Kizárták Abramovicsot a Chelsea igazgatóságából

abramovics
2022.03.12. 15:34
Továbbra sem csitulnak a kedélyek Nagy-Britanniában Roman Abramovics körül, a Chelsea tulajdonosát a Premier League kizárta a klub igazgatóságából – írja a BBC.

Az orosz oligarchát az orosz–ukrán háború kirobbanását követően szankcionálta az Egyesült Királyság kormánya, többek között a vagyonát is befagyasztották a szigetországban válaszul hazája lépésére.

A Vlagyimir Putyin elnökkel állítólag jó viszonyt ápoló klubtulajjal szembeni döntésekről itt írtunk, ezek hatásaival pedig itt foglalkoztunk bővebben. 

A friss szankció a PL szerint nem veszélyezteti az együttes edzési és mérkőzéslejátszási lehetőségeit – teszi hozzá a BBC, amely cikkében leírja, a tulajdonos elmozdítása az igazgatóságból általában a részvényeladások felgyorsulásával jár.

Abramovics már korábban megbízott egy amerikai befektetőcsoportot azzal, hogy 3 milliárd fontért értékesítse a klubot, de a pénzügyi szakértők szerint a jelenlegi bizonytalanság miatt az ár jelentősen csökkenhet.

A csütörtöki határozat felfüggesztette a klub esetleges eladását, amíg a Raine Group a kormány válaszát kérte a szankciók következményeire.

A kormány a BBC beszámolója szerint kész fontolóra venni egy különleges licenc bevezetését, ami lehetővé tenné a klub eladását, ennek azonban az lenne a feltétele, hogy a Putyinhoz köthető Abramovics ne kapja meg a bevételt.

A különleges engedély lehetővé tenné a mérkőzések lejátszását és a személyzet fizetését, valamint a jegyüket már megváltók részvételét a meccseken. A londoni klub ugyanakkor nem kaphat bevételt a még el nem adott belépőkért, az FA-kupa-meccsekből származó jövedelmekből, és a klubbolt termékeinek értékesítéséből sem részesülhet.

A BL-győztes nem vehet és adhat el játékost, valamint új szerződéseket sem köthetnek, amíg a szankciók érvényben vannak Abramoviccsal szemben, és továbbra is ő a tulajdonos.

A BBC elemzésében leírja, hogy alig négy héttel az után, hogy Abramovics a pályán ünnepelte a Chelsea klubvilágbajnoki címét, most nemkívánatos személlyé vált Nagy-Britanniában, az új szankció fényében pedig a lehető leghamarabb végre kell hajtani a klub eladását.

(Borítókép: Glyn Kirk / AFP)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM