Kázmér
-2 °C
15 °C

A svájci futballelnök szerint nem valószínű a 12 helyszínes rendezés

2021.01.15. 15:51
A Svájci Labdarúgó-szövetség elnöke, Dominique Blanc úgy véli: a tavalyról idénre halasztott labdarúgó-Európa-bajnokságot valószínűleg nem lehet megrendezni a tervek szerint, több városban, ehelyett egyetlen ország vagy egy elegendő stadionkapacitással rendelkező város lehetne a házigazda.

A 24 csapatos, egy hónapos tornát éppen egy évvel halasztották el a koronavírus-járvány miatt, az új kezdési időpontja pedig 2021. június 11.

„Nem szabad álmodoznunk” – fogalmazott egy újságinterjúban Blanc.

A legjobb esetben is csak az év második felében élhetünk majd újra normális életet. Jelen pillanatban elképzelhetetlennek tartom, hogy a svájci válogatott Bakuban játsszon.

Az Eb-nek a magyar csapat is résztvevője, Marco Rossi együttese Budapesten és Münchenben játssza majd mérkőzéseit. E két város mellett Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, Róma és Szentpétervár ad otthont a meccseknek. Ez lenne az első olyan kontinensviadal, amely egész Európát átszőné, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor egy ország vagy kettő közösen volt házigazda.

Az egyik lehetőség, hogy Oroszország vagy Németország lenne a házigazda. A másik, hogy egy metropoliszban rendeznék az összes találkozót. Például Londonban

– tette hozzá Blanc.

Az európai szövetség (UEFA) abban reménykedett, hogy a halasztás után már lehetnek szurkolók a stadionokban, de – miután még most is többnyire zárt kapuk mögött zajlanak a bajnoki és válogatott találkozók – ez még mindig nagyban függ a pandémiás helyzet alakulásától.

Nincs kétség afelől, hogy szurkolók nélküli lesz a torna. Ha egyáltalán nem rendeznék meg, az pénzügyileg katasztrofális lenne

– mondta Blanc.

Az UEFA várhatóan márciusban dönt az Eb sorsáról.

(MTI)