika szabályaiban, és higgyünk a halhatatlanságban. Cselei, trükkjei, szlalomozásai félelemben és rettegésben tartották az ellenfeleket. A tudósok szerint a súlypontja alacsonyabban volt a normálisnál, a nagy latin-amerikai író, Eduardo Galeano pedig egyszer megjegyezte, hogy Maradona az egész testével lát. Amikor focizott, természetfeletti volt. A pályán kívül azonban felerősödtek az emberi gyengeségei: a drogok, az alkohol, a bulimia, a prostituáltak és más függőségek gyorsan legyőzték a tehetségét.”

L'Équipe:

A francia sportnapilap teljes címlapját Diego Maradonának szentelte, egy egész alakos, az 1986-os világbajnokságon készült fotóval tisztelgett az argentin klasszis emléke előtt. A lap egyébként helyszíni tudósítást is közölt Buenos Airesből, megörökítve az argentin főváros utcáin hömpölygő tömeget. 

Spanyolország

La Vanguardia:

„Maradona mítosszá vált az 1986-os világbajnokságon, amelynek döntőjében Argentína 3–2-re nyert az NSZK ellen. Legendává az angolok elleni negyeddöntő tette, amikor a saját térfeléről indulva minden ellenfelét kicselezte, majd még a kapus mellett is elhúzta a labdát, és úgy lőtt a hálóba. A szurkolók eksztázisba kerültek.”

Anglia

Daily Star: „Maradona isten kezébe került 60 évesen” – írja címlapján az angol bulvárlap, amely az 1986-os világbajnokságon elhíresült kezezős gól pillanatát választotta illusztrációnak. „Hol volt a videóbíró, amikor a leginkább szükség volt rá?” – teszi fel a költői kérdést a Daily Star címoldalán.

Daily Mirror: ugyanazzal a képpel és ugyanazzal a felütéssel jelent meg a Daily Mirror csütörtöki száma is, mint a Daily Star. A bulvárlap azt írja címlapján: „Diego Maradona, egy hős, egy gazember, egy csaló és egy zseni. 60 éves korában elhunyt.”

Svájc

Berner Zeitung:

„Ó, Maradona! Az argentin több életet is élt: egyet a talán valaha volt legragyogóbb futballistaként, a többit pedig egészségtelenül. Talán az volt a legnagyobb eredménye, hogy mindezek mellett egyáltalán meg tudott öregedni. Argentínában is azt mondják: egy macskának hét élete van, de Maradona esetében már abbahagyták a számolást.”

Neue Zürcher Zeitung:

„Diego Maradonának olyan volt a karrierje, mint egy holdra szállás.”

(Borítókép: egy férfi egy olasz újság Maradonáról szóló cikkét mutatja Nápolyban. Fotó: Francesco Pecoraro/Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport