Magyar–portugál: a nyaralókat nézve 0–1

GettyImages-542137696
2021.06.15. 12:15
Egy 100 négyzetméteres budapesti lakásért 34 százalékkal rövidebb ideig kell dolgozni a nettó átlagfizetések alapján, mint Portugália fővárosában, Lisszabonban. Ugyanakkor a nyaralóknál fordított a helyzet. Az elemzés, az országos nettó átlagfizetések fényében, összevetette a két ország fővárosi és legnépszerűbb nyaralócélpontjainak ingatlanárait is.

Az ingatlan.com is Eb-lázban ég, a portál a kedd esti magyar–portugál előtt összemérte a két nemzet erejét – a lakáspiacon.

Lisszabonban az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára májusban 4825 euró volt, ami a mostani árfolyamon közel 1,7 millió forintot jelent. Vagyis egy 100 négyzetméteres lakás majdnem 170 millió forintos áron szerepel a kínálatban.

Budapesten 750 ezer forint a használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon, azaz 75 millió forint lenne egy 100 négyzetméteres lakóingatlan, ez a lisszaboni összeg kevesebb mint fele.

A tavalyi nettó átlagfizetések alapján a szóban forgó lisszaboni lakáshoz 34 évi jövedelemre van szükség, Budapesten viszont elég ehhez 22,5 év.

Összességében tehát a magyaroknak 34 százalékkal rövidebb idő alatt jöhet össze egy fővárosi lakás.

Más a helyzet, ha a két ország legnépszerűbb nyaralótérségeiben eladó ingatlanokat hasonlítjuk össze. A portugáliai toplisták szerint Algarve régióban találhatók a legszebb óceánparti strandok, amikhez Lagos városa van a legközelebb. Az itt található lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár májusban 2672 euró volt, vagyis közel 936 ezer forint. Ehhez képest a Balatonnál az egyik legkeresettebb városban, az Aranyparttal is büszkélkedő Siófokon 772 ezer forintos átlagos négyzetméteráron hirdették az eladó ingatlanokat.

A portugáliai átlagfizetést majdnem 19 évig kellene félretenni, hogy a mai áron kijöjjön egy 100 négyzetméteres ingatlan az egyik legkedveltebb lagosi nyaralóövezetben. Ezzel szemben egy ugyanekkora siófoki ingatlanhoz 23,2 évnyi hazai nettó átlagfizetésre volna szükség, ami majdnem 23 százalékkal több időt jelent.

(Borítókép: Magyarország–Portugália mérkőzés 2016. június 22-én a labdarúgó-Európa-bajnokságon. Fotó: Michael Steele / Getty Images)

  • Tippek
  • Biztosítás