Szabolcs
20 °C
35 °C

Különleges díjat kap az Eb legszebb gólját szerző játékos

2021.06.16. 16:13
Bemutatta egyedi művészi alkotását Pokrasz Lampasz, orosz festőművész és kalligráffuturista, amelyből a futballtörténelem első NFT-díja születik meg. A különleges alkotást a Európa-bajnokság legszebb gólját szerző játékos veheti majd át.

A teljesen új és formabontó díj létrehozását az Európa-bajnokság hivatalos szponzora, a Gazprom Nyrt. kezdeményezte. Az elképzelés megvalósítására az ismert orosz kalligráffuturistát, Pokrasz Lampaszt kérték fel. A különleges installációt június 11-én, az Európa-bajnokság nyitónapján kezdték el és az alkotó terveinek megfelelően egyetlen nap alatt el is készült, így a szurkolók már június 12-én meg is tekinthették a szentpétervári szurkoló zónában.

Az alkotás 432 olyan futball-labdából áll, amelyeken kalligrafikusan az Eb, a Gazprom, a vállalat „Futball a barátságért” elnevezésű nemzetközi gyermekprogramja, illetve annak egyetemes értékei – a barátság, az egyenlőség, az igazságosság, az egészség, a béke, az elkötelezettség, a győzelem, a hagyomány és a becsület – jelennek meg. A kalligrafikus jelekkel megfestett futball-labdák olyan nyitott művészi teret képeznek, amelyben bárki egyedi és különleges tartalmat készíthet saját közönsége számára.

A későbbiekben ez a rendkívüli művészi alkotás fizikai formájában megszűnik, és egyfajta digitális műalkotásként, NFT-token formájában születik újjá.

Ugyanakkor az alkotás még nem teljes, hiszen az Európa-bajnokság legszebb gólját szerzőjének labdája is az alkotás részévé válik majd. A digitális díjat és a győztesnek járó labdát annak a játékosnak adják majd át, aki az Európa-bajnokság legszebb gólját szerezte, aki a futball-történelem első digitális díját veheti majd át. A díjátadó ünnepségen az Európa-bajnokság résztvevő országaiból érkező, a „Futball a barátságért” program fiataljai is részt vesznek.

Az unikális művészi alkotás, egyesítve a fizikai érzékelést és a digitális valóságot, az Eb szellemének kreatív megtestesülése: egy globális esemény, amely a sport révén a világ minden tájáról összehozza az embereket. A díj hologramját egy kiállítás részeként az UEFA székházában, Nyonban (Svájc) mutatják majd be.

A mai nap egy nagyon fontos nap, hiszen a labdarúgás történetében először, az UEFA EURO 2020 legszebb góljának járó díj nem csupán egy kézzelfogható fizikai tárgy lesz, hanem egy modern digitális NFT-díj is. Az Európa-bajnokság hivatalos szponzorának, a Gazpromnak köszönhetően lehetőségünk van világszinten képviselni Oroszországot, és átadni a díjat a sportág legjobb játékosának – mondta a művész.

„Már nem az első eset, hogy a Gazprom az UEFA hosszútávú megbízható partnereként kreatív és modern kezdeményezésével járul hozzá a világ labdarúgásának fejlesztéséhez” – jelentette ki Guy-Laurent Epstein, az UEFA marketing igazgatója.