Anglia 25 év után ismét Eb-elődöntős

2021-07-03T202738Z 657622400 UP1EH731KU1CJ RTRMADP 3 SOCCER-EURO
2021.07.03. 22:50
A labdarúgó-Európa-bajnokság negyeddöntőjében Anglia 4–0-ra legyőzte Ukrajnát, ezzel 25 év után először jutott be a tornán a legjobb négy közé. Gareth Southgate legénysége Dániával játszik az elődöntőben.

Anglia legutóbb 25 évvel ezelőtt, 1996-ban jutott el az elődöntőig Európa-bajnokságon, szombaton pedig abban a tudatban léphetett pályára Gareth Southgate legénysége, ha legyőzi Ukrajnát, megtörik a hosszú ideje tartó átok.

Az angolok várták esélyesként a találkozót, ám a szövetségi kapitány óva intett mindenki attól, hogy lebecsüljék ellenfelüket, amit jól mutat, hogy hiába voltak négyen is, akik egy sárga lapra az eltiltástól, Harry Maguire, Kalvin Phillips és Declan Rice is a kezdőcsapatban kapott helyet, míg Phil Foden a kispadról várta a kezdősípszót.

Sárga lapok alapján nem hozunk semmiféle döntést. Ezzel megsértenénk Ukrajnát

– mondta a találkozó előtt Southgate.

A kapitány egyébként két helyen változtatott a csapatán, Kieran Trippier és Bukayo Saka helyett Mason Mountnak és Jadon Sanchónak szavazott bizalmat. Sancho először volt kezdő az Eb-n, mindezt azok után, hogy eldőlt, a szélső a Manchester Unitedben folytatja pályafutását.

A két válogatott a szombati mérkőzést megelőzően hétszer találkozott egymással, az ukránok ebből csak egyet tudtak megnyerni – két döntetlen és négy vereség mellett –, míg az eddigi egyetlen Eb-mérkőzésükön Wayne Rooney góljával nyertek az angolok 2012-ben.

Ezúttal is egy remek csatár juttatta előnyhöz Angliát. A 4. percben Raheem Sterling a bal oldalról befelé cselezett, majd remek ütemben indította Harry Kane-t, aki jobbal, becsúszva, 7 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (0–1).

A korai gól után leült a játék, a következő nagy helyzethez pedig az eddig hibátlanul teljesítő, a tornán egy gólt sem kapó angol védelem megingása kellett. A 17. percben Kyle Walker passzolt röviden John Stoneshoz, Roman Jaremcsuk lecsapott a labdára, ám közeli bal lábas lövését Roman Pickford hárította.

A két válogatott teljesítménye hagyott némi kívánnivalót maga után, ami az angoloknak kedvezett, mert meglehetősen csendesen, eseménytől mentesen teltek a percek. Aztán a 29. percben újra veszélyeztetett az angol válogatott: Luke Shaw bal oldali szabadrúgása után Kane fejelt fölé, míg a 33. percben Declan Rice 18 méterről leadott erős lövését kellett Heorhij Buscsannak hárítania.

A félidő vége előtt még próbálkoztak az ukránok, ám Mikola Saparenko lövése 19 méterről a kapu mellett landolt.

A második félidőt aztán még jobban kezdték az angolok, rögtön az első percben ugyanis szabadrúgáshoz jutottak egy Kane ellen elkövetett szabálytalanság után. Shaw tekerte középre a labdát, Harry Maguire pedig 11 méterről a kapuba fejelte (0–2).

Az ukránok még fel sem ocsúdtak a gól után, amikor jött az újabb csapás. Az 50. percben Sterling sarokkal passzolt Shaw-hoz, aki bal oldalról középre adott, az érkező Kane pedig 5 méterről nem hibázott, fejjel szerezte meg csapata harmadik gólját (0–3).

A gólparádé azonban nem ért véget ezzel, a 64. percben ugyanis Mason Mount végzett el szögletet a jobb oldalról, Jordan Henderson pedig teljesen üresen érkezett, és 5 méterről a kapu jobb oldalába fejelte a labdát (0–4).

A negyedik gól után Kalvin Phillipset és Declan Rice-t is lecserélte Southgate, hogy egyik játékos se kapjon sárga lapot még csak véletlenül se – az érdemi kérdések ugyanis már eldőltek. A találkozó hátralevő része többnyire az angolok passzolgatásával telt, igaz, Jevhenyij Makarenko a 74. percben még tesztelt Pickfordot, de a 18 méterről eleresztett bal lábas lövés nem okozott gondot, az angol kapus kiöklözte a labdát a mezőnybe.

Az eredmény azonban már nem változott a lefújásig, Anglia ezzel 25 év után először jutott be az Európa-bajnokság legjobb négy csapata közé, ahol Dániával játszik a Wembleyben.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ, Róma
Ukrajna–Anglia 0–4 (0–1)
Gólszerzők: Kane 4., 50., Maguire 46., J. Henderson 64.

(Borítókép: Alberto Lingria - Pool / Reuters)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM