Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Ukrajna őrült meccsen győzte le Észak-Macedóniát

000 9CE4DH
2021.06.17. 17:00
Az Európa-bajnokság csütörtöki játéknapjának első mérkőzésén az egyaránt vereséggel rajtoló Ukrajna és Észak-Macedónia csapott össze Bukarestben. Andrij Sevcsenko csapata javított, az első félidőben szerzett két gólnak köszönhetően 2–1-re nyert, így tovább harcolhat a továbbjutásért.

Az ukránok hiába jöttek vissza kétgólos hátrányból a hollandok ellen, az Oranje a hajrában megszerezte a 3–2-es győzelemhez szükséges találatot. A kontinensviadalra története során először kijutó macedónok Ausztriával találkoztak az első fordulóban, és bár sokáig jól tartották magukat, végül 3–1-es vereséggel debütáltak az Európa-bajnokságon.

A korábbi legendás támadó, Andrij Sevcsenko alakulata kezdte jobban a meccset, Ruslan Malinovszkij lőhetett tisztán a 16-os vonaláról, Stole Dimitrievszki azonban leért a bal alsóba tartó próbálkozásra, és szögletre mentett. Nem sokkal később Ivan Jaremcsuk lépett ki ziccerben, ám lövés helyett önzetlenül a passzt választotta, Stefan Risztovszki azonban kivágta a centerezést.

Az első negyedóra végén mutatott először életjelet Észak-Macedónia, egy jobb oldali beadás után Elif Elmasz lőtt kapásból – az oldalhálóba. A folytatásban viszont inkább az történt a pályán, amit az ukránok akartak, a fölény pedig a 29. percben érett góllá: 

Olekszandr Karavajev egy szöglet után a levegőben felugorva, sarokkal húzta át a labdát a hosszún érkező Andrij Jarmolenkónak, aki a dimitrievszki mozgásával ellentétes irányban a kapuba passzolt.

Három perccel később pedig már kétgólos volt az előny, Roman Jaremcsuk kapott nagyszerű indítást a leshatáron, betört a 16-oson belülre, majd a bal alsó sarokba bombázott. Szünet előtt még a veterán Goran Pandev szépíthetett volna, ziccerben át is emelte Heorhiy Bushchant, ám les miatt érvénytelenítették a találatot.

A második félidő is macedón helyzettel indult, Arijan Ademi előtt adódott nagy lehetőség, ám az ukrán kapus eszén ő sem tudott túljárni. Az 56. percben aztán végre sikerült, nem akármilyen körülmények között: Alekszandar Trajkovszki távoli bombáját a torna egyik legnagyobb bravúrjával tolta a keresztlécre Bushchan, a kipattanóra érkező Pandevet viszont Karavajev felrúgta, büntető! 

A labda mögé Ezgjan Alioszki állt, Buscan azonban kivédte a 11-est, a kipattanót viszont félollózós mozdulattal a kapuba bombázta a Leeds United játékosa.

Az utolsó 25 percre tehát újra nyílt lett a meccs, támadtak is becsülettel a csapatok, a helyzetek számára és az iramra sem lehetett panasz. A 83. percben Ukrajna lezárhatta volna a lényegi kérdéseket, egy kezezés után ugyanis a VAR jelzésére a játékvezető megnézte az esetet, majd büntetőt ítélt Sevcsenko alakulatának. 

Malinovszkij azonban kihagyta a 11-est, pontosabban Dimitrievszki érezte jól az irányt, és védett.

Nem bosszulta meg magát a büntető, az eredmény nem változott, Ukrajna 2–1-re nyert, és újra harcban van a továbbjutásért, a macedónoknak viszont vélhetően a csoportkör jelenti majd a végállomást.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
C CSOPORT, 2. FORDULÓ
Ukrajna–Észak-Macedónia 2–1 (2–0) (Bukarest)
Gólszerzők: Jarmolenko 29., Jaremcsuk 34., ill. Alioszki 57.

(Borítókép: Marko Djurica / AFP)