Itt az UEFA-büntetés háttere: ezért kaptunk zárt kapus büntetést

GettyImages-1323708737
2021.07.11. 13:23
Az Európai Labdarúgó-szövetség mindhárom magyar Európa-bajnoki mérkőzés után vizsgálatot indított, meg is lett az eredménye. Százezer eurós pénzbírság és két biztosan, egy felfüggesztett zárt kapus mérkőzés a büntetés. Most megérkezett az UEFA indoklása is.

Mint megírtuk, a magyar válogatott következő két, UEFA által szervezendő mérkőzése biztosan zárt kapuk mögött fog zajlani, illetve két évig Damoklész kardjaként lebeg a válogatott felett egy harmadik zárt kapus találkozó lehetősége is. 

Változás nélkül közöljük a Magyar Labdarúgó-szövetség tájékoztatását a három Európa-bajnoki mérkőzés kapcsán hozott fegyelmi döntés hátteréről:

1. Az UEFA Fegyelmi Bizottsága a magyar válogatott mindhárom Európa-bajnoki mérkőzése kapcsán fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó Szövetséggel szemben. Az ún. objektív vétségek ügyében (pl. műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása stb.) soron kívüli eljárásban meghozta a pénzbüntetéseket tartalmazó fegyelmi határozatokat. Egyben értesítette a szövetséget, hogy a mindhárom mérkőzésen felmerült, állítólagos szurkolói diszkriminatív magatartás vétségét egy összevont fegyelmi eljárásban vizsgálja.

2. A „Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” meghatározása az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusa (1)–(2) pontjában (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (1) Bármely... személy, aki bármilyen alapon, beleértve a bőrszínt, a fajt, a vallást, az etnikai származást, a nemet vagy a szexuális irányultságot, megsérti egy személy vagy személyek csoportjának emberi méltóságát...

14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot... büntetik.”

3. A „Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” vétségének büntetését az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusának (2)–(3) pontjában így határozzák meg (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot minimálisan a stadion részleges bezárására büntetik.”

14.§ (3) Visszaesés esetén a következő fegyelmi intézkedéseket kell alkalmazni:

a) a második szabálysértést egy (1) zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzéssel és 50 000 euró pénzbüntetéssel büntetik;

b) minden további szabálysértést egynél több, zárt kapuk mögött lejátszandó mérkőzéssel vagy a stadion bezárásával, mérkőzés törlésével, pontok levonásával és/vagy a versenyből való kizárással büntetik.”

4. A „Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” esetében kiszabott fegyelmi büntetés elévülési ideje 3 év. A magyar válogatott 3 éven belül „Rasszizmus és diszkrimináció” vétsége miatt 2019 márciusában és 2019 szeptemberében kapott az UEFA-tól fegyelmi büntetést.

5. A fegyelmi eljárást megalapozó, az MLSZ számára ismert iratok szerint az alábbi lehetséges fegyelmi vétségeket vizsgálta az UEFA Fegyelemi Bizottsága az egyes mérkőzéseken:

a) Magyarország–portugália

 • „ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
 • „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

b) Magyarország–Franciaország

 • Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
 • „Buzi franciák bonjour” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

c) Németország–Magyarország

 • „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
 • „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt)

6. Az UEFA 2021. július 9-én megküldte a szövetségnek, később pedig nyilvánosságra hozta az összevont eljárásban hozott döntést, mely szerint

 • 3 soron következő, UEFA-versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, melyből a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti;
 • elrendeli a zárt kapus mérkőzéseken az „EqualGame” logó kihelyezését;
 • 100 000 euró pénzbüntetést szab ki a szövetségre.

7. A 2021. őszi vb-selejtező-mérkőzések nem számítanak UEFA-versenysorozatnak.

8. A Fegyelmi határozat – részletes kifejtést és indoklást tartalmazó – hivatalos teljes leiratát várhatóan egy héten belül küldik meg a szövetség számára.

Fentiek a Magyar Labdarúgó-szövetség által ismert tényekről szóló tájékoztatást szolgálják, nem tekinthetők jogi, sportszakmai vagy pénzügyi állásfoglalásnak – olvasható az MLSZ honlapján.

(Borítókép: Szurkolók a Magyarország–Portugália-mérkőzésen 2021. június 15-én. Fotó:  Pantling / Getty Images)

 • Tippek
 • Biztosítás