Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Beckenbauer: Maradona nemcsak futballista, hanem művész volt

2020.11.28. 15:21
Franz Beckenbauer, Németország és a világ labdarúgásának ikonja elismeréssel és kritikával emlékezett a szerdán 60 éves korában elhunyt argentin világklasszisra, Diego Maradonára.

A 75 éves Beckenbauer – aki játékosként, majd szövetségi kapitányként is világbajnok lett a nyugatnémetekkel – a Bild című német lapnak elmondta: személyes találkozásaik alkalmával Maradona mindig „kedves és barátságos” volt, ami szimpatikussá tette számára az argentint.

Egy olyan zseni volt, aki nyilvánvalóan elveszítette a kontrollt a saját élete felett az elmúlt években, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni vele kapcsolatosan

– mondta Beckenbauer. Hozzátette: Maradonát egész életében olyan fokú rajongás vette körül, amit Németországban ők el sem tudnak képzelni.

„Ahogy viszonyultak hozzá, az több volt mint egyszerű lelkesedés, az már inkább hisztéria volt. Úgy Argentínában, mint Nápolyban” – fogalmazott.

Beckenbauer 1986-ban és 1990-ben is szövetségi kapitánya volt a világbajnokságon döntős NSZK-válogatottnak, amely a fináléban előbb 3–2-re alulmaradt a Maradona vezérelte argentinokkal szemben, majd négy évvel később 1–0-val visszavágott.

„Két világbajnoki döntő Argentínával, amely során mindkétszer Diego volt a legnagyobb problémám.

Mexikóban a csúcson volt, és tényleg megállíthatatlanul játszott. Csak Lothar Matthäusban bíztam, hogy képes felvenni vele a küzdelmet, ezért ő a védekezésben kapott nálunk szerepet. Maradona nem is csillogott annyira, mint általában, viszont Lothar közben nagyon hiányzott a támadójátékunkból” – emlékezett.

Beckenbauer szerint nem szabad összehasonlítani a különböző korok futballistáit.

Pelé háromszoros világbajnok, de nálam közvetlenül utána Maradona következik. Több volt mint labdarúgó, ő művész volt!

– nyilatkozta.

Maradona, a Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címig vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de később egészségi, alkohol- és drogproblémákkal küszködött. Szerdán szívroham következtében hunyt el.

(MTI)