Népirtást finanszírozott Mianmarban a Manchester United egyik szponzora

2021.03.27. 21:26
A Manchester United egyik támogatója, a mianmari CB Bank is szerepel azon a listán, amely támogatta azt a népirtást, ami 2017-ben kezdődött az országban – írja az Ethical Consumer.

A világ egyik legnagyobb futballklubja 2019 szeptemberében kötött megállapodást a pénzintézettel, amely a Unitedre épített reklámkampányával igyekezett növelni a népszerűségét. Nagyjából ezzel egyidőben hozta nyilvánosságra az ENSZ azt a listát, amely a mianmari genocídium financiális támogatóit tartalmazza, köztük a CB Bankot is. Eszerint a bank több mint 35 000 dollárt utalt a hadseregnek, amely a tisztogatást végezte, összesen mintegy 10 000 000 dolláros „költségvetésből".

A Tatmadaw nevet viselő sereg több ezer rohingyát (muszlim vallású kisebbség, amely több mint egy évezrede él a területen) mészárolt le vagy kínzott meg, 750 000-en pedig elmenekültek az országból. A buddhista vallású Mianmar vezetése hosszú évekig folytatott gyűlöletkampányt a rohingyák ellen, a népirtást pedig antiterrorista akciónak nevezte, amiért előtte a Rohingya Felszabadítási Hadsereg 30 katonai bázist is megtámadott.

A Manchester United (amely határtalan népszerűségnek örvend Mianmarban) egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport