Boglárka
19 °C
35 °C

A portugálok legnehezebb meccse lesz a magyarok elleni

D  YT20160622072
2021.06.15. 08:00 Módosítva: 2021.06.15. 08:00
Joaquim Pimpão, a budapesti portugál nagykövetség kereskedelmi tanácsosa öt éve, Lyonban is ott ült a Stade Olympique Lyonnais lelátóján, és kedden este is ott lesz a Puskás Arénában. Az apropó változatlan: a Magyarország–Portugália Eb-csoportmeccs. A futballőrült diplomata kétgólos vendéggyőzelmet vizionál.

Időközben eltelt öt év, Portugália Európa-bajnok lett, Magyarország továbbjutott a 2016-os Eb-csoportjából, méghozzá az első helyen, és az is történelmi tény, hogy Elek Ákos a 3–3-as meccsünk hajrájában telibe bombázta a jobb kapufát. Ha az bemegy, Portugália kiesik, és most nem ő, hanem valaki más lenne a címvédő.

Joaquim Pimpão budapesti lakos, és természetesen még mindig fanatikus futballszurkoló. Olyannyira, hogy amikor hétfő reggel felhívom, ezzel fogad:

Itt vagyunk a Groupama Arénában, most vesszük fel a fiammal a jegyünket a keddi meccsre, és a június 23-i Portugália–Franciaország összecsapásra. Nélkülünk futballban nem rendezhetnek Európa-bajnokságot!

Őszintén szólva cseppet sem vagyok meglepve, Joaquim él-hal a futballért. Nem is kerülgetem sokáig a forró kását, felteszem az obligát kérdést: Ki győz kedden?

Mi győzünk kettő-nullra!

Nem állom meg, hogy ne kellemetlenkedjek.

„Mármint mi, magyarok?”

Dehogy, Portugália! De abban is biztos vagyok, hogy a legnehezebb meccsünk lesz. A magyarok rettenetesen fognak hajtani a hatvanezres, fanatikus közönségük előtt, és az első mérkőzés mindig nehéz, mert akkor a papíron gyengébb csapat még reménykedik, még nem szállt el az önbizalma.

Megkérdeztük a kereskedelmi tanácsost, látta-e a Portugália–Izrael felkészülési mérkőzést.

Igen, igen, persze hogy láttam. Volt két szenzációs huszonöt perce a csapatnak. Joao Cancelo és Bruno Fernandes volt a mezőny két legjobbja, ezért különösen fájdalmas számomra, hogy Cancelo – mivel elkapta a koronavírust – nem játszhat kedd este.

Sokan feszegették már ezt a kérdést, beleértve Csányi Sándort, az MLSZ elnökét is: erősebb vagy gyengébb Portugália, mint öt éve volt?

Egyértelmű: erősebb – tüzel csípőből Joaquim. – Az igaz, hogy Cristiano Ronaldo már nem ugyanaz, mint 2016-ban volt, amikor két gólt vágott nekünk, de a csapat erősebb. Hemzsegnek a világklasszisok, Ruben Días szerintem a világ legjobb védőjátékosa jelenleg, Bruno Fernandes – Manchester United –, Bernardo Silva – a Manchester Cityből –, Diogo Jota a Liverpoolból,

Joao Félix a spanyol bajnok Atléticóból mind-mind világklasszis. És hallott már André Silváról? Ő nem is fér be a kezdőbe, mert annyi a sztár, pedig az Eintracht Frankfurttal szédületes idényt futott, Lewandowski mögött második lett a Bundesliga góllövőlistáján, még Erling Haalandot, a Dortmund gólgépét is megelőzte!

Persze Joaquim udvarias ember, vagy talán nem akarja, hogy elmenjen a kedvem az élettől, mert rutinosan vált.

Azért a magyar válogatott is nagyon kompakt, szervezett csapat, pontosan ezért mondom, hogy a keddi lesz a legnehezebb meccsünk. Sziklaszilárd a védelme, Willi Orbán, Szalai Attila bármelyik topligában eljátszhatna, Orbán el is játszik. És támadásban a szögleteknél, pontrúgásoknál nagyon veszélyesek. Persze nagyon hiányzik Szoboszlai és Kalmár. De ha tovább akarunk jutni, akkor mindenképpen győznünk kell a magyarok ellen, akár 1–0-ra vagy 2–1-re is, mert utána jönnek a németek és a franciák...

Ha már itt tartunk: ki nyeri meg az Európa-bajnokságot?

(hosszú hallgatás) Hát, szerintem a franciák. De bárcsak tévednék, és megvédenénk a bajnoki címünket…

Az biztos, hogy Joaquimon és fián, Danielen nem fog múlni. A portugálok mindkét csoportmeccsén ott lesznek a Puskás Arénában. 

(Borítókép: A portugál Nani, mellette Guzmics Richárd a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország–Portugália mérkőzésen Lyonban 2016. június 22-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)