Összefoglaló

Percről percre Nincs még egy olyan játékos Katarban, mint Cristiano Ronaldo

A katari labdarúgó-világbajnokság harmadik napja sem maradt szenzáció nélkül, sőt, egyértelműen a torna eddigi legnagyobb meglepetését hozta: Szaúd-Arábia ugyanis a második félidőben fordítva 2–1-re legyőzte a Lionel Messi vezette Argentínát. Ráadásul a szaúdiak a C csoport élén töltik az első kört, mivel a kvartett másik két együttese, Mexikó és Lengyelország nem bírt egymással. A gól nélküli meccs hőse Guillermo Ochoa lett, aki kivédte Robert Lewandowski tizenegyesét. A D csoportban a Dánia–Tunézia összecsapás sem hozott gólt, míg Ausztrália hiába vezetett, a címvédő franciák végül 4–1-es gálával kezdték a vb-t.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Index csapata ezzel búcsúzik. Minden kedves olvasónak kellemes estét, jó pihenést kívánunk. Holnap reggel innen folytatjuk, jön a Sportcast Vb Extra újabb epizódja – a vendégünk Zombori Zalán korábbi válogatott futballista, játékosügynök, televíziós szakértő lesz –, aztán pedig indulnak a meccsek:

    • 11 órától Marokkó–Horvátország,
    • 14 órától Németország–Japán,
    • 17 órától Spanyolország–Costa Rica,
    • 20 órától pedig Belgium–Kanada 

    lesz a program. 

    Végezetül a nap legjobb vb-fotóival búcsúzunk, a galéria itt tekinthető meg! 

  • A katari labdarúgó-világbajnokság harmadik napja sem maradt szenzáció nélkül, sőt, egyértelműen a torna eddigi legnagyobb meglepetését hozta: Szaúd-Arábia ugyanis a második félidőben fordítva 2–1-re legyőzte a Lionel Messi vezette Argentínát. Ráadásul a szaúdiak a C csoport élén töltik az első kört, mivel a kvartett másik két együttese, Mexikó és Lengyelország nem bírt egymással.

    A gól nélküli meccs hőse Guillermo Ochoa lett, aki kivédte Robert Lewandowski tizenegyesét. A kapus és a lengyel csatár is hozza tehát eddigi vb-formáját: Ochoa bravúrokkal, Lewa újabb gól nélküli mérkőzéssel.

    A D csoportban a Dánia–Tunézia összecsapás sem hozott gólt, pedig a másfél évvel ezelőtt az Eb-n összeesett és élet-halál között lebegő, a profi labdarúgásba idén januárban visszatért Christian Eriksen többször is közel járt a gólhoz. A találkozó legjobbjának végül nem őt, hanem a tunéziai színekben nagyot küzdő Aissa Laidounit, az FTC légiósát választották meg.

    Ideig-óráig úgy tűnt, a címvédő franciák is meglepetésvereséget szenvednek, ám Ausztrália hiába vezetett, nem tudott nyerni Didier Deschamps együttese ellen, amely végül simán győzött. 

  • A francia válogatott végül atom sima, 4–1-es győzelmet aratott Ausztrália ellen, így nyugodtan mondhatjuk, a címvédő erődemonstrációval kezdett Katarban. A veterán Olivier Giroud duplázott, ezzel már 51 találatnál jár a nemzeti tizenegyben, és a gólok számában beérte a 2000-es évek francia klasszisát, Thierry Henryt. 

    A találkozó összefoglalóját a helyszínen tartózkodó Borbély László tolmácsolásában itt olvashatja! 

  • Ugyan orvosi diagnózis még nincs, az első francia sajtóhírek szerint elülső keresztszalag-szakadást szenvedhetett Lucas Hernández. A francia–ausztrál meccs elején, az ausztrál vezető gól előtt menteni igyekvő és peches mozdulatba belesérült Bayern-védő a jobb térdét szorongatva, könnyek között feküdt a fűben, mire az orvosi stáb megérkezett mellé, és pillanatok alatt egyértelművé vált, hogy nincs számára folytatás.

    Ha igaznak bizonyul a franciák prognózisa, úgy hat-kilenc hónapra is harcképtelenné válhatott. A 26 éves bekk a vb-t megelőző hetekben nyerte csak vissza a formáját, szeptember-októberben combizomszakadással bajlódott Münchenben.

  • Százezrek imádják, a mai nap után meg még inkább: ő Guillermo Ochoa. Akit ugyanakkor sokat ekéztek is a világbajnokság előtt. Most épp az a mexikói újság avatja szentté világbajnoki beszámolójában, amelyben a torna előtt megkérdőjelezték Tata Martino szövetségi kapitány döntését, hogy elviszi a válogatottal Katarba. S akkor a tévés műsorvezető, Christian Octavio Martinoli szavairól még nem is beszéltünk...

    A sztori és a lengyelek elleni iksz sajtóvisszhangja itt olvasható! 

  • Mbappé bravúros a bal szélen, Rabiot kap labdát, aki a gólja után most gólpasszt ad, lapos, középre irányuló passzával ajtó-ablak ziccerbe hozva az üresen érkező Giroud-t, aki a kapuba talál. Lehet, hogy idén nem lesz világbajnok, viszont máris több gólja van, mint amikor a 2018-as tornán végül aranyérmet akasztottak a nyakába. 

    Egyébiránt a 32. percben járunk, 2–1

    A meccsről bővebben itt! 

  • A megsérült Lucas Hernández helyére beállt fivér, Théo Hernández beadása után a Juventus botrányhőse, Adrien Rabiot fejelt a kapuba. Ezzel egál. És a franciák nyomnak tovább. 

    Random stat: mindkét oldalon az első (és eddigi egyetlen) kaput eltaláló próbálkozásból született a gól. 

  • Érik az újabb meglepetés? Ausztrália a 9. percben megszerezte a vezetést Franciaország ellen a vb-nap utolsó mérkőzésén. Leckie kapott jó labdát a jobb szélen, amit aztán középre passzolt, ahol a balról befelé húzó Craig Goodwin a kaputól nagyjából 7 méterre, bal lábbal nagy erővel a hosszú felsőbe lőtt, Llorisnak esélye sem volt. 

    További részletek itt! 

  • A mexikói El Universal főcíme a lengyelek elleni 0–0 után

    GUILLERMO OCHOA MEGMENTI MEXIKÓT, DÖNTETLEN LENGYELORSZÁGGAL A KATARI VILÁGBAJNOKSÁGON

    Figyelemre méltó, hogy Christian Octavio Martinoli, az Azteca Deportes televízió neves kommentátora a világbajnokság előtt kritizálta Tata Martino szövetségi kapitányt, amiért beválogatta a 37 éves kapust.

    Ochoa kapta a legtöbb gólt a francia és a spanyol bajnokságban, amikor az Ajaccio, majd a Granada és a Málaga kapusa volt – állította Martinoli. – Mindkét országban kiesett a csapatával az élvonalból. Tény, hogy a 2014-es vb-n jól védett, de sok hibája van, nem tud kifutni, és túl alacsony a maga 183 centijével.

    Ugyancsak az El Universalban viszont felidézik Ochoa fantasztikus mutatványát a 2014-es vb Brazília elleni mérkőzéséről, amikor a 25. percben óriási vetődéssel kiütötte Neymar fejesét. Sokan ezt tartották az egész világbajnokság legnagyobb védésének.

  • 15 perc, sőt már annyi sem, és kezdődik a Franciaország–Ausztrália-összecsapás, azaz bemutatkozik a katari világbajnokságon a címvédő.

    A mérkőzést külön cikkben követjük nyomon, a percről percre frissülő bejegyzések itt érhetők el! 

  • A fenti állításra a Daily Mail szerzője hívta fel a világ, s így a mi figyelmünket is: ugyanis nincs a világbajnokságon szereplő 32 válogatottban egyetlen másik olyan futballista sem, akinek ne lenne klubcsapata. Szemben az ötszörös aranylabdással, akinek bő 45 perce változott a státusza azzal, hogy Manchesterben – a hivatalos bejelentés szerint – közös megegyezéssel felbontották a szerződését... 

    Nem is olyan régen még más okokból tartottuk volna CR-t különleges futballistának egy mundiálon. Lám-lám, gyorsan múlik a világ dicsősége, még akkor is, ha egykor vitathatatlanul a világ legjobbja is volt az ember. (Na jó, elnézést kérünk a Leo Messi-szurkolóktól – vitathatatlanul ott volt a világ kettő legjobbja között...)

  • Az AC Milan támadója, Olivier Giroud kezd középcsatárként az Ausztrália elleni csoportmérkőzésen a katari világbajnokságon. A címvédő francia csapatnak több kulcsjátékosa hiányzik sérülés miatt, többek között az aranylabdás Karim Benzema játékára sem számíthat Didier Deschamps szövetségi kapitány. 

    A Franciaország–Ausztrália-mérkőzés 20 órakor kezdődik. 

    A francia kezdőcsapat: Lloris – L. Hernandez, Upamecano, Konaté, Pavard – Rabiot, Tchouaméni, Griezmann – Mbappé, Dembélé, Giroud. 

  • Ki gondolta volna? Az első kör után Szaúd-Arábia vezeti a C csoportot, miután a keddi etap első mérkőzésén legyőzte Argentínát, majd most gól nélküli döntetlenre végzett egymással a kvartett másik két válogatottja, Mexikó és Lengyelország. 

    A találkozó összefoglalóját itt olvashatja.

  • Meglett az eredménye Cristiano Ronaldo nagy port kavaró interjújának, amelyben a portugál világsztár többek között élesen kritizálta a Manchester United vezetőségét. A manchesteri klub hivatalos közleményben tudatta: azonnali hatállyal szerződést bontanak az ötszörös aranylabdás labdarúgóval, mert súlyosan megsértette a szerződésében foglaltakat. 

    Érdekesség így, hogy Cristiano Ronaldo az egyetlen játékos a katari labdarúgó-világbajnokságon, akinek nincs jelenleg csapata. A portugál válogatott csütörtökön kezdi meg szereplését a világeseményen, első ellenfele Ghána lesz. 

  • A ghánai származású labdarúgó két és fél hete szenvedett combhajlító-sérülést a Bundesligában a Hertha BSC ellen. Néhány napja még a kanadai szövetségi kapitány, John Herdman sem volt biztos a visszatérésében, azonban az orvosi stáb engedélyt adott a 22 éves játékos szerepeltetésére – írja az MTI. 

    A felmérések alapján készen áll a játékra, elérte azokat az értékeket, amelyből arra lehet következtetni, hogy teljesen felépült. Hétfőn csak úgy szárnyalt edzésen

    – mondta Herdman a mérkőzést megelőző keddi sajtótájékoztatón.

    Az észak-amerikai együttes szakvezetője azt is hozzátette, hogy Stephen Eustaquio és Milan Borjan is edzésbe állt, így minden játékosa felépült a vb-kezdésre.

    Kanada 36 év után jutott ki újra a világeseményre, és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) világranglistáján második Belgium ellen kezdi meg szereplését. Az F csoportban szerepel még a világbajnoki ezüstérmes Horvátország, valamint Marokkó is.

  • A világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációját szerezte Szaúd-Arábia, miután hátrányból felállva, 2–1-re legyőzte a végső nyerésre is esélyesnek tartott argentin válogatottat. A világraszóló szenzációt az öltözőben is megünnepelték a szaúdiak, méghozzá nem is akárhogyan. Hatalmas bulit csaptak, amiről videók is készültek. Íme! 

  • Guillermo Ochoa kivédte Robert Lewandowski büntetőjét, a lengyel sztárcsatárnak továbbra sincs érvényes találata a világbajnokságok történetében. 

    Ötödik világbajnokságán játszik a 37 éves mexikói hálóőr, ezúttal is szenzációs formában. 2005-ben épp a magyar válogatott ellen játszott először a mexikói nemzeti tizenegyben. A világesemények között nem sokat hallani Ochoáról, ám a nagy tornákon jellemzően elképesztő védéseket mutat be – akárcsak most a lengyelek ellen. 

  • Eddig kaput eltaláló lövés nélkül futballozott Lengyelország, most egy véleményes büntetőt ítélt a játékvezető. 

  •  

    Lionel Messi sült csirkét szorongat, s még Maradona túlvilágról érkező üzenete is egyértelmű – mémek az argentin vereség után. 

  • Mielőtt a nap utolsó mérkőzésére, a Franciaország–Ausztrália-találkozóra indultam volna, Al Biddában benéztem a szurkolói zónába. Határozottan nem néz ki rosszul. 

  • És ezért a nulla–nulláért nagyon hálásak lehetnek a sorsnak a lengyelek, akiknek csaknem momentuma nem volt 45 perc alatt Guillermo Ochoa kapuja előtt. Az európaiak teljesen Lewandowski kivételével szinte végig a kapujuktól mért 35-40 méteren belül védekeztek, zárták a területeket, és mindössze egy-két hosszú indításból a kontrákra építkezve próbáltak támadni. Ehhez képest a mexikóiak kétszer-háromszor is csak centikre jártak a góltól.

    Igaz ez akkor is, ha kaput eltaláló lövésük, fejesük a közép-amerikaiaknak sem volt. A több mint 60 százalékos labdabirtoklás, a majd kétszer annyi pontos passz és az Opta statisztikái szerint egy híján kétszer több veszélyes támadásvezetés (21 szemben a 11-gyel) beszédes a mexikói dominanciáról. 

    A félidő meglepetése valahol mégiscsak az volt, hogy mindössze kettő percet hosszabbított a játékvezető. Az első hat meccsen nem kevesebb mint 102 percnyi hosszabbítás, félidőnként átlagosan nyolc és fél perc! 

  • Hat meccset játszottak le eddig a vb-n, ezalatt összesen 102 perc hosszabbítást ítéltek a játékvezetők. Gyakorlatilag egy új, igencsak elnyújtott mérkőzésnyi ráadás jött össze, és úgy tűnik, ezen a világbajnokságon hozzá kell szoknunk az extra hosszú félidőkhöz. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért hosszabbítanak ennyit a bírók.  

  • A végső győzelemre is esélyes argentin labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Lionel Messi csalódottan nyilatkozott a világbajnokságon Szaúd-Arábiától elszenvedett vereség után – írja az MTI. 

    A vb-k történetének egyik legnagyobb meglepetéseként Szaúd-Arábia 2–1-re legyőzte a Copa America-győztes Argentínát a C csoport keddi nyitómérkőzésén.

    Ez egy olyan helyzet, amivel ez a csapat eddig még nem találkozott. Nagyon régóta nem kaptunk ekkora pofont, nem ilyen rajtra számítottunk

    – mondta a hétszeres aranylabdás Messi a meccs után.

    Lionel Messi 2022. november 22-én
    Lionel Messi 2022. november 22-én
    Fotó: Khaled Desouki / AFP

    A Paris Saint-Germain támadója azt is kiemelte, hogy a második félidőben egy ötperces kihagyás miatt 2–1-es hátrányba kerültek a világranglistán második legalacsonyabban rangsorolt vb-résztvevővel szemben, utána pedig már nem tudták összeszedni magukat, így egyenlíteni sem sikerült.

    Eljött az ideje annak, hogy a lehető legjobban összefogjunk, és megmutassuk, mennyire erős ez a csapat

    – zárta szavait a 36 mérkőzés után először vereséget szenvedő dél-amerikai együttes játékmestere.

    Az argentinok szombaton Mexikóval találkoznak, míg jövő szerdán Lengyelországgal csapnak össze, a csoportból az első kettő jut a nyolcaddöntőbe.

  • A Ferencváros középpályását, Aissa Laidounit választották a mérkőzés legjobb játékosának a Dánia–Tunézia-találkozón. A tunéziai labdarúgó csapata egyik leghasznosabb tagja volt a pályán, 82 százalékos pontosággal passzolt, míg védekezésben és támadásban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. 

  • Mexikó érezhetően többet birtokolja a labdát, a lengyelek inkább kontrákra rendezkedtek be a mérkőzés elején. Számszakilag ez mit jelent? A közép-amerikaiaknál 62 százalékban járt a labda az első húsz percben a statisztikák szerint. Mindkét együttes két gólszerzési kísérletet tud felmutatni, a kaput viszont egyszer sem találták el. Egyelőre nem túl sziporkázó a mexikói csodakapusnak, Guillermo Ochoának és Európa egyik legrettegettebb támadójának, a lengyel Robert Lewandowskinak az összecsapása. 

    S még egy rémisztő statisztika azoknak, akik anno kölyökfejjel nézték a 2006-os németországi foci-vb-t, ahol a kapus berobbant: Ochoa már a 38. életévében jár... 

  • Szalman bin Abdulaziz Al Szaúd szaúdi király ünnepnapot rendelt el szerdára, miután Szaúd-Arábia 2–1-re legyőzte Argentínát a világbajnokságon. A diákokra, illetve a köz- és a magánszférában dolgozókra egyaránt érvényes a rendelkezés. 

    Amióta világbajnoki adatelemzés és esélylatolgatás létezik világszinten, a Gracenote (Nielsen-cégcsoport) kimutatása alapján Szaúd-Arábia Argentína felett aratott keddi győzelme számít a legnagyobb meglepetésnek.

    A szaúdiak a katari vb-n 2–1-re múlták felül a végső sikerre is esélyes, Lionel Messi fémjelezte dél-amerikai riválisukat, amire előzetesen 8,7 százalék esély mutatkozott.

  • Pazar hangulatban kezdődött el a C csoport második találkozója. A mexikói kapuslegenda, Guillermo Ochoa az ötödik világbajnokságán lép pályára, Robert Lewandowski pedig még sosem lőtt gólt vb-n. Most sem lesz könnyű dolga…

  • Az ágrajzok alapján ugyebár a G csoport (ez a braziloké) és a C csoport (ez az argentinoké) győztese az elődöntőben találkozhat, azaz ha a két dél-amerikai gigász megnyeri a saját négyesét, és esélyeshez méltó teljesítménnyel eljut az elődöntőig, a fináléba már csak egyikük kerülhet be. Most viszont a Szaúd-Arábia elleni 2–1-es vereség átírhatja ezt a logikai gondolatmenetet: Argentína ugyanis egy második hellyel a csoportban az alsó ágra kerülne, és így csak a döntőben jöhetne össze a Brazília elleni csúcsmeccs. Más kérdés, hogy jobb dolguk lenne-e „lenn”, ahol csoportgyőztesként a tizenhat között Franciaország, a nyolc között pedig például Anglia jöhetne szembe Messiékkel. 

  • A Mexikó–Lengyelország mérkőzésnek otthont adó 974 Stadiont a világ első teljesen szétszerelhető fedett stadionjának hívják a katariak, mert az egész létesítmény tengeri konténerekből és moduláris szerkezetből épült – azaz nagyjából olyan mint egy lego. A különleges dizájn is ebből fakad, a stadiont az esemény után el fogják bontani, az építéshez használt elemeket némi átvizsgálás és esetleges felújítás után ismét munkába fogják, a konstrukció a fenntarthatóság jegyében épült. Az épület Doha kikötői negyedében áll, nagyjából tíz kilométerre a belvárostól. A helyszínen hét mérkőzést rendeznek a világbajnokságon. Az ötlet zseniálisan hangzik, különösen ha belegondolunk abba, mi szüksége lenne Katarnak egy újabb negyvenezer férőhelyes stadionra? Ha beválik a konstrukció, könnyen lehet, hogy a jövő világeseményein egyre több hasonló épülettel találkozhatunk majd.

    És hogy honnan a név? Pontosan 974 konténert használtak fel az építéshez.

  • Amióta világbajnoki adatelemzés és esélylatolgatás létezik világszinten, a Gracenote (Nielsen-cégcsoport) kimutatása alapján Szaúd-Arábia Argentína felett aratott keddi győzelme számít a legnagyobb meglepetésnek – írja az MTI. 

    A szaúdiak a katari vb-n 2–1-re múlták felül a végső sikerre is esélyes, Lionel Messi fémjelezte dél-amerikai riválisukat, amire előzetesen 8,7 százalék esély mutatkozott.

    A tízes listán szerepel  mégpedig a nyolcadik helyen  a magyar válogatott is, amely az 1958-as tornán meglepetésre 2–1-re kikapott Walestől, erre akkor 16,2 százalék esélyt adtak.

    A Gracenote kimutatása alapján a tíz legnagyobb meglepetés a labdarúgó-világbajnokságokon (évszám, előzetes esély):

    1. Szaúd-Arábia–Argentína 2–1 (2022, 8,7 százalék)
    2. Egyesült Államok–Anglia 1–0 (1950, 9,5 százalék)
    3. Svájc–Spanyolország 1–0 (2010, 10,3 százalék)
    4. Algéria–NSZK 2–1 (1982, 13,2 százalék)
    5. Ghána–Csehország 2–0 (2006, 13,9 százalék)
    6. Uruguay–Brazília 2–1 (1950, 14,2 százalék)
    7. Koreai Köztársaság–Németország 2–0 (2018, 14,4 százalék)
    8. Wales–Magyarország 2–1 (1958, 16,2 százalék)
    9. Észak–Írország–Spanyolország 1–0 (1982, 16,5 százalék)
    10. Szenegál–Franciaország 1–0 (2002, 17,3 százalék)