Rasszista provokációtól tart a Budapestre érkező BL-győztes sztár

2021.06.24. 14:57

A holland nos.nl portál a válogatott csapatkapitányával, Georginio Wijnaldummal készített interjút. A Liverpoolból a PSG-hez szerződő középpályás különleges, „OneLove" feliratú kapitányi karszalagot fog viselni vasárnap a Csehország elleni Európa-bajnoki nyolcaddöntőn, amelyet a Puskás Arénában rendeznek. A Bajnokok Ligája-győztes játékos elmondta, nem a provokáció a célja, hanem az összetartozásra és az egyenlőségre szeretné felhívni a figyelmet. Reméli, hogy pozitívan fogadja ezt a publikum, és azt is, hogy nem kell rasszizmussal sem szembesülnie.

Wijnaldum 2019-ben még arról beszélt, hogy ha ilyen inzultus érné meccs közben, akkor egész egyszerűen levonulna a pályáról. Most viszont módosított az álláspontján:

Feltettem magamnak a kérdést: Gini, amikor Magyarországon kell játszanod az Eb-n, mit tennél, ha tényleg megtörténik? Mi lesz, ha egy kevésbé erős csapat az ellenfél, amit a szurkolók is tudnak, és direkt provokálni fognak? Ha levonulsz, az a továbbjutásba is kerülhet.

A tornán eddig három gólt szerző futballista szerint az UEFA-nak szigorúbban kellene fellépnie a rasszizmus ellen, egyúttal határozottabb intézkedéseket sürget a játékosok védelmének érdekében. A szivárványszínű karszalagján a már említett OneLove mellett a „Football connects” üzenet is szerepelni fog, amit azzal indokolt, hogy neki mint labdarúgónak könnyebb kiállnia bizonyos elvekért, mint a civileknek, pedig az egész róluk szól.

„Ismerjük a magyarországi szituációt. Elszomorít, hogy csak azokra hallgatnak az emberek, akiken ott van a reflektorfény. De az érintettekre, jelen helyzetben a homoszexuálisokra miért nem?” – utalt Wijnaldum a múlt héten elfogadott pedofiltörvényre, ami a homoszexualitás és a transzneműség ábrázolását szabályozza.

A csoportkörben a németek kapusa, Manuel Neuer is szivárványos karszalagot hordott, amit először vizsgált az UEFA, de aztán hamar lezárta azt, mivel a kommüniké szerint Neuer a jó ügyért állt ki ezzel. A holland középpályás örömét fejezte ki, hogy nincs egyedül a kezdeményezéssel, és bízik benne, hogy többen csatlakoznak a későbbiekben.

  • Hírek
  • Hírek