új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lengyelország a félidő jelentős részében alárendelt szerepet játszott, ezzel együtt vezet a tizenegyest hibázott Szaúd-Arábia ellen. 15 perc, és jön a folytatás! 

  • Lewandowski ritkán kerül képre, így ritkán látjuk a karján feszülő csapatkapitányi karszalagot is. Pedig különleges példány. A Diario AS félig ironikusan meg is jegyezte: nem lesz-e ebből baj?

    Emlékezetes, a FIFA a világbajnokság előtt adott ki állásfoglalást arról, hogy a több európai csapat által is használni tervezett „OneLove” feliratú, a homoszexuálisok jogaiért tüntető karszalag viseléséért sárga lap jár majd a vb-meccseken, ezeket így nem is hordták az első fordulóban egyik csapatnál sem. Az indoklás arról szólt, szigorú szabályok szólnak arról, hogy a játékosok a szereléseikkel nem üzenhetnek semmit, pontos listája van annak, milyen elemek, feliratok engedélyezettek a mezeken, kiegészítőkön.

    No, most pedig itt Lewa emlegetett karszalagja zöld színekben, „Save the Planet”, azaz „Mentsük meg a földet” felirattal. 

    A Diario kérdésére a válasz egyébként az, hogy nem. A lengyel gólvágó nem vétett a szabályok ellen, mivel az említett kampány a FIFA égisze alatt zajlik, így Lewát emiatt biztosan nem fogja elővenni a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség. Maximum megdicsérik. 

  • Videózás után tizenegyeshez jutottak a szaúdiak. A ráadás első percében járunk, amikor al-Davszari nekifutott a lövésnek, laposan a jobb alsót célozta, de sem elég erős, sem túlhelyezett nem volt a labdája, amit így az irányra ráérző lengyel kapus oldalra tudott tolni. A bravúrt még tetézte Szczesny azzal, hogy a kipattanóra érkező al-Breik közeli lövésébe is bele tudott még kapni, a léc fölé pöckölve a labdát! 

    A ráadás egyénként 10 perc az első játékrész végén! 

  • A 39. percben Zielinski megszerzi a vezetést a lengyeleknek! Jó 40 méteres kapuskirúgás után Cash a jobb szélen egy érintőben adja tovább a labdát, Lewandowski elsőre még nem tudja kapura tenni, de helyette az ötös jobb csücskétől visszakészíti lövésre, középen pedig Zielinski érkezik, és kissé jobbról, jobbal cirka hét méterről a léc alá bombáz! 1–0. 

  • Kiwivor a 15., Cash a 16. (s azóta már kaphatott volna még egyet), Milik a 19. percben kapott sárgát a lengyelektől, ezzel 2002 óta először esett meg egy vb-csapattal, hogy az első 20 percben legalább három sárga lapot gyűjtsön össze. Anno az olaszok Mexikó ellen voltak ennyire „termékenyek”.

  • Még a Lengyelország–Szaúd-Arábia-találkozó előtt került fel a Redditre az alábbi videó, amelyen a közel-keleti szurkolók gúnyosan azt éneklik, kérdik: 

    Hol van LewA? 

    Alighanem a lengyel csatár pocsék világbajnoki formájára utalnak vele, hiszen a Bayern München korábbi, a Barcelona jelenlegi ásza még egyetlen gólt sem szerzett mundiálon. S ami azt illeti, látva a két csapat egymás elleni meccsének első 20 percét, akár a stadionban is énekelhetnék mindezt. 

    Lewandowski közelébe nem jutott még a labda, mintha pályán sem lenne a lengyel csatár. Ékpárja, Milik neve is csak azért került szóba, mert hamar, már a 19. percben kapott egy sárga lapot. 

  • Az európai együttes eddig elég alárendelt szerepet töltött be a találkozón. A szaúdiak 65 százalékban birtokolták a labdát, két gólszerzési kísérletnél járnak, és Mohamed Kanno bombája után Szczesnynek már bravúrt is be kellett mutatnia. A lengyelek 0/0-n állnak. Lewandowskinak pedig talán labdaérintése sem volt... 

  • 2010-ben Szerbia ellen nyert a mai előtt legutóbb világbajnoki mérkőzést az ausztrál labdarúgó-válogatott. Azóta hét vb-meccset tudott le – nyeretlenül. Nem csoda, hogy úgy örültek Melbourne-ben az emberek...

  • A lengyelek fehér felsőben, piros nadrágban és fehér sportszárban, az ázsiaiak méregzöld színű szerelésben futballoznak. Ha Szaúd-Arábia nyerne – újabb komoly bravúr lenne –, már most biztos lenne a továbbjutás számára. A lengyeleknek kell a pontszerzés ahhoz, hogy a Mexikó–Argentína-összecsapás eredményétől függetlenül szintén legyen reális esélyük az egyenes kieséses szakaszra. 

  • Rodrigo Romano uruguayi televíziós újságíró arról értekezett a Twitteren, az angolok még tovább szigorítottak eddig is párját ritkító óvatosságukon, már ami a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos biztonsági protokollt illeti. A riporter úgy tudja, Gareth Southgate-ék arra kérték a FIFA-t már a pénteki, Egyesült Államok elleni mérkőzésükön is, hogy tegye kötelezővé a médiamunkatársak és az egyéb technikai személyzet számára a maszkhasználatot a stadion azon területein, ahol a játékosok is megfordulhatnak.

    Romano úgy tudja, az angol delegációból többen is pozitív koronavírustesztet produkáltak, és a fertőzés terjedését igyekeznek fékezni minden lehetséges eszközzel, egyúttal elkerülni azt, hogy a csapaton kívülről esetleg újabb játékosok kapják el a vírust. Azt nem tudni, hogy játékosok is érintettek-e a fertőzésben, vagy egyelőre csak stábtagok.

    Mindenesetre magyarázattal szolgálna az ügy arra, hogy az angol kapitány miért csak hármat cserélt az amerikaiak elleni (0–0) találkozón. Arról már korábban is lehetett olvasni, hogy a csapaton belül feszültséget szül, hogy egyelőre nem találkozhatnak a játékosok az őket Katarba elkísérő rokonokkal, akiket egy nyitott szállodahajón szállásoltak el – attól tartva, hogy az ott ki-be járkáló emberektől szintén elkaphatják a koronavírust.

    Az angolokat előzetesen a vb-esélyes csapatok közé sorolták, ám az USA elleni pocsék játék után többen megkérdőjelezték ezt, sőt többen máris Southgate-et kritizálják. 

  • A Redditre felkerült videó tanúsága szerint kisebb őrület tört ki a melbourne-i Fed Square-en, miután Ausztrália megszerezte a vezetést Tunézia ellen a katari labdarúgó-világbajnokságon. Amint arról beszámoltunk, a csapat 1974 óta először hozott le vb-meccset kapott gól nélkül, ami egyúttal azt is jelenti, hogy Mitchell Duke találata győzelmet ért a Socceroosnak. 

    Sajnos a lefújás utáni pillanatokról nincs videó (még). 

  • Ahogyan minden mérkőzésen, a pénteki játéknap találkozóit követően is kiosztották a meccs legjobbjának járó serlegeket. 

    A 2–0-s eredménnyel végződő Irán–Wales legjobbja az iráni Roozbeh Cheshmi, a szenegáli 3–1-es, Katar elleni siker MVP-je Boulaye Dia lett, az 1–1-s döntetlent játszó Hollandia legjobbja Frenkie de Jong volt Ecuador ellen, míg a gól nélküli döntetlennel végződő Anglia–USA-találkozón Christian Pulisicet választották a legjobbnak. 

  • Az aréna nem véletlenül viseli az Education City nevet, mivel a létesítmény al-Rajján egyetemi negyedének szélén épült fel, ahol több egyetem és diákközpont található. A stadion ultramodern dizájnjába a tervezők becsempészték a tradicionális iszlám stílust is. Az épület külsején háromszögek gyémántszerű formákban csillognak, ahogy a nap szikrázó fénye rájuk esik, ezért a Sivatag Gyémántja becenevet kapta a helyiektől. Éjszaka pedig a háromszögek mentén gyönyörű fényekben pompázik a létesítmény.

    A vb után ennek a stadionnak is csökkentik a befogadóképességét, a székeket pedig a világ különböző pontjaira adományozzák, hogy ott tovább használhassák őket más létesítményekben. A világbajnokságot követően a környező egyetemek atlétikai csapatai veszik majd birtokba a központot. A stadion 45 ezer férőhelyes, a világbajnokság során nyolc mérkőzést játszanak itt, köztük az egyik negyeddöntőt is.

  • Válogatottjuk 1974 óta először hozott le kapott gól nélkül egy mérkőzést a világbajnokságon! – emelte ki a FIFA hivatalos Twitter-oldala. 

  • 14 órakor jön a nap második mérkőzése, Lengyelország az Argentínát legyőző Szaúd-Arábiával találkozik majd. A lengyelek számára kulcsfontosságú lenne a győzelem, miután az első fordulóban csak 0–0-s döntetlent játszottak a mexikóiakkal. Nem meglepő tehát, hogy ezúttal két csatárral kezd az európai együttes.

    Lengyelország: Szczesny – Cash, Bereszynszki, Glik, Kiwior, Frankowski – Zielinski, Krychowiak, Bielik – Milik, Lewandowski

  • Az egész világ találgatja, mi lehetett az, amit Cristiano Ronaldo elővett az alsógatyájából, a két lába közül, és aztán meg is evett a Portugália–Ghána-mérkőzésen (3–2). A legbizarrabb tippeket olvashattuk a világhálón, volt közöttük olyan is, amit nem is merünk leírni. Végül a portugál lapok megadták a rejtély megoldását...

    Az pedig itt olvasható! 

  • Hiába a hatperces hosszabbítás, az eredmény a jelentős ráadás ellenére sem változott, így Mitchell Duke 23. percben szerzett találatával az 1–0-ra győzedelmeskedő Ausztrália örülhet a hármas sípszót követően. 

    A találkozó összefoglalója itt olvasható! 

  • Láthatóan nem stresszelte túl a Szaúd-Arábia elleni, ma 14 órakor kezdődő találkozóra való felkészülését a C csoportban viaskodó lengyel válogatott – legalábbis egy Twitter-bejegyzés erről tanúskodik.

    A közösségi oldalra ugyanis egy olyan videót töltött fel a FIFA, amelyen a csapat játékosai önfeledten tengóznak a tegnap esti tréningen. De vajon elég lesz-e ez a fajta keménységű edzésmunka Szaúd-Arábia legyőzéséhez? 

    A válasz hamarosan kiderül, azonban Robert Lewandowskiék jobb, ha minden koncentrációjukat összeszedik, ugyanis vélhetően szeretnék elkerülni azt a blamát, amelybe beleszaladtak az argentinok a szaúdiak ellen... 

  • Megérkezett a hivatalos nézőszám is a Tunézia–Ausztrália-mérkőzésről, az al-Vakra városában található al-Dzsanúb Stadionban 41 823 néző tekinti meg a helyszínen a találkozót.

  • Hiába futballozik hatalmas mezőnyfölénnyel a második játékrészben Tunézia, és dolgoz ki sorozatosan veszélyes szituációkat az ausztrál kapu előtt az együttes, továbbra sem jött össze az egyenlítő gól.

    A mérkőzés állása így 70 perc elteltével továbbra is 0–1. 

  • Tragikus eseményről számol be a tegnapi, pénteki játéknap kapcsán a BBC, az angol lap információi szerint ugyanis elhunyt egy 62 éves walesi szurkoló Dohában.

    Az elhunyt Kevin Davies Pembrokeshire-ből érkezett Katarba fiával és barátaival, akik a BBC Walesnek azt mondták, hogy a férfi természetes halált halt pénteken, és nem tartózkodott a stadionban az Irán ellen 2–0-ra elveszített találkozón, így nem a mérkőzés alatt érte a halál.

  • A 15 perces félidőt követően újra a pályán Ausztrália és Tunézia válogatottja is, a második játékrésznek az ausztrálok 1–0-s előnnyel vágnak neki. 

    A félidőben csak a tunéziaiak változtattak, Ferjani Sassi érkezett Mohamed Drager helyére, Ausztrália a kezdő 11-gyel folytatja a mérkőzést. 

  • Az afrikai csapat szurkolói óriási többségben vannak a lelátón, ezt pedig ki is használják, az ausztrálok támadásait elképesztő füttykoncert, a kedvencek akcióit ováció, sőt helyenként ollézás fogadja. Balszerencséjükre a két ziccerük kimaradt, az ausztrálok egyetlen nagy helyzete pedig nem.

  • Hiába az ötperces hosszabbítás, az eredmény már nem változott a Tunézia–Ausztrália-mérkőzésen, így a több veszélyes helyzettel is tarkított félidőt követően 1–0-s ausztrál előnnyel mehetnek pihenőre a felek. 

  • A futball az összekovácsoló ereje mellett az érzelmekről és a véget nem érő izgalmakról szól a legtöbb fociszurkoló számára, a játékosokat pedig minden mérkőzésen úgy küldik pályára a vezetőedzők, hogy mindent beleadva úgy küzdjenek a gyepen, mint ha ez lenne az utolsó napjuk. 

    Ez a fajta szenvedély egy világbajnokságon csak még hatványozottabban jelen van, az Irán–Wales 2–0-ra végződött mérkőzésen pedig még a cserejátékosok is nehezen bírták leplezni örömüket csapatuk vezetésekor. Legalábbis egy iráni játékos biztosan, ugyanis a már lecserélt Sardar Azmun a második gólt követően örömében a vezetőedző, Carlos Queiroz nyakát ragadta meg és fojtogatta a trénert másodpercekig. Mi ez, ha nem szenvedély? 

  • Ahogyan Franciaország ellen, most is meglehetősen hamar előnybe kerül Ausztrália, Mitchell Duke érkezett jól a tizenhatoson belülre Craig Goodwin megpattanó beadására, majd okosan a kapu jobb sarkába fejelte a labdát. Tunézia–Ausztrália 23 perc elteltével 0–1.

  • Első alkalommal csap össze Tunézia és Ausztrália válogatottja a labdarúgó-világbajnokságok történetében, Tunézia a tizenhetedik vb-meccsén már a 15. különböző ellenféllel találkozik világtornán. 

    A felek küzdelme közel negyed óra után egyelőre nem hozott gólt, a 11 órakor kezdődött találkozó állása 15 perc elteltével 0–0. 

  • A korábbi angol válogatott csatár, Gary Lineker Twitter-oldalán fejtette ki véleményét a pénteki Anglia–Egyesült Államok-mérkőzésről.

    Anglia gyenge teljesítményt nyújtott, de ez egy világbajnokságon benne van. A nagy kérdés az még egy ilyen tehetséges csapatnál is, hogy a szövetségi kapitány képes lesz-e pozitívan változtatni a taktikáján és a cseréin, ha nem működnek

    – írta Lineker közösségimédia-oldalán.

  • A négyszeres világbajnok Nationalelf mindenképpen szeretné elkerülni, hogy ismét már a csoportkör után búcsúzni kényszerüljön a vb-től, mint tette azt négy éve, Oroszországban – írja a Magyar Távirati Iroda.

    Hansi Flick szövetségi kapitány talán legfontosabb dolga az volt a japánoktól elszenvedett szerdai, sokkoló 2–1-es vereség után, hogy lelkileg és mentálisan felrázza csapatát, mert a spanyolok ellen már nem férnek majd bele olyan hibák, mint amilyeneket az első csoportmérkőzésen elkövettek a játékosok. A német együttes az előző négy nemzetközi meccsén összesen hat gólt kapott, vasárnap pedig az a lehetetlennek tűnő feladat vár rá, hogy megakadályozza az első katari találkozójukon hétszer is eredményes spanyolok gólszerzését.

    A Luis Enrique irányította rivális jóval kisebb nyomást érezhet majd magán a vasárnapi összecsapáson, egyrészt a torna rajtja előtt kevesen sorolták a végső győzelemre is esélyes csapatok közé, másrészt a Costa Rica elleni fölényes siker után jó pozícióból várhatja a folytatást.

    A csoport másik vasárnapi mérkőzésén Japán annak tudatában léphet pályára a 2014-ben negyeddöntős közép-amerikai válogatott ellen, hogy egy újabb győzelemmel akár a nyolcaddöntőbe is bekerülhet, amivel a rajt előtt kevesen számoltak. A Costa Rica-i szövetségi kapitány, Luis Fernando Suarez az elmúlt napokban mindent elkövetett, hogy visszaépítse játékosai megingott önbizalmát, bár elismerte, hogy a spanyoloktól kapott hét gólt és a súlyos vereséget nehéz lesz elfelejteni. Talán segíthet, ha felidézik, hogy a nyolc évvel ezelőtti menetelés során egy olyan csoportból sikerült első helyen továbbjutniuk, amelyben Anglia, Olaszország és Uruguay is ott volt.

    Amennyiben Japán és Spanyolország is nyer vasárnap, az utolsó fordulóra nem maradnak nyitott kérdések, Németország és Costa Rica biztosan búcsúzik.

  • Tunézia-Ausztrália-összecsapással indul a mai futballdömping. Íme, a két kezdőtizenegy:

    Tunézia: Dahmen – Bronn, Meriah, Talbi – Dräger, Szkiri, Laidouni, Abdi – Szliti, Dzsebali, Mszakni

    Ausztrália: Ryan – Karacic, Souttar, Rowles, Behich – Mooy – Irvine, McGree – Leckie, Duke, Goodwin