2024. június 18. 18:00
Törökország 3
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Szeretetáradat indult a coming outoló labdarúgó felé

GettyImages-1318837584
2021.10.27. 13:02
Az ausztrál Adelaide United játékosa, Joshua Cavallo egy háromperces videóban vállalta fel nyíltan homoszexualitását. Azóta elképesztő mennyiségű támogatást kapott.

Az élsport, de különösen a labdarúgás világában kevés a homoszexualitását nyíltan vállaló sportoló. A 21 éves ausztrál játékos, Josh Cavallo coming outja önmagában ritka, ám a szeretethullám, amelyet kap, egészen egyedülálló. 

Focista vagyok, és meleg. Csak focizni szeretnék, és egyenlő bánásmódban részesülni. Hosszú út volt idejutni és nyíltan vállalni mindezt, de nem lehetnék ennél boldogabb a döntésemmel. Hat éve harcolok a szexualitásommal, örülök, hogy ennek véget vethetek

– mondja videójában. 

Külön kiemelendő, hogy Cavallo pályafutása aktív része alatt vállalta fel szexuális orientációját. Összességében is nagyon kevesen voltak ilyen bátrak a futballtörténelem során:

  • A futball egyik leghíresebb coming outja a német válogatott Thomas Hitzlsperger nevéhez kötődik, ám ő visszavonulása után, 2014-ben beszélt nemi irányultságáról a nyilvánosság előtt.
  • 2019-ben az ausztrál bajnokságban Andy Brennan volt az első, aki nyíltan vállalta homoszexualitását.
  • 1990-ben Justin Fashanuról halála után derült ki szexuális beállítottsága. A játékos 1988-ban öngyilkos lett, mert egy 17 éves fiú nemi erőszakkal vádolta. A búcsúlevelében írt nemi irányultságáról, és tagadta a vádakat. 
  • 2020-ban Thomas Beattie, az angol Hull City korábbi játékosa coming outolt. 

A Twitteren elképesztő szeretetáradat indult a fiatal ausztrál irányába, nemcsak hazai, hanem európai klubok is támogatják Cavallót, mint a Bundesligából a Werder Bremen vagy a Wolfsburg:

Az európai sztárfocisták közül Antoine Griezmann volt az első, aki megosztotta az inspiráló történetet:

Az ausztrál munkáspárt szenátora, Penny Wong is bátornak nevezte Cavallót:

(Borítókép: Josh Cavallo [balra ]  és Daniel Stynes  [ jobbra ]  az ausztrál ligában 2021 májusában. Fotó: Paul Kane / Getty Images)

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM