Saját területként szerepel a Krím az ukrán nemzeti futballmezen, a Kreml kiakadt

2021.06.07. 19:54

Leleplezte az ukrán labdarúgó-szövetség a nemzeti válogatott új mezét, amelyben a futballistái a június 11-én kezdődő Európa-bajnokságon fogják képviselni Ukrajnát. Azt az Ukrajnát, amely területének részeként tekint az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félszigetre. 

A mez elején Ukrajna határainak körvonala látható a Krímmel együtt. Az erről fotókat posztoló Andrij Pavelko szövetségi elnök úgy nyilatkozott,

hiszünk abban, hogy Ukrajna sziluettje erőt fog adni a játékosoknak, mivel így egész Ukrajnáért fognak küzdeni. 

Oroszország  sem hagyta szó nélkül az új mezt, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bíráló hangvételű kommentjében úgy fogalmazott:

az ukrán futballicsapat hozzácsatolta Ukrajna területét Oroszország Kríméhez. 

Emellett beleállt a mezeket díszítő, a 2014-es majdani események után széles körben elterjedt „Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!" jelmondatba. 

A jelmondatot a második világháborúra vezetik vissza, az Ukrajna függetlenségéért harcoló Ukrán Felszabadító Hadsereggel és Sztyepan Banderával hozzák összefüggésbe. A szovjet múltat őrző, a nácizmus legyőzőjeként magára tekintő Oroszország azonban fasisztának tekinti a nácizmusból is merítő vezetőt, valamint – amikor érdekeiket szolgálta – a nácikkal kollaboráló Ukrán Felkelő Hadsereget. 

Kyiv Post emlékeztet, az oroszok rendszeresen Sztyepan Bandera nevével, valamint a szóban forgó, illetve hasonló kiáltásokkal (radikálisabb beállítottságú csoportoknál van olyan is, hogy „Dicsőség a nemzetnek! Halál az ellenségre!") igyekszik náciként leírni az ukránokat és a kijevi kormányt. 

Mindenesetre a Dmitrij Szviscsov orosz parlamenti képviselő „politikai álláspont kinyilvánításának" minősítette a mezt, és sürgette, hogy az UEFA tiltsa be. Az Európai Labdarúgó-szövetség nem talált benne semmi kivetnivalót. A vonatkozó szabályzat szerint a mezeknek tilos sérteni a jó ízlést, politikai, vallási vagy etnikai üzeneteket közvetítenie. 

A nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el a Krímet Oroszország részeként. 

196682861 3988117507940534 7588233882104135657 n
Fotó: Nikita Kabanov

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége mindenesetre üdvözölte a Krímet is Ukrajna területeként jelölő felsőt, Twitter-üzenetében azt írta: 

Imádjuk az új stílist. Dicsőség Ukrajnának! #aKrímUkrajna

Az ukrán válogatott a hétfő esti Ukrajna– Ciprus barátságos mérkőzésen már ebben a mezben játszott. A cikk írásakor Ukrajna 4-0-ra vezetett.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM