A FIFA a meccsek előtti egyperces néma csendre szólít Pelé tiszteletére

2022.12.31. 11:54
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) arra kérte a futballsorozatok szervezőit világszerte, hogy a soron következő mérkőzéseken egyperces néma csenddel adózzanak a sportág és a sportvilág csütörtökön elhunyt legendás brazil alakja, Pelé emléke előtt.

A háromszoros világbajnok Edson Arantes do Nascimento szervezete nyolcvankét esztendős korábanadta fel a harcota különböző betegségekkel szemben, amelyekkel évek óta küzdött. Fatma Samoura főtitkár a FIFA tagszervezeteinek címzett levelében Pelét „senkihez sem hasonlítható futballikonnak” nevezte.

Pelé elhozta a dél-amerikai futball varázsát a világnak és értelmet adott a „gyönyörű játék” kifejezésnek. Mindaddig, amíg a labdarúgás létezik, Pelére emlékezni fognak és hiányolni fogják

– áll a levélben, amely kitért rá, a FIFA központjában félárbocra engedik a zászlókat. Egyúttal felkérte a versenysorozatok szervezőit, hogy a hétvégén és a jövő héten következő valamennyi mérkőzése előtt egyperces néma csenddel emlékezzenek meg a Santos és a brazil válogatott egykori kiválóságáról.

A topligák közül az angol, spanyol és olasz már ezt megelőzően jelezte: tisztelegnek a labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnok játékosának emléke előtt.

Pelé 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyert vb-aranyat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az évszázad sportolójává választotta, míg a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) neki ítélte az évszázad futballistája elismerést, illetve 2014-ben a FIFA tiszteletbeli aranylabdásnak nyilvánította, amit aktív játékos korában brazilként még nem kaphatott meg.

MTI

(Borítókép: A Juventus stadionjában Pelére emlékeznek. Fotó: Jonathan Moscrop / Getty Images)  • Hírek
  • Megtakarítás