Elemér
-1 °C
10 °C

Az UEFA fontolgatja, hogy egy ország rendezze meg az Eb-t

2021.01.21. 12:14 Módosítva: 2021.01.21. 15:53
Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern Münchent működtető gazdasági társaság vezérigazgatója szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) mérlegeli, hogy 12 ország egy-egy városa helyett egyetlen országban rendezzék meg az idén nyárra halasztott labdarúgó-Európa-bajnokságot, melynek Budapest is az egyik helyszíne lenne – írja az MTI.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a torna különleges rendezésének ötlete akkor vetődött fel, amikor a koronavírus még nem létezett

– fogalmazott a Münchner Merkur/TZ című újságnak a sportvezető.

Ismerem az UEFA elnökét, Aleksander Ceferin hihetetlenül óvatos a koronavírus kapcsán, így azon gondolkodik, hogy ebben a nehéz időszakban nem lenne-e értelmesebb csak egy országban játszani a tornát.

Az UEFA válaszközleményében leszögezte: kizárólag az eredeti tervek szerinti lebonyolításra összpontosít, jelenleg folyamatos az együttműködés a 12 rendező várossal.

Az UEFA a 12 várossal közösen négy forgatókönyvön dolgozik: telt házas mérkőzések, a stadionkapacitás 50-100 százalékos vagy 20-30 százalékos kihasználtsága és zárt kapus találkozók lehetnek. Az UEFA minden rendező várossal két-három opciót választ ki és azokat a terveket fejlesztik tovább az elkövetkező hetekben

– olvasható az UEFA állásfoglalásában, amely azt viszont megerősítette, hogy egyénileg minden rendezőnek márciusban kell meghoznia a végleges döntést.

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott esemény egyik házigazdája Budapest lenne, a Puskás Arénában három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerülne sor. A jelenlegi állás szerint az Eb-résztvevő magyar válogatott hazai pályán találkozna a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal. A magyar főváros mellett London, Glasgow, Dublin, Bilbao, Amszterdam, Koppenhága, München, Róma, Szentpétervár, Bukarest és Baku lenne rendező.

Az UEFA a várakozások szerint márciusban dönt véglegesen a torna sorsáról. Ceferin múlt heti nyilatkozata szerint a lakosság átoltottsága kulcsfontosságú ahhoz, hogy az eredeti terveknél maradjanak.

Az Eb-t június 11. és július 11. között rendezik.