új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 45’

    Nagyjából tíz perc folyamatos össztűz után felszabadult az ausztrál kapu, a sárga mezes játékosok nem tétlenkedtek, és egy remek támadást vezettek a bal szélen. Íves beadás következett, Irvine érkezett középen, aki Lloris mellett szeretett volna a hálóba fejelni, ám a pontos fejes a jobb kapufát találta el. 

  • 41’

    A jobb szélen vezetett francia támadást követően ezúttal nem kapkodott a támadósor, Mbappé kapta középen a labdát, aki lövés helyett inkább elegánsan Antoine Griezmannhoz passzolt. Griezmann a tizenhatosról egy precíz lövéssel fektette el az ausztrál kapust, akinek a szerencséjére az erősen lőtt labda kicsivel elkerülte a bal alsó sarkot. 

  • 39’

    Mbappé sprintelt nagyot a bal szélen, majd stílusosan két védő között passzolt a tizenhatos közepére, ahol Dembélé várta a labdát. Ő viszont lemásolta Giroud megmozdulását, és a pár perccel korábbi pillanathoz hasonlóan kapásból a kapu fölé küldte a játékszert. 

  • 35’

    Szinte először vezetett jobb szélen támadást a francia válogatott, Dembélé iramodott meg, majd a tizenhatos közepére adta a labdát, ahol Olivier Giroud kapásból föld körüli pályára állította azt. Talán ha higgadtabban dönt és a kapáslövés helyett átveszi, már 3–1-ről beszélhetnénk... 

  • 32’
    gól | első félidő
    Ausztrália
    2
    1 Ausztrália Adrien Rabiot (14)
    32’

    Az ausztrál védelem a bal szélen aludt el, Kylian Mbappé kíméletlenül lecsapott a labdára, majd továbbadta Rabiot-nak, aki a középen érkező Giroud-hoz passzolt. A rutinos francia nem hibázott, nagyjából hat méterre a kaputól ajtó-ablak helyzetben vezetéshez juttatta csapatát. 

  • 27’
    gól | Franciaország | első félidő
    Franciaország Théo Hernández (22) Adrien Rabiot (14)
    1
    1 Ausztrália
    27’

    Az eddig hatékony ausztrál védelem most megbicsaklott. Szögletet rúgtak a franciák, mely után ugyan felszabadult az ausztrál kapu, de a csereként beállt Théo Hernández kaparintotta meg a játékszert, és kb. 30 méterről a kapu elé ívelt, ahol Adrien Rabiot többedmagával várta a labdát, és nagy lendületből néhány méterről fejelt a hálóba. 

  • 21’

    Théo Hernández passzolta el a labdát a saját térfelén, Duke pedig lecsapott a lehetőségre. Önbizalomból pedig nem volt hiány, középről, nagyjából 26 méterről óriási lövést eresztett meg a francia kapu felé, mely nem sokkal szállt fölé. Sokkal nagyobb koncentrációra van szükség a címvédőtől. 

  • 17’

    Az imént Mbappé iramodott meg a bal szélen, ám a beadását el tudták rúgni a védők. Ezt követően középen gond nélkül eladta a labdát a francia védelem. Eddig finoman szólva sem érvényesül a papírforma, egyenrangú ellenfeleket látunk a pályán. 

  • 12’
    csere | Franciaország | első félidő
    Lucas Hernández (21) Franciaország
    Théo Hernández (22) Franciaország
    12’

    A Bayern védője valóban nem tudja folytatni, a testvére, Théo Hernández kap lehetőséget egyből a mérkőzés elején. 

  • 10’

    Lucas Hernández nagy igyekezettel próbálta leszerelni a gólpasszt adó Leckie-t, eközben megsérült. Szabálytalanság nem történt, Hernández a bal térdét fájlalja. Úgy tűnik, nem tudja folytatni. 

  • 9’
    gól | Ausztrália | első félidő
    Franciaország
    0
    1 Ausztrália Mathew Leckie (7) Craig Goodwin (23)
    9’

    A hátul tologatásból egy remek indítást követően Leckie kapott jó labdát a jobb szélen, amit aztán középre passzolt, ahol a balról befelé húzó Craig Goodwin a kaputól nagyjából 7 méterre, bal lábbal nagy erővel a hosszú felsőbe lőtt, Llorisnak esélye sem volt. 

  • 7’

    Inkább az ausztrálok birtokolják a labdát, de beszorulva a saját térfelükre. A franciák sem sietnek a letámadásban. 

  • 3’

    McGree távolról eresztett el egy lövést Lloris kapuja felé, ezzel két gond volt: egyrészt jócskán elkerülte a francia kaput, másrészt sok erő sem volt benne. 

  • 1’

    A kék mezbe öltözött Oliver Giroud indította útjára a labdát. Az ausztrálok a szokásos sárga mez-zöld nadrág szerelésben játszanak. 

  • Kollégánk, Borbély László már a helyszínen. A bejutás előtt küldött néhány képet, úgy tűnik, a hangulatra nem lehet panasz. 

  • Ahogy a legutóbbi vébén, úgy Katarban is a stabilitás és a keret mélysége a legnagyobb erőssége a francia válogatottnak, amely ezúttal is a favoritok egyikeként érkezett. Ám a matek nincs velük, 2002-ben címvédőként Dánia, Szenegál és Uruguay mögött csoportutolsó lett a francia válogatott. Aztán Olaszország 2010-ben szintén világbajnokként lett csoportutolsó, és ugyanezt a sémát követték a spanyolok 2014-ben, akik harmadikok lettek Hollandia és Chile mögött a csoportjukban. 2018-ban sem változott a helyzet, Németország szintén a csoport végén fejezte be a mundiált.

    De nem csak a babona rettentheti el a franciák sikerét várókat. Ott van a tavalyi Eb, amelyen favoritként a németeket még megverték Münchenben, viszont Budapesten a magyar és a portugál válogatottal is csak ikszelt. A csoportelsőség így is meglett, nem is erőltették túl magukat a záráson, rendben. Svájc ellen viszont az utolsó tíz percben kétgólos előnyt herdáltak el Karim Benzemáék, és végül tizenegyesekkel kikaptak.

    Ott van aztán a mostani NL, amelyben a dánok oda-vissza legyőzték Didier Deschamps együttesét, a horvátok négy pontot szereztek, és még az osztrákok is jók voltak egy ikszre.  

  • Sorozatban ötödször kvalifikálta magát a világbajnokságra Ausztrália, valószínűleg ezúttal a leghosszabb utat választva. Több ezer kilométer utazás, 20 mérkőzés 1008 nap leforgása alatt, mindezt megspékelve egy internkontinentális pótselejtezővel zárásként – a Peru elleni mérkőzés természetesen hosszabbítás után, tizenegyesekkel dőlt, amolyan ráadásként.

    Hiába a folyamatos részvétel, az ausztrálok 2006 óta nem tudtak kijutni a csoportból. A csapat nagy részének ez az első világbajnoki szereplése, kilenc játékost hoztak a 2020-as tokiói olimpia U23-as csapatából, amely az elődöntőig menetelt. 

  • Az utolsó csapás a világbajnokság nyitónapját megelőzően, szombaton érte a francia válogatottat. Ugyanis a hosszabb ideje sérüléssel bajlódó újdonsült aranylabdás Karim Benzema bejelentette, hogy nem tudja vállalni a játékot, miután a szombati edzésen még jobban megsérült.

    A 2018-as világbajnok csapat alappillérei, Paul Pogba és N’Golo Kanté sincs a keretben, ahogyan Szoboszlai Dominik bombaformában lévő csapattársa, Christopher Nkunku sem játszik, mert pontosan egy hete a válogatott edzésén a saját csapattársa miatt sérült meg. 

  • Eddig két tétmérkőzésen találkoztak egymással a felek. Először 2001-ben, egy FIFA Konföderációs kupán ütközött meg Ausztrália és Franciaország, akkor Ausztrália 1–0-ra verte az európaiakat.

    2018-ban, a világbajnokságon szintén egy csoportban volt a két együttes, a franciák pedig visszavágtak a korábbi vereségért, 2–1-re legyőzték az ausztrál válogatottat. 

  • Az El-Dzsanúb Stadion al-Vakra városában épült fel, amely az ország egyik legrégebb óta lakott területe, a halászat és a gyöngyhalászat pezsgő központja volt korábban. A stadion különleges kinézete a katari hajók szélfútta vitorláit idézi, amelyek a Perzsa-öböl hullámait szelték. A létesítményben negyvenezer ülőhely áll a szurkolók rendelkezésére, a vb folyamán hét mérkőzést tartanak itt.

  • Magyar idő szerint 20:00-kor kezdetét veszi a Franciaország–Ausztrália-mérkőzés. A D csoport nyitómeccsén ugyan 0–0-s eredmény született Dánia és Tunézia között, izgalmakból egyáltalán nem volt hiány. Ráadásul a Ferencváros középpályását, Aissa Laidounit választották a mérkőzés legjobb játékosának a Dánia–Tunézia-találkozón. A tunéziai labdarúgó csapata egyik leghasznosabb tagja volt a pályán, 82 százalékos pontosággal passzolt, míg védekezésben és támadásban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.