Átmenetileg távozhatnak a légiósok az orosz bajnokságból

zenit
2022.03.08. 11:33
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) különleges átigazolási időszakot nyit az Oroszországban rekedt légiósok számára az ukrajnai invázió miatt.

A FIFA hétfői közleménye szerint ha az orosz klubok nem kötnek kölcsönös megállapodást külföldi alkalmazottjaikkal, azoknak joguk van az idény végéig felfüggeszteni hatályos egyezségüket, hogy más országbeli klubnál játszhassanak nyárig.

A külföldi játékosok és edzők Oroszországból való távozásának megkönnyítése érdekében arra az esetre, ha az Oroszországi Labdarúgó-szövetséghez (FUR) tartozó klubok nem kötnek kölcsönös megállapodást külföldi játékosaikkal és edzőikkel 2022. március 10. előtt (…) a külföldi játékosoknak és edzőknek jogukban áll egyoldalúan felfüggeszteni a szövetséghez kötődő klubokkal kötött munkaszerződésüket az oroszországi szezon végéig (2022. június 30.)

– áll a FIFA közleményében.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a játékosokat és az edzőket ezen időpontig szerződés nélkülinek tekinti a FIFA, így szabadon aláírhatnak másik klubhoz, anélkül hogy bármiféle szankciótól kellene tartaniuk.

A játékosok szakszervezete, a FIFPro ugyanakkor úgy véli, hogy a FIFA lépése csupán átmeneti hatású, amely nem segít túl sokat a futballistáknak, ezért azt kérik, hogy a játékosok felbonthassák a szerződésüket.

Túl félénk a döntés, miszerint a játékosok csak felfüggeszthetik a szerződésüket, és csak ideiglenesen hagyhatják el orosz klubjukat. Nehéz találniuk az idény hátralévő részére új csapatot, és utána is ott lebeg majd a bizonytalanság terhe a fejük felett. Ez még azoknak sem megfelelő megoldás, akik rövid távú szerződéssel rendelkeznek Oroszországban, ahol általában december végéig szólnak az egyezségek, és azoknak, akik nem akarnak vagy képesek visszatérni június 30. után. A FIFPro a múlt héten azt javasolta a FIFA-nak, hogy ezek a játékosok felbonthassák a szerződésüket

– áll a szakszervezet reakciójában.

A FIFPro továbbá felkérte a nemzetközi és az európai szövetséget (UEFA), hogy hozzon létre egy alapot, hogy segítsék az ukrajnai játékosokat és edzőket.

(Borítókép: A korábbi Barca-játékos Malcom a legértékesebb oroszországi légiós a Transfermarkt.de oldalon 22 millió euróval. Fotó: Olga Maltseva / AFP)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM