Karanténban a portugálok, veszélyben a magyarok elleni Eb-meccs?

busquets
2021.06.07. 09:58 Módosítva: 2021.06.07. 13:41
Koronavírusos a pénteken rajtoló, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő spanyol labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Sergio Busquets. Ennek kapcsán könnyen lehet, hogy a mieink csoportjában szereplő portugál válogatott karanténba kerül.

A Barcelona 32 éves védekező középpályása a fertőzés miatt elhagyta a spanyolok madridi edzőtáborát, és tíz napra karanténba vonult, így biztosan kihagyja a nemzeti együttes első mérkőzését a kontinensviadalon, de akár a teljes szereplése veszélybe kerülhet.

Koronavírus-fertőzés esetén Luis Enrique szövetségi kapitány számára a szabályok lehetőséget kínálnak arra, hogy változtasson a keretén. A spanyol szakvezető ráadásul nem használta ki az idei Eb-re engedélyezett 26 fős keretet, ugyanis csak 24 játékost nevezett a tornára, mondván, nem akar olyan futballistákat a keretben tartani, akik valószínűleg egyetlen percet sem töltenek majd a pályán.

A spanyol szövetség tájékoztatása szerint a nemzeti együttes többi tagjának koronavírustesztje negatív lett, ugyanakkor törölték az összes hivatalos, hétfői eseményt, valamint kedden elővigyázatosságból nem a felnőtt válogatott, hanem a magyar–szlovén rendezésű Eb-n elődöntős U21-es nemzeti csapat játszik Litvánia ellen. Ez a találkozó lett volna a spanyolok főpróbája a kontinensviadal előtt.

Busquets megbetegedése akár a magyarokkal azonos csoportban szereplő portugál válogatottra is hatással lehet, mivel a spanyolok csapatkapitánya összeölelkezett Cristiano Ronaldóval a két csapat pénteki barátságos mérkőzésén.

Karanténban a portugálok?

A spanyol As arról ír, hogy a portugál csapat 12 napra karanténba kerül, ezt a helyi és az európai szövetség sem erősítette meg. Ez hatással lehet a Magyarország és a Németország elleni mérkőzésre is – írja az As-re hivatkozva a Bild.

A német lap megkereste a portugál szövetséget, és azt a választ kapta, hogy a szervezet nem kommentálja az ügyet, és csak a tényekre reagál.

A spanyolok jövő hétfőn – Busquets nélkül – a svédek ellen kezdik meg a szereplésüket az Eb-n Sevillában, majd öt nappal később a lengyel csapatot, június 23-án pedig a szlovák együttest fogadják az andalúziai városban.

A spanyol kormány hétfő délután úgy döntött, engedélyezi a válogatott tagjainak soron kívüli beoltását. Busquets továbbra is karanténban marad.

Adódhat a kérdés, mi van akkor, ha nem lehet időben lejátszani a mérkőzéseket.

Speciális rendelkezések

  • Ha egy csapat játékosainak egy csoportja pozitív koronavírustesztet produkál, és emiatt önkéntes karanténba kell vonulniuk vagy el kell szigetelni őket, a mérkőzést lejátsszák, ha az együttes be tud vetni legalább 13 futballistát, akik közül legalább egynek kapusnak kell lennie.
  • Ha egy csapat nem tudja pályára állítani a minimális mennyiséget, a találkozót a következő 48 órán belül új időpontban lejátszhatják, ha erre rendelkezésre állnak a lehetőségek. Az UEFA ezen túlmenően új helyszínre is szervezheti az összecsapást, ha ezt ítéli helyénvalónak.
  • Ha a mérkőzést nem lehet átütemezni, az etikai és fegyelmi testület határoz az ügyben. Az a csapat, amely miatt nem lehet megrendezni egy mérkőzést, 3–0-s gólkülönbséggel elveszíti a találkozót.
  • Ha a kijelölt játékvezetői csapat bármely tagját le kell cserélni koronavírusos megbetegedés miatt, az UEFA kivételes esetként kijelölhet egy szakembert a mérkőzést lejátszó két nemzet egyikéből, és/vagy olyan sporttársat, aki nem szerepel a FIFA-listán. 

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az Eb-t?

A mieink menetrendje

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F CSOPORT
1. FORDULÓ (június 15.)
18.00: Magyarország–Portugália (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Franciaország–Németország (München, Allianz Aréna)

2. FORDULÓ (június 19.)
15.00: Magyarország–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
18.00: Portugália–Németország (München, Allianz Aréna)

3. FORDULÓ (június 23.)
21.00: Portugália–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Németország–Magyarország (München, Allianz Aréna)

(MTI/Index)

Borítókép: Javier Soriano / AFP

  • Hírek
  • Személyi kölcsön