Tovább dagad a szivárványos balhé, Dánia és Anglia is kiléphet a FIFA-ból

K  AP20221121152
2022.11.23. 15:12
Dánia tárgyalásokat folytat Angliával, a téma a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségből (FIFA) történő kilépés a szivárványos karszalag betiltása miatt – az elmúlt napokban ez az ügy kis túlzással több figyelmet kapott a katari világbajnokságon, mint maga a játék.

Anglia is egyike volt annak a hét nemzetnek, amelyek OneLove-karszalagot vittek volna a pályára, mielőtt visszaléptek volna a sárga lapokkal való fenyegetés miatt. Jesper Möller, a Dán Labdarúgó-szövetség (DBU) elnöke elmondta, Dánia fontolgatja a FIFA-ból való kilépést, és készen áll a tárgyalásokra az UEFA többi tagországával, köztük Angliával.

A DBU küldöttsége dühét fejezte ki amiatt, ahogy a FIFA szankciókkal fenyegette meg a szivárványos karszalag viselését tervező csapatkapitányokat.

Dánia hivatalosan nem fogja támogatni Gianni Infantino FIFA-főnököt az elnöki tisztség újraválasztására irányuló törekvésében, közölte Jesper Möller – írja a The Sun.

A hollandoknál is kicsapta a biztosítékot a FIFA döntése

Két napja a Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) hivatalos közleményben reagált arra, hogy a FIFA sárga lappal bünteti azt a csapatkapitányt, aki szivárványos karszalagot visel.

A szabályok szerint két sárga lap után (a negyeddöntőig) egymeccses eltiltás jár. A hollandok a pénzbüntetést lenyelték volna, de ilyen szankcióra nem számítottak.

„Ez ellenkezik a sportunk szellemiségével, amely emberek millióit köti össze. A többi érintett országgal együtt kritikus pillantást vetünk a FIFA-val való kapcsolatunkra az elkövetkezendő időszakban” – írták.

Hollandián kívül Anglia, Wales, Belgium, Svájc, Németország és Dánia csatlakozott volna még az akcióhoz. A magyar idő szerint szerda délután 14:00 órakor kezdődő Németország–Japán-mérkőzés előtt Thomas Müllerék szivárványos cipővel és szájeltakarással fejezték ki nemtetszésüket a FIFA irányába.

Ön szerint jogosan tiltakoznak az érintett szövetségek?

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Az angol Marcus Rashford [j] küzd a labdáért az iráni Madzsid Hosszeini ellen a katari labdarúgó-világbajnokság első fordulójában a B csoportban játszott Anglia–Irán-mérkőzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 21-én. Fotó: MTI / AP / Abbie Parr)  • Hírek
  • Megtakarítás