új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elmúlt időszakban ugyan kevés olyan dolog történik a Twitteren, amelyhez nem lenne egy-két szava a közösségi oldalt átvevő Elon Musknak, arra azért kevesen számítottak, hogy a foci-vb kapcsán is feltűnik majd a dollármilliárdos üzletember. 

    A japán válogatott Németország elleni 2–1-es győzelmét azonban már ő sem tudta szó nélkül hagyni, és a Tesla igazgatótanácsának független tagja, a japán Hiromichi Mizuno bejegyzése alatt gratulált a csapatnak. 

    Micsoda teljesítmény! Csapatmunka és elhivatottság. Büszkévé tettetek. Minden lehetséges!

    – írta Mizuno, aki a Tesla mellett az ENSZ innovatív pénzügyekkel és fenntartható befektetésekkel foglalkozó különmegbízottja is. 

  • Különös jelenetekből egészen biztos, hogy a katari világbajnokság alatt sem lesz hiány, ezt erősítve pedig a csütörtökön pályára lépő szerb válogatott támadójáról, Alekszandar Mitrovicsról is egy meglehetősen különös videót osztottak meg a Twitteren. 

    A Fulham csatára ugyanis a videóban egy üres stadionban, alsónadrágban, szerb zászlóval a hátán és egy kólásdobozzal a kezében rohan fel a gyepre, majd egy szurkolói rigmusba belekezdve ugrál a kapu mögötti lelátó előtt, akárcsak egy megnyert mérkőzést követően. 

    Azt egyelőre ugyan nem tudni, hogy élesben, akkor már vélhetően nadrágban megélheti-e majd ugyanezt a támadó, Szerbiának biztosan nem lesz egyszerű egyik csapattól sem elcsennie a három pontot: az együttes holnap Brazília ellen lép pályára, majd Kamerun és Svájc lesz az ellenfél a G jelű négyesben.

  • Ferran Torres kapott indítást a 16-oson belülre, kissé hosszúnak tűnt a labda, a fénykorában a Premier League-ben is bizonyított Bryan Oviedo hiába volt lépéselőnyben, feltűnően határozatlanul próbálta kiengedni a labdát, a barcelonai támadó beérte, megelőzte, jobbra lefordult róla, majd a kapujából kimozdult, de még igencsak félúton lévő Keylor Navas mellett a hálóba helyezte a negyedik spanyol gólt is. 

    Szerencsétlen Navas Spanyolországban alighanem jobban szeretett védeni (Albacete, Levante, Real Madrid), mint Spanyolország ellen... 

    Az 54. percet hagytuk a hátunk mögött. 

  • Spanyolország az első csapat a Szovjetunió után, amely fél óra alatt három gólt tud lőni egy világbajnoki mérkőzésen. Idehaza ez kevésbé jó emlékeket ébreszt: 1986-ban a szovjet csapat a 24. percben már 3–0-ra vezetett, végül pedig 6–0-ra nyert, melyik másik válogatott, mint Magyarország ellen...

  • Egy egész nemzet ünnepelhetett önfeledten a Németország–Japán világbajnoki mérkőzést követően, azonban az ázsiaiak sikerének egyesek, így a 2–1-es győzelmet a stadionban kiszurkoló kék mezes drukkerek is mindenkinél jobban örülhettek. 

    Nem volt ezzel másképpen egy japán férfi sem, aki egy általa készített táblán a főnökének köszönte meg, hogy elengedte szabadságra, így ő is Katarban drukkolhat a kedvenceknek.

    Kedves Főnököm! Köszönet a két hét szabadságért 

    – írta táblájára a férfi, aki vélhetően a legjobban kihasznált szabadságért is díjat nyerhetne, ha ilyesmit kiosztanának...

  • Megműtik, így minden valószínűség szerint véget ért a katari labdarúgó-világbajnokság a szaúdi Jasszer al-Sahrani számára – jelentette az MTI.

    A balhátvédet az argentinok ellen 2–1-re megnyert keddi mérkőzés 89. percében térdelte arcon saját csapattársa, a kapus Mohamed al-Ovajsz. A játékost le kellett cserélni, a szaúdi szövetség tájékoztatása szerint pedig arcsérülése miatt még szerdán (ma) megoperálják.

    Arról nem írtak, hogy al-Sahraninak mennyi időt kell kihagynia, de vélhetően véget ért számára a torna.

    A szaúdiak a vb eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva nyertek az előzetesen a végső győzelemre is esélyesnek tartott Argentína ellen a C csoportban, szombaton Lengyelországgal, jövő szerdán pedig Mexikóval találkoznak – idézte fel az MTI. 

  • A spanyolok Dani Olmo, Marco Asensio és Ferran Torres góljával 3–0-ra vezetnek. Eddig elég sima a meccs a szempontjukból. És nemcsak az eredmény miatt, hanem a játék képéből fakadóan is... 

    Egészen elképesztő, 84 százalékos labdabirtoklás, hét gólszerzési kísérlet a nulla ellenében, 583 passzkísérlet – ezek közt 548 pontos – a 103 – 73 pontos – próbálkozással szemben. Mintha egy NB I-es csapat egy BLSZ IV-essel játszana. Vagy talán még nagyobb is a spanyol dominancia. 

  • Ahogy arról mi is beszámoltunk, a német válogatott tagjai a FIFA szivárványos karszalagokra vonatkozó döntése ellen tiltakozva kezüket a szájuk elé téve fejezték ki egyet nem értésüket.



    Ezt nehezményezik a katari futballszurkolók is, akik szerint megérdemelten veszített végül 2–1-re a német válogatott Japán ellen, ugyanis aki nem tiszteli a hagyományaikat és szokásaikat, az így jár. Magyarul ha több figyelmet fordítottak volna a játékra a tiltakozásnál, akkor nem lenne most ilyen rossz a szájízük a találkozót követően. 

  • A 30. percben megtriplázta előnyét a spanyol válogatott. Duarte buktatta a 16-oson belül Albát, a büntetőhöz pedig Ferran Torres állt oda, aki magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába. A balra vetődő Navasnak esélye sem volt, 3–0.

    Lassan csak az a kérdés, mennyi lesz a vége. 

  • Costa Rica eddig nem tud túl nagy ellenállást kifejteni a 2010-es világbajnok ellen. Egy baloldali akció végén Jordi Alba adta be félmagasan a labdát, a második hullámban érkező Marco Asensio pedig 15 méterről, ballal, kissé balról laposan lőtt – Keylor Navas ugyan beleért a kapu bal oldalába tartó lövésbe, de védeni nem tudta. Ezzel már kétgólos fórban a spanyolok! 2–0.

  • Kicsivel több mint tíz perc és egy védelmi hiba, no meg egy remek Dani Olmo-felismerés és a fejmagasságban átvett, felpattant labda kellett ahhoz, hogy a jóval esélyesebb spanyol csapat előnybe kerüljön: az RB Leipzig középpályása úgy 7 méterről lőtt a kiszolgáltatott Keylor Navas mellett-felett a Costa Rica-i kapuba. Spanyolország–Costa Rica 11 perc után: 1–0. 

  • Már szólnak a himnuszok az al-Tumama Stadionban. A spanyolok szokásos vörös szerelésükben, a Costa Rica-iak fehér mezben futballoznak majd. A találkozó játékvezetője az Egyesült Arab Emírségekből érkező Mohammed Mohamed. 

  • Az al-Tumama Stadion tökéletes kört formál, akárcsak a takijah, azaz a tradicionális arab sapka, mely az arab kultúrában fontos szimbóluma a felnőtté válásnak a fiúk és férfiak körében. A takijahdizájnban is hasonlít, a stadion borítása a sapka szövetét jelképezi. A létesítmény a Hamad reptérhez közel fekszik, így az érkező és távozó szurkolók különleges látványban részesülhetnek a repülőről, a stadion körül pedig egy hatalmas park található, ahol a szurkolók rápihenhetnek a meccsekre.

    A létesítmény 40 ezer szurkoló befogadására alkalmas, a világbajnokságot követően a stadion székeinek nagy részét a világ különböző pontjaira adományozzák, hogy más épületekben, új környezetben használatban maradjanak. A 2021-es FIFA Arab-kupán hat mérkőzésnek adott otthon a stadion, köztük az elődöntőnek, amit Katar és Algéria vívott egymás ellen. A világbajnokságon nyolc mérkőzést játszanak itt, köztük az egyik negyeddöntőt is.

  • Ha ránéz az ember Hervé Renard-ra, a szaúdi labdarúgó-válogatott elegáns, filmszínészkülsejű, fehér inges szövetségi kapitányára, aki kedden 2–1-es győzelemre vezette együttesét a topfavoritok között emlegetett Argentína ellen, sok minden eszünkbe juthat, csak az nem, hogy az 54 éves francia szakember valaha szemetesként kereste a kenyerét, kukákat tologatott és szemetesautót vezetett. Innen, a társadalom mélyéről vezetett az útja a szaúdi válogatott kispadjára évi 1,1 millió eurós fizetéssel.

    Ismerje meg egy kattintással jobban Renard karrierútját! Klikk! 

  • 17 órától kezdődik az E csoport második mérkőzése, Spanyolország Costa Rica ellen lép pályára az al-Tumama Stadionban. Íme, a kezdőcsapatok:

    Spanyolország: Simón – Azpilicueta, Busquets, Laporte, Alba – Gavi, Rodri, Pedri – Ferran Torres, Asensio, Olmo.

    Costa Rica: Navas – C. Martínez, Fuller, Duarte, Calvo, Ovideo – Campbell, Borges, Tejeda, Bennette – Contreras.

  • Az angol labdarúgó-szövetség (FA) két mérkőzésre eltiltotta Cristiano Ronaldót, valamint ötvenezer font pénzbírságot szabtak ki a portugál csatárra – értesült a Sky News.

    Mint ismert, tavasszal a Manchester United 1–0-s vereséget szenvedett a Goodison Parkban az Everton ellen, ami igencsak megviselte Ronaldót, aki dühében összetörte egy fiatal rajongó telefonját.

    Mindez akkor lesz igazán érdekes, ha Ronaldo valahogy mégis Angliában folytatná a karrierjét a világbajnokság után. Kedden ugyanis hivatalos lett: a Manchester United és a portugál veterán szerződést bontottak, az ötszörös aranylabdás támadó új klub után kell nézzen januárban. 

    Angol sajtóhírek szerint egyébként a Chelsea tulajdonosa fontolgatja, hogy ajánlatot tegyen-e a portugálnak, de a Sky és a BBC szerint is kicsi erre az esély, a londoni klub menedzsere, Graham Potter ugyanis nincs meggyőződve arról, hogy Ronaldo egyértelmű hasznára tudna lenni a keretben. 

  • Ahogy legalább négyévente, a világbajnokságok idején láthatjuk, az afrikai válogatottak tagjai előszeretettel mutatják meg autentikus táncmozdulataikat gólöröm, bemelegítés vagy a csapatfotózás során. 

    Nem volt ez másképp a mezproblémákkal küzdő ghánai válogatott esetében sem, ugyanis a Black Stars becenévvel illetett nemzeti tizenegy tagjai a katari, hivatalos fotózáson is megmutatták hamisítatlan tánclépéseiket. 

    Az, hogy a tánctudás mellé vb-pontok is járnak-e majd, azt már november 24-én, holnap bizonyíthatják a Portugália elleni nyitómeccsükön, majd Dél-Korea és Uruguay ellen mutathatják meg, hogy góllövésre is alkalmasak a táncos lábak.  

  • A vizsgálatok szerint az angol labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Harry Kane nem szenvedett bokasérülést az Irán ellen aratott 6–2-es győzelem alkalmával, írja az Eurosport.

    Kane a találkozó második félidejében maradt lent a földön egy veszélyes becsúszást követően, de egészen a 76. percig a pályán maradt. A Telegraph szerint a Tottenham Hotspur támadója nem szenvedett súlyos sérülést.

  • Voltak még német lehetőségek a találkozó végén, de Japán harciasan védekezett, így az E csoport nyitányán Németország 2–1-re kikapott Japántól.

    A mérkőzés összefoglalója itt olvasható.

  • Az argentin labdarúgó-válogatott korábbi meghatározó játékosa, Sergio Agüero nekiment a nemzeti együttes tisztviselőnek, miután nem látogathatta meg a csapatot a Szaúd-Arábia elleni nyitómeccs előtt.

    „Állítólag igazolvány kell ahhoz, hogy találkozhass a játékosokkal. Számomra igen furcsa, hogy három-négy napba telik ezt elintézni nekem. Megkérdeztem, és azt mondták, hogy a döntés felülről jött – de láttam, hogy közben mások megkapták az engedélyt. Én csak sok szerencsét akartam kívánni a barátaimnak” – panaszkodott a Manchester City korábbi csatára a YouTube-on indított élő közvetítésében – írja a BBC.

    Agüero az argentin válogatottban 101 mérkőzésen összesen 41 gólt szerzett, de tavaly egészségének védelme érdekében kénytelen volt visszavonulni a futballtól. A hét elején Katarba repült, hogy a helyszínen tudjon szurkolni a válogatottnak.

  • Japán a saját térfelén kapott szabadrúgást, a német védelem pedig nagyon elaludt. Aszano kapott zseniális labdát, majd éles szögből lőtt nagy erővel, Neuer nem tudott védeni. Vezet Japán, 2-1!!!

  • Tegnap megnéztük, milyen a kettes számú virtuális aréna, és bár az sem volt rossz, az egyes konkrétan egy színház méretével bír. 

    Mindenféle nemzet arénából kimaradó képviselője ellátogatott ide, és óriási üdvrivalgás fogadta a japánok egyenlítését, majd fordítását.

  • 2016. november 15-e, egy olaszok elleni 0–0-s felkészülési meccs volt az utolsó, hogy a 2014-es világbajnoki döntő hőse, Mario Götze pályára lépett a német válogatottban. Azóta keretbe is csak egyszer, a világbajnokságot megelőző, Omán ellen 1–0-ra megnyert találkozón került be. Az olasz meccs és a mostani, japánok elleni vb-találkozó között 2199 nap, azaz 314 és fél hét telt el.

    Götze – akit anno Pep Guardiola a német Messinek becézett – 64. alkalommal válogatott.

    A Japán elleni csoportmeccs 79. percében Jamal Musiala helyén kapott szerepet a ma már Frankfurtban futballozó exdortmundi és exmüncheni karmester. 

  • A csereként beállt Minaminónak egy perc sem kellett, hogy veszélyt okozzon a német kapu előtt. Középre tett labdáját Neuer még ki tudta ütni, de éppen az üresen álló Doan elé, aki közvetlen közelről passzolt a kapuba, 1–1 az állás.

  • Ahogy arról az Index is beszámolt, Anglia válogatottja 6–2-re legyőzte Iránt a katari vb hétfői játéknapján. A mérkőzés 90. percében betalált a Manchester City támadója, Jack Grealish is, találatát pedig egy igazán különleges gólörömmel ünnepelte meg. 

    A legtöbb labdarúgótól eltérően nem valamelyik családtagjának, gyerekének vagy barátnőjének ajánlotta a találatot, Grealish egy beteg kisfiúnak tett ígéretét teljesítve mutatta be a karjaival leginkább a giliszta mozgására emlékeztető mozdulatsort.

    A 27 éves támadó még a világbajnokság kezdete előtt kapott egy levelet a 11 éves Finlay Fishertől, aki ugyanabban az idegrendszeri betegségben szenved, mint a futballista testvére. A levél olyannyira meghatotta Grealisht, hogy egy találkozót is összehozott fiatal rajongójával, aki ekkor kérte meg arra a focistát, hogy következő gólját az alábbi gólörömmel ünnepleje meg. Grealish pedig betartotta ígéretét, és találatát követően bemutatta a különleges mozdulatot. 

    Kettejük története ezt követően sem ért véget, a gólöröm után ugyanis Grealish felhívta a beteg kisfiút, aki a képsorok alapján kiugrott a bőréből, amiért példaképe tényleg betartotta az ígéretét.

    Úgy tűnik, a nehézségek ellenére talán még a katari vb-n is működik a futball összekovácsoló ereje...

  • Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem győzte elhalmozni dicséretekkel Kylian Mbappét, miután a csatár főszerepet játszott a francia válogatott Ausztrália ellen aratott győzelmében.

    Mbappé csak egyszer volt eredményes, de végig agilisan futballozott, az ausztrálok nem találták az ellenszert játékára. A Paris Saint-Germain csatára, akit Vincent Kompany is dicsért, a legutóbbi, 2018-as világbajnokságon is elemében volt, a döntőben gólt is szerzett Horvátország ellen.

    „Kylian természetesen már jó ideje a világ egyik legjobb játékosa, duzzad az önbizalomtól, ez látszik azon, ahogy játszik. Tudtam, hogy készen fog állni erre a világbajnokságra, ez az ő versenye, tudja, hogyan kell megteremteni a különbséget a javunkra. Nagyon jó egyéni képességekkel rendelkezik, de nem vonja ki magát a csapatmunkából sem. Rengeteg jó csatárom van, de ő kiemelkedik a csatársorból” – jelentette ki Deschamps kedd este.

  • Nancy Faeser német belügyminiszter szivárványos karszalagot viselt, miközben Gianni Infantino FIFA-elnök mellett ült a lelátón a Kalifa Nemzetközi Stadionban.

    A tárcavezető korábban élesen bírálta a szövetséget, mondván, hogy a karszalagot viselő játékosok szankciókkal való fenyegetése elfogadhatatlan.

    „Nagyon nincs rendben, hogy a szövetségeket nyomás alá helyezik” – mondta Faeser a német szövetség dohai rendezvényén tett látogatása során a mérkőzés előtt.

    „Érthetetlen, hogy a FIFA nem akarja, hogy az emberek nyíltan kiálljanak a tolerancia mellett és a diszkrimináció ellen”, tette hozzá Nancy Faeser – írja a BBC.

    A német labdarúgó-válogatott tagjai feltűnő gesztussal tiltakoztak a FIFA döntése ellen, a részletekről itt írtunk.

  • Szaúd-Arábia minden idők egyik, ha nem a legnagyobb meglepetéseredményét hozta össze a világbajnokság történetében. De milyen hatással lesz ez az előzetesen favoritnak kikiáltott argentinokra? Mire építhetnek és mit kell gyorsan elfelejteniük Lionel Messiéknek, ha sokáig versenyben akarnak maradni?

    A franciák számára sem indult jól a torna, végül mégis igazi erődemonstrációt tartottak Ausztrália ellen. Lehet, hogy a csapatnak még jót is tett Karim Benzema utolsó pillanatokban történt kiválása? Ez itt a Sportcast Vb Extra második epizódja Zombori Zalán válogatott labdarúgóval, sportmenedzserrel és Huber Tamással, az Index sportrovatának vezetőjével.

    Az Index Sportcast elérhető az Apple Podcasten és a Spotifyon is, a korábbi adásokat ide kattintva hallgathatja vissza.

  • Jó hírt kaptak a walesi szurkolók: Joe Allen felépült a combhajlító-sérüléséből, és együtt edzett a csapat többi tagjával.

    A válogatott alapembere az USA elleni nyitómérkőzésen nem lépett pályára, így nagy előrelépés lenne Wales számára, ha pénteken Rob Page szövetségi kapitány számíthatna rá – írja a BBC.

  • Újabb gyors támadást vezettek a németek, Serge Gnabry beadását követően pedig Kai Havertz talált a japán kapuba, de a visszanézés után a VAR érvénytelenítette a Chelsea támadójának gólját, marad az 1–0.