A FIFA fegyelmi eljárást indított a magyar–angolon történtek miatt

2021-09-02T201803Z 194021631 UP1EH921KE1I9 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2021.09.03. 21:16 Módosítva: 2021.09.04. 05:49
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteki közlése szerint a szervezet fegyelmi eljárást indított a csütörtök esti magyar-angol (0–4) világbajnoki selejtezőn tapasztalt állítólagos rasszista szurkolói incidensek miatt – írja az MTI.

A FIFA azt is közölte, hogy változatlanul zéró toleranciát tanúsít a rasszizmussal szemben.

Az Európa-bajnoki döntős angol válogatott játékosai ellenséges légkört tapasztaltak a telt házas Puskás Arénában rendezett mérkőzésen. Elmondásuk szerint a hazai drukkerek gúnyosan adtak hangot a nemtetszésüknek, amikor a vendégcsapat játékosai rasszizmus ellenes gesztusként féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt, majd a gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekeltek.

A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei azt állították, láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet, sőt a Sky Sports felvételeket is mutatott az egyik ilyen nézőről.

Gareth Southgate szövetségi kapitány és Harry Kane csapatkapitány is elmondta, nem voltak tanúi rasszista incidenseknek, de ha mégis történtek ilyenek, az teljesen elfogadhatatlan, és büntetést érdemel.

Az angol szövetség (FA) rendkívül kiábrándítónak nevezte a történteket, míg Boris Johnson brit miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: „teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon”. A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy „tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból”.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pénteken közleményben azt írta, „a pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik”.

Ellenük megtette/megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ. Az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében a szövetség az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő 2 éves kizárásra számíthatnak az eljárás végén

– olvasható az mlsz.hu-n.

A nemzetközi szövetség előírásai szerint pontlevonással, zárt kapus mérkőzésekkel, sőt, kizárással is büntethetik a magyar csapatot.

Az európai szövetség (UEFA) júliusban három zárt kapus mérkőzésre – az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve – büntette a magyar válogatottat, mert drukkerei diszkriminatív magatartást tanúsítottak a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.

Publicisztikánk a témában ide kattintva olvasható.

(Borítókép: Leonhard Foeger / Reuters)  • Hírek
  • Bankszámla