16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

San Memo! Ellenünk debütált 2005-ben a szentté avatott mexikói kapus

GettyImages-1244998412
2022.11.22. 20:41 Módosítva: 2022.11.23. 07:04
Bár egy 0–0-s eredmény nem igazán ad okot egyik csapatnak sem az ünneplésre, a Mexikó–Lengyelország mérkőzés alakulása a katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjában mégis felforrósította a levegőt a közép-amerikai országban. Természetesen Guillermo „Memo” Ochoáról, a veterán kapusról van szó, aki kivédte Robert Lewandowski tizenegyesét, és ezzel az El Heraldo napilapnál kiérdemelte a San Memo elnevezést.

A dohai 974 nevű stadionban 0–0-ra végződött a Mexikó–Lengyelország mérkőzés, a világbajnokság C csoportjának második találkozója. Az eredménnyel egyik csapat sem lehet különösen elégedett, de szomorú sem, és ennek vélhetően az argentinok örültek a legjobban, hiszen csupán egypontos hátrányba kerültek két riválisukkal szemben a Szaúd-Arábiától elszenvedett 2–1-es vereséget követően.

Természetesen mindegyik mexikói napilap internetes változata Guillermo „Memo” Ochoát, a 37 éves, 134-szeres válogatott kapust magasztalja, az El Heraldo egyenesen szentté avatja a mexikóvárosi América játékosát, és elnevezi San Memónak!

Izgalmas magyar vonatkozás, hogy válogatottunk olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi 1995–1996-ban ugyanennek a klubnak volt a légiósa a legendás edző, Marcelo Bielsa keze alatt.

De még nincs vége a magyar szálnak: 2005. december 15-én, az arizonai Phoenixben, a Mexikó–Magyarország (2-0) barátságos mérkőzésen debütált Guillermo Ochoa a válogatottban, a szünetben cserélte be Ricardo La Volpe szövetségi kapitány. A mieink szakvezetője Lothar Matthäus volt...

Így ünnepelték a szurkolók odahaza, Mexikóban a kivetítők előtt Ochoa bravúros büntetővédését:

A 134-szeres válogatott Ochoának ez az ötödik világbajnoksága, de az első kettőn, 2006-ban Németországban és 2010-ben Dél-Afrikában nem lépett pályára, csak tartalékkapus volt.

Az El Universal főcíme:

Guillermo Ochoa megmenti Mexikót, döntetlen Lengyelországgal a katari világbajnokságon

Figyelemre méltó, hogy Christian Octavio Martinoli, az Azteca Deportes televízió neves kommentátora a világbajnokság előtt kritizálta Tata Martino szövetségi kapitányt, amiért beválogatta a rutinos kapust.

„Ochoa kapta a legtöbb gólt a francia és a spanyol bajnokságban, amikor az Ajaccio, majd a Granada és a Málaga játékosa volt – idézte fel Martinoli. – Mindkét országban kiesett a klubjával az élvonalból. Tény, hogy a 2014-es vb-n jól védett, de sok hibája van, nem tud kifutni, és túl alacsony a maga 183 centijével.”

Ugyancsak az El Universalban viszont felidézik Ochoa fantasztikus mutatványát a 2014-es vb Brazília elleni mérkőzéséről, amikor a 25. percben óriási vetődéssel kiütötte Neymar fejesét. Sokan ezt tartották az egész világbajnokság legnagyobb bravúrjának.

A Marca a mostani tizenegyesvédéséről megjegyzi, hogy ezt megelőzően 32 büntetőt rúgtak neki úgy, hogy mind a 32-ből gól lett – ezek után ez az első olyan tizenegyes, amit kivédett.

Erre lehet mondani: a legjobbkor. 

(Borítókép: Guillermo Ochoa 2022. november 22-én. Fotó: Pablo Morano / BSR Agency / Getty Images)  • Tippek
  • Hírek