Piros lap, sérülések, dráma: Ukrajna a 121. percben jutott tovább

2021.06.29. 23:44
A rendes játékidőben nem született döntés, a hosszabbítás pedig elképesztő birkózást és rengeteg ápolást hozott. A Svédország–Ukrajna mérkőzésen a 121. percig kellett várni a győztes gólra, Andrij Sevcsenkóék a negyeddöntőben vannak az Európa-bajnokságon.

Ukrajnának némi szerencsével három pont is elég volt a továbbjutáshoz a csoportból, Svédország viszont magabiztosan, az első helyen, Spanyolországot megelőzve menetelt a nyolcaddöntőbe.

Az első nagy helyzet az ukránok előtt adódott az összecsapáson, a 11. percben Robin Olsennek bravúrra volt szüksége Roman Jaremcsuk tíz méterről érkező lövésénél. 

A 19. percben Alexander Isak 14 méterről próbálkozott, nem sokat tévesztett, de a labda a bal kapufa mellett ment el.

A 27. percben Andrij Jarmolenko parádésan lőtte a labdát bal külsővel az üresen álló Olekszandr Zincsenkóhoz, aki szintén bal külsővel, óriási erővel, kapásból tüzelt, Olsen csak beleérni tudott, védeni nem, 0–1.

A 30. percben Sebastian Larsson némileg váratlan lövésénél kellett a helyén lennie Georgi Buscsannak, aki még időben visszaért a rövidre.

A 43. percben Emil Forsberg IllYa Zabarnij lábán megpattanó próbálkozása a hálóban landolt, 1–1.

A második félidőben mindkettő csapat előtt adódtak lehetőségek, a játékrész elején Szidorcsuk, majd Forsberg is a kapufát találta el.

A 66. percben Dejan Kulusveski lövését hárította Buscsan, a szöglet utáni kontrából Jarmolenko labdája a svéd kapus ölében landolt. A 69. percben ismét a kapufa volt a főszereplő, Forsberg 17 méterről érkező lökete a lécen csattant.

Döntés viszont nem született, 1–1 után hosszabbítással folytatódott az utolsó nyolcaddöntő.

A hosszabbítás tizedik percében Marcus Danielson talpalta térden Artem Beszedint, szörnyen nézett ki az eset, ami először sárga lapot ért Daniele Orsato játékvezetőnél, de a videobíró segítségével pirosra változtatta a döntést, Svédország emberhátrányba került. Szinte végig jól helytállt a svéd együttes, de a végén jött a dráma.

A futball helyett inkább sérülésekről és ápolásokról szóló hosszabbítás 31., összesen a meccs 121. percében Zincsenko beadását Artem Dovbik egy fejessel hat méterről gólra váltotta, ezzel megnyerve Ukrajnának a mérkőzést.

Andrij Sevcsenko legénysége ezzel negyeddöntős az Európa-bajnokságon, a legjobb nyolc között Anglia lesz az ellenfelük.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Svédország–Ukrajna 1–2 (1–1, 1–1, 1–2) – hosszabbítás után (Glasgow)
Gólszerzők: Forsberg (43.), ill. Zincsenko (27.), Dovbik (121.)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM