Hiába a nagy fölény, kikaptak, így a vb-kiesés szélére sodródtak Laidouniék

32U84Q6-highres
eb spot

Katar, Világbajnokság 2022

Helyszíni tudósítás

2022.11.26. 12:58
A tunéziai válogatott a nagy fölénye ellenére 1–0-ra kikapott Ausztráliától a katari labdarúgó-világbajnokság D csoportjának második fordulójában az al-Dzsanúb Stadionban, ezzel a kiesés szélére sodródtak Aissa Laidouniék.

Az afrikai együttes meglepetéssel kezdte a tornát, hiszen a sötét lónak tartott Dánia ellen pontot szereztek Aissa Laidouniék, ráadásul az NB I-et a világbajnokságon egyedüliként képviselő Fradi-középpályást választották meg a meccs legjobbjának. Az ausztrálok is biztatóan kezdtek, de hiába kerültek korán előnybe, a franciák szétfutották a védelmet, és végül gálázva nyertek.

Hatalmas tunéziai fölény volt a lelátón, ez pedig rögvest a meccs elején meg is látszott, hiszen elképesztő füttykoncert fogadta az ausztrál támadásokat, miközben a kedvencek hatalmas ünneplés közben szőhették saját akcióikat.

A játékot kezdetben ennek ellenére az ausztrálok irányították, igaz, mezőnyfölényük helyzetekben nem kristályosodott ki.

A Fradi szűrője ezúttal is a kezdőben kapott lehetőséget, az első negyedórában több labdaszerzéssel jelentkezett, a 19. percben pedig ő indította a tunéziai csapat első veszélyes támadását is, más kérdés, hogy Jusszef Mszakni végül nem tudott lőni.

Nem sokkal később Mohamed Drager távoli lövése szállt fölé, majd kissé a semmiből vezetést szerzett Ausztrália: a franciák ellen eredményes Craig Goodwin megpattanó beadását Mitchell Duke csúsztatta a hosszúba (0–1).

Az esetnél kisebb reklamálás volt egy vélt szabálytalanság be nem fújása miatt, és kicsit Laidouni is elveszítette a fejét, amikor letarolta ellenfelét – a meccs első sárgájáért cserébe.

A játékrész hajrájában aztán fölénybe került az afrikai csapat, a Fradi-középpályás indítása után Mszakni lövését blokkolták a védők, majd egy nagy bedobás után Isszam Dzsebali harcolt ki ziccert Dragernek, de ebbe is belevetődtek az ausztrálok. A játékrész ráadásában Dzsebali centerezése után Mszakni ajtó-ablak helyzetben lőtt a bal alsó mellé, így Tunézia hátránnyal mehetett a szünetre.

A második félidő Laidouni nagy szólójával indult, de lövés nem kerekedett belőle végül, aztán óriási mezőnyfölényben (több mint 70 százalékban birtokolták a labdát) futballoztak az afrikaiak, igazán átütő erő azonban ezt nem kísérte.

Pont ezért a játékrész derekán támadóbbra állította csapatát a tunéziai kapitány, a támadó Vahbi Hazri érkezett – épp az NB I-es középpályás helyére.

Bár az első lehetőség az ausztrálok előtt adódott (Mathew Leckie maradt le centikkel a beadásról), ezután már jöttek a kaput eltaláló tunéziai lövések is, Mszakni kétszer is próbára tette Mathew Ryant.

Óriási elánnal nyomott a csapat, jobban játszott az ellenfelénél, de gólt végül ezen a meccsen Henisszi, Szliti és Hazri helyzetéből sem tudott szerezni (12–5 lett a lövések száma végül), így Ausztrália rendkívül fontos három pontot szerzett.

A nap másik találkozóján a címvédő francia válogatott Dániával csap össze – idén a Nemzetek Ligájában mindkétszer utóbbi örülhetett... 

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
D CSOPORT
Tunézia–Ausztrália 0–1 (Duke 23.)
A csoport másik mérkőzésén
17.00: Franciaország–Dánia
A csoport állása: 1. Franciaország 3 pont (4–1, 1 meccs), 2. Ausztrália 3 (2–4), 3. Dánia 1 (0–0, 1 meccs), 4. Tunézia 1 (0–1) 

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Anne-Christine Poujoulat / AFP)  • Hírek
  • Hírek