Az Újpest nyerte a Magyar Kupát

D  YT20210503001
2021.05.03. 22:36
Hétfőn este a Magyar Kupa döntőjében az Újpest és a Fehérvár szállt harcba a trófeáért a Puskás Arénában. A gólnélküli rendes játékidőt követően a hosszabbításra kettős emberhátrányba kerülő Vidi nem bírta el a nyomást, a lila-fehérek Lirim Kasztrati góljával 1–0-ra megnyerték a finálét.

A kormány múlt heti döntésének értelmében a döntőt már a szurkolók is a helyszínen tekinthették meg – legalábbis azok, akik rendelkeznek már a védettséget igazoló plasztikkártyával. 

Nem feltétlenül igazságos, hogy effajta kiváltságok illetik meg azokat, akik hozzám hasonlóan már megkapták a vakcinát.”

– mondta egy fehérvári drukker a stadion mellett. „Nekem is több olyan barátom van, aki egyelőre vagy vár az oltakozással, vagy még nem szóltak neki, hogy sorra került, emiatt nem tudott velünk tartani.”

Nos, a Vidi-drukker meglátásával alighanem a két klub szurkolói csoportjai is egyet értettek, hiszen éppen erre hivatkozva sem az Újpest, sem a MOL Fehérvár ultrái nem látogattak ki a helyszínre.

Amelyet egyébként iszonyatosan nehéz volt megközelíteni, a rendőri jelenlét és a Puskás Aréna környékét övező lezárások miatt alighanem ízelítőt kaptunk abból, mire számíthatunk majd a bő egy hónap múlva rajtoló, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon...

De térjünk rá a mérkőzésre, és hogy ne csak az egyik oldal képviselőit szólaltassuk meg, egy Újpest-szimpatizánst, Krisztiánt is megkérdeztünk a fináléval kapcsolatban.

„Nagyon örülök, hogy újra élőben szurkolhatok a csapatnak, annak pedig különösen, hogy a Puskás Arénában először éppen az Újpestet láthatom játszani. Nem voltam még a stadionban, sajnos a válogatott Uruguay elleni nyitómeccsére már nem tudtam jegyet szerezni, azóta pedig mindegyik találkozót zárt kapuk mögött rendezték.

Ami pedig a döntőt illeti, bizakodó vagyok, a legutóbbi kupagyőzelmünket is egy Fejér megyei csapat ellen szereztük, remélem most is sikerrel járunk.”

Valóban, Krisztiánnak igaza volt, a 2017/18-as kiírást 2–2-es rendes játékidőt, majd hosszabbítást követően végül büntetőrúgásokkal a lila-fehérek nyerték 5–4-re a Puskás Akadémia ellen. Azóta viszont már a fehérváriak is megnyerték a sorozatot, a két évvel ezelőtti döntőben a Budapest Honvédot győzte le 2–1-re az akkor még Marko Nikolics irányította együttes.

A két csapat egymás elleni meccsein ebben a szezonban az Újpest szempontjából nem volt sok köszönet: 

a Fehérvár hazai pályán 5–1-re és 4–0-ra, a Szusza Ferenc Stadionban pedig 5–0-ra ütötte ki a IV. kerületieket, akiknek tehát bőven volt miért bosszút állni.

Magyar Kupa ide, vagy oda, magyar játékost nem találtunk Michael Oenning kezdőjében, igaz Szabics Imre is csak négynek szavazott bizalmat: a kapus Kovács Zoltán mellett Bolla Bendegúznak, Nego Loicnak és Nikolics Nemanjának.

Hogy a csapatokat az üres lelátók után a kb. 4000 ember zavart-e meg, vagy valami más, azt nem tudjuk, a döntő első 30 perce mindenesetre bántóan unalmasra sikerült, nemhogy helyzetet, de még említésre méltó eseményt sem jegyezhettünk fel. A 39. percig kellett várni a félidő első és egyetlen lehetőségére, Funsho Bamgboye centerezését Budu Zivzivadze az ötös bal sarkáról lőtte a kapu mellé.

A második játékrészt jobban kezdte a Vidi, az első percekben a kapuja elé szegezte ellenfelét, ennek ellenére Filip Pajovicsnak nem akadt védeni valója. A túloldalon Kovácsnak sem, pedig bő egy óra elteltével Giorgi Beridze nagy cselsorozat után verekedte be magát a 16-oson belülre,  éles szögből leadott lövése azonban elsuhant a kapu előtt.

A 71. percben a meccs addigi legnagyobb helyzete maradt ki, Nikola Mitrovics játszotta meg Beridzét, aki ezúttal középről tüzelt, Kovács azonban nagy bravúrral tolta ki a léc alól az életerős löketet.

A hajrában jött rá a fehérvári válasz, Ivan Petrjak beadása találta meg középen Zivzivadzét, a grúz támadó azonban öt méterről mellé csúsztatta a ziccert.

A rendes játékidő utolsó mozzanat azonban kulcsfontosságú volt, Adrian Rus ugyanis megkapta második sárga lapját, a 2 x 15 perces hosszabbításnak tehát tíz emberrel vágott neki a Fehérvár. Amely aztán a 97. percben kettős emberhátrányba került, Alef ugyanis két perc alatt szintén kétszer szabálytalankodott sárga lapot érően.

Az Újpest az óriási lehetőséget szinte azonnal kihasználta, a 101. percben egy szép akció végén Lirim Kasztrati lőtte ki jó 20 méterről a jobb alsó sarkot!

Bár a folytatásban mindent egy lapra feltéve próbált egyenlíteni Szabics Imre csapata, kilenc emberrel nem volt rá esélye, így az eredmény már nem változott, az Újpest története során tizenegyedszer megnyerte a Magyar Kupát.

Michael Oenning a találkozót követően elmondta, ez egy fantasztikus nap a klub életében, ráadásul különösen nagy győzelem a stadionba visszatérő szurkolók miatt, akiknek a támogatása sokat jelentett a csapatnak. Hozzátette, az első húsz percben kissé beszorította őket a Fehérvár, de percről percre javult a játékuk. A német tréner megjegyezte, a ráadásban sikerült gólra váltaniuk a helyzetüket, a riválisnak pedig kilenc emberrel már nem volt esélye egyenlíteni.

„Tisztelettel győzünk és büszkén veszítünk” – mondta Szabics Imre, a fehérváriak mestere arra utalva, hogy saját magukban keresik a hibát, nem a bíró döntéseiben.

Az első félidőben domináltunk, rendben volt a játékunk. A második félidőben viszont nem találtuk a jó megoldásokat, ami görcsössé tett minket, az Újpest pedig belejött a mérkőzésbe. Természetesen van hiányérzetem, sokat kell dolgoznunk azon, hogy ilyen helyzetekben megtaláljuk a megoldást egy mélyen védekező csapat ellen.”

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ

MOL Fehérvár–Újpest 0–0, hosszabbítás után 0–1

gólszerző: Kasztrati (101.)

(Borítókép:  Az újpesti Lirim Kastrati örül miután gólt szerzett a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében a MOL Fehérvár FC - Újpest FC mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2021. május 3-án. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel