Sír Argentína: tömegek vonultak az utcára Maradonát gyászolva

GettyImages-1287731764
2020.11.26. 11:38

Argentína nem aludt éjszaka, mert nem is akar felébredni ebből a rémálomból – így indítja helyszíni tudósítását a L'Équipe francia sportnapilap. Diego Maradona szerdai halálhíre megdöbbentette hazájának népét, Buenos Aires utcáit tömegek lepték el: a klasszis futballista nevével ellátott mezek, mécsesek és virágok mindenfelé az argentin fővárosban.

Jól mutatja Diego Maradona népszerűségét, hogy halálhíre után órákkal emberek ezrei lepték el Buenos Aires utcáit. Kék-fehér csíkos argentin mezben, valamint Boca Juniors dresszben hömpölygött a tömeg, előbb az Obeliszknél, majd a La Bomboneránál, a Boca stadionjánál. Diego Maradona két rövidebb időszakot (1981–1982, 1995–1997) töltött a fővárosi klubnál, amellyel 1981-ben bajnoki címet nyert, majd 1997-ben onnan vonult vissza.

Diego nem halt meg. Diego nem halt meg. Diego az emberek szívében él.

– ezt énekelték a Buenos Aires belvárosában gyülekező tömegek.

Felravatalozása után koporsóját átszállították az elnöki palotába, fokozott rendőri kíséret mellett. És természetesen elképesztő érdeklődés mellett: az egyik argentin hírügynökség videóra vette, ahogyan a gyászolók a „Gracias, Diego!” rigmust éneklik, miközben érkezik a rendőrségi konvoly. Csütörtökön reggel 6 órától délután 4-ig róhatják le tiszteletüket Buenos Aires állampolgárai az elnöki palotában.

A beléptetés folyamatos volt, a biztonsági emberek kordonokkal jelölték ki az utat a gyászoló tömegnek – ugyanakkor néhány esetben a rendőrségnek is be kellett avatkoznia.

(Borítókép: a Buenos Aires-i kultúrális múzeum homlokzatára Diego Maradonára emlékező képeket vetítettek szerda este. Fotó: AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport