Gergely
4 °C
23 °C

Sir Alex Ferguson szerint a futball történelmével mennek szembe a klubok

GettyImages-1139977199
2021.04.19. 18:55
Semleges és negatív vélemények is napvilágot láttak a labdarúgó Európai Szuperliga (ESL) létrehozásával kapcsolatban, rengeteg jelenlegi és korábbi edző, játékosok fogalmazott meg bírálatot a kontinens 12 topklubja által életre hívott és a tervek szerint jövőre induló versengéssel szemben.

Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője – akinek munkáját Lőw Zsolt segíti másodedzőként – hangsúlyozta: bízik a tucatnyi alapító közé tartozó klubban – jelentette az Magyar Távirati Iroda.

Azért vagyok itt, hogy a legnehezebb sorozatokban szerepeljek a Chelsea-vel

– fogalmazott a német szakember a keddi bajnoki előtt tartott sajtótájékoztatón. Elárulta: mindössze vasárnap óta tudott a tervről.

Nem vettem részt a folyamatban, és a játékosaim is kimaradtak belőle. Az én szerepem az edzői feladatok ellátása, és holnap fontos bajnoki vár ránk. Ugyanakkor bízom abban, hogy a Chelsea a helyes döntést hozza meg.

Az Atlético Madrid trénere, Diego Simeone is abban a vetélkedésben vezeti majd együttesét, amelyben szükség lesz rá. A spanyol edző Tuchelhez hasonlóan bízik abban: egyesülete a legideálisabb út mellett teszi le voksát.

A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) szerint a szuperliga helyrehozhatatlan károkat okozhat. A szervezet egyben felhívta a figyelmet: a játékosokat továbbra csak eszközként használják a tárgyalások során. A FIFPro kiemelte: határozottan ellenez minden olyan intézkedést, amely a futballisták jogait akadályozná, így a nemzeti csapatokból való kizárást is.

A spanyol élvonal és a Bajnokok Ligája spanyolországi közvetítési jogait birtokló Mediapro vállalat vezetője szerint a szuperliga ügye nem vihető sikerre, miután a nemzetközi televíziós társaságoknak 2024-ig szerződésük van az UEFA-val, márpedig ebből egyik vállalat sem fog kilépni. Jaume Roures meglátásai alapján a jelenlegi helyzet mindössze nyugtalanságkeltésre alkalmas.

Eközben számos korábbi játékos és edző fogalmazott meg éles kritikát a tervezettel kapcsolatban, akárcsak az érintett klubok szurkolói.

Leginkább a Manchester Unitedtől és a Liverpooltól undorodom

– fakadt ki Gary Neville, a Manchester United korábbi kiváló jobbhátvédje, aki az érintett brit klubok azonnali megbüntetéséért szólalt fel. A „vörös ördögöket” az európai topklubok közé emelő egykori remek menedzser, Sir Alex Ferguson szerint a „szakadár” együttesek az európai klubfutball hetvenéves történelmével mennek szembe.

A Liverpool drukkerei például szégyenről írtak az Anfield közelében kifeszített transzparensen.

RIP LFC 1892-2021

– állt a molinón.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München ügyvezető elnöke közölte, nem hisz a szuperliga gazdasági célkitűzéseiben.

Nem gondolom, hogy megoldja a klubok anyagi problémáit, amelyeket a koronavírus-járvány okozott. A mi klubunk nem vett részt a Szuperliga eltervezésében, mert meggyőződésünk, hogy a futball jelenlegi helyzete komoly alapokat biztosít

– jelentette ki a bajorok ügyvezetője, hozzátéve, üdvözli az UEFA által bejelentett BL-reformot, benne a versenynaptár kibővítésével.

A módosított csoportkör több izgalmat ígér. Egyben szolidaritásra szólítom fel az európai klubokat, hogy hozzák összhangba a bevételeket a játékosok és ügynökök fizetésével, mert így ésszerűbbé alakítható a kontinens labdarúgása

– vélekedett Rummenigge.

A szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – sztárklub hozta létre, első számú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

(Borítókép: Gary Neville és Sir Alex Ferguson / VI-Images / Getty Images Hungary)