ECDC: több mint 2500 koronavírusos megbetegedés kapcsolódik az Európa-bajnoksághoz

2021.07.10. 12:18

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint eddig több mint 2500 megbetegedés kapcsolódik a június 11-én kezdődött kontinenstornához, amelyet 11 ország egy-egy városában rendeztek - olvasható az MTI beszámolójában. Az Anglia-Olaszország döntőre vasárnap 21 órától kerül sor.

Az egészségügyi hatóság szerint Skócia a leginkább érintett, ott 1991 eset kapcsolódik az Európa-bajnoksághoz, a második helyen Finnország áll (481), majd Dánia (35) és Németország (18) következik. A listán szerepel még Franciaország, Svédország, Horvátország és Hollandia.

A jelentés szerint Magyarországon nem regisztráltak olyan megbetegedéseket, amelyek összefüggésbe hozhatók a kontinenstornával.

Az ECDC megállapítása szerint azokban az országokban, ahol tömegrendezvények zajlanak, de az óvintézkedések nem megfelelőek, várhatóan megnő a koronavírus-járvány terjedésének kockázata.

Aleksander Ceferin leszögezte, hogy a résztvevő csapatok nagyon profi módon viselkedtek, és a stadionokban is szigorú szabályok vannak érvényben.

Amikor minden bizonyíték nélkül azt hallom, hogy az emberek megfertőződtek a mérkőzéseken, kissé csalódott vagyok

– nyilatkozta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke.

A szlovén sportvezető hozzátette, egyesek szerint kétezer skót szurkoló fertőzött volt, holott a glasgow-i stadionba csak negatív teszttel lehetett belépni.

Véleményem szerint felelőtlenség a futballt vádolni a vírus terjesztésével

– szögezte le Ceferin.

A Puskás Stadionban a magyar-portugál (0-3), a magyar-francia (1-1) és a portugál-francia (2-2) csoportmérkőzésre, valamint a cseh-holland (2-0) nyolcaddöntőre került sor. A rendező városok közül csak Budapest vállalta, hogy minden meccsen telt ház lehet.

Az ECDC vizsgálata az Európa-bajnokság rajtja előtt egy héttel kezdődött, és egy héttel a vasárnapi döntő után zárul.

  • Tippek
  • Bankszámla